3.2.Daartoe voert PostNL – samengevat – aan dat de door FNV aangekondigde acties om de volgende redenen onrechtmatig zijn:
1. de acties kunnen niet bijdragen aan het bereiken van een goed cao-resultaat, aangezien de eisen nog onduidelijk en onvoldoende concreet zijn;
2. de acties komen te vroeg omdat partijen nog niet zijn uit onderhandeld;
3. de acties hebben een te grote impact op de belangen van (vooral) derden;
4. FNV heeft geen aanzegtermijn in acht genomen, waardoor de acties ieder moment kunnen plaatsvinden en de schade voor derden nog veel groter zal zijn.
3.2.1.Het Europees Sociaal Handvest (ESH) stelt als eis dat de collectieve acties moeten kunnen bijdragen aan een doeltreffende uitoefening van het recht op collectief onderhandelen. Aan die eis wordt niet voldaan, omdat de eisen van FNV onvoldoende duidelijk zijn en PostNL bij het accepteren van deze eisen niet weet waaraan zij zich precies committeert.
3.2.2.De cao-onderhandelingen, die naar hun aard complex zijn, zijn in feite pas op 12 november 2018 gestart met een gezamenlijke voorstellenbrief, die op 14/15 november 2018 door de vakorganisaties is toegelicht. Daarna is op 23 november 2018 tussen partijen overleg gevoerd. Het overleg op 30 november 2018 stond grotendeels in het teken van de door de FNV aangekondigde prikacties per 26 november 2018. Ook op 11 en 12 december 2018 is nog door FNV en de overige vakorganisaties met PostNL onderhandeld. Per saldo is dus pas kort met de vakorganisaties onderhandeld. Door het grote aantal voorstellen dat op tafel ligt, is thans niet duidelijk wat het effect hiervan is op de beschikbare loonruimte. Daar komt bij dat een aantal van deze voorstellen expliciet is gekoppeld aan verzoeken van FNV tot het door PostNL verstrekken van nadere informatie. In die zin is het aan FNV zelf te wijten dat niet op alle onderdelen sprake is van een concrete eis of reactie. Acties zijn pas zinvol als vaststaat wat partijen eisen en hoever partijen elkaar zijn genaderd. Dat staat niet vast. De andere vakorganisaties hebben dit onderkend, getuige hun standpunt dat het voeren van acties voorbarig is en dat moet worden dooronderhandeld. Door nu tot actievoeren over te gaan, schaadt FNV tevens de belangen van de andere vakorganisaties en hun leden.
3.2.3.Miljoenen mensen zijn dagelijks afhankelijk van de bezorging door PostNL van pakketten en briefpost en het logistieke proces van PostNL is in de voor haar drukste periode van het jaar zeer kwetsbaar. Iedere actie waardoor het transport-, distributie- of bezorgproces met meer dan 15 minuten wordt vertraagd, zal er, bij gebreke van mensen en middelen om achterstanden weg te werken, toe leiden dat een deel van de pakketten en briefpost pas na 6 januari 2019 kan worden bezorgd, hetgeen onacceptabel is. Om die reden vordert PostNL een verbod op werkonderbrekingen van meer dan 15 minuten per dag. De aangekondigde acties leiden voor wat betreft het pakkettenbedrijf van PostNL tot schade voor de zakelijke klanten van PostNL, zoals Bol.com, Greetz en Hallmark, en de klanten van deze klanten, aangezien hun pakketten te laat zullen worden bezorgd. PostNL wijst er daarbij op dat stakingen van drie dagen kwalificeren als een zwaar middel. Tot de door PostNL te bestellen pakketten behoren ook pakketten met medische hulpmiddelen, zoals die van Sorgente, voor een kwetsbare groep mensen en de bezorging van deze pakketten kan geen uitstel dulden. Ook de bezorging van deze pakketten zal door de acties worden geraakt, omdat zij niet zijn te onderscheiden van andere pakketten en niet op voorhand om het reguliere systeem heen zijn te leiden. De bezorging van briefpost zal vertraging ondervinden van de aangekondigde acties, met misverstanden, verdriet en onzekerheid voor vele mensen (onder meer eenzame ouderen) als gevolg. PostNL wijst daarbij op de vele Kerst- en Nieuwjaarsgroeten die te laat zullen worden bezorgd, maar ook op rouwpost die niet als zodanig is aangeduid, medische post en de toezending van waardepapieren, tickets en reisvouchers. PostNL stelt dat acties op 13, 14 en 15 december 2018 bij haar zullen leiden tot een aanzienlijke financiële schade, zowel voor wat betreft de pakkettendivisie als de briefpostdivisie.
3.2.4.Vanwege de verstrekkende gevolgen die werkonderbrekingen van meer dan 15 minuten per dag zullen hebben, dient FNV voor de door haar geplande acties een aanzegtermijn van minimaal 48 uur in acht te nemen, zodat schadebeperkende maatregelen kunnen worden genomen, vooral gericht op de bescherming van de belangen van derden.
Er is bovendien geen juridische noodzaak om al op 1 januari 2019 een nieuwe cao te hebben gesloten, omdat een nieuwe cao met terugwerkende kracht wordt afgesloten.
3.2.5.Een beperking van het collectieve actierecht is naar de mening van PostNL naar de maatstaf van artikel G ESH en de in die toets als gezichtspunten te betrekken spelregels gerechtvaardigd, omdat deze beperking vanwege de hiervoor geschetste belangen van derden en de financiële consequenties van de aangekondigde acties maatschappelijk dringend noodzakelijk is.