Uitspraak
Rechtbank den haag
1.Belcentrale B.V. te Rotterdam,
[Garantiebellen] B.V.te Rotterdam,
[Beldigitaal] B.V.te Amsterdam,
1.De procedure
2.De feiten in conventie en in reconventie
(…)
Indien de klant zelf KPN benadert met vragen/opmerkingen, dan wordt deze zoveel mogelijk door verwezen naar de WLR-partij (zie stap 2).
De latende Telco zal de klant (zowel voor klantreacties als klachten) door verwijzen naar de nieuwe Telco (WLR partij) en verschaft het telefoonnummer van diens helpdesk.
In het geval dat de klant toch een klacht bij KPN wenst in te dienen, dient KPN hiertoe een klachtenprocedure te hanteren.
Conform deze procedure registreert KPN deze klachten (zie Bijlage 1) en zet deze vervolgens in alle gevallen door naar de desbetreffende WLR partij (binnen 3 werkdagen).
(…)
(…)
KPN borgt voldoende en aantoonbaar dat EG op neutrale en juiste wijze te woord wordt gestaan door medewerkers.
“Zo gaan we om met externe partijen – Deelcode 2”van KPN staat, voor zover nu relevant, het volgende vermeld:
“Proces van het afhandelen van klantklachten rondom een ongewenste overstrap met PSTN/ISDN”van KPN staat, voor zover nu relevant, het volgende vermeld”
6.Expertdesk: communicatie incl. scripts
Laat je, in zowel interne als externe communicatie, nooit negatief uit over de concurrent. Ga ook niet in op uitspraken van de klant over een partij (heeft u al vaker klachten gehad over deze partij? Of: wat vinden jullie er nu van?) en laat je eventuele persoonlijke mening altijd achterwege;
3.Het geschil
“malafide praktijken”en
“lijnkaping”. KPN handelt bewust op deze manier, omdat zij daarmee haar vertrekkende klanten terugwint. Door de feitelijk onjuiste en onrechtmatige mededelingen wordt het vertrouwen van de eindgebruiker in Belcentrale c.s. onaanvaardbaar ondermijnd en wordt hun naam geschaad. De gedragingen zijn in strijd met de Raamovereenkomst, het Totaalpakket, zijn te kwalificeren als onrechtmatig en berokkenen schade aan Belcentrale c.s. Verder geldt dat KPN ingevolge het Totaalpakket, verplicht is de klachtafhandeling door de nieuwe telecomprovider te laten doen. Ervan uitgaande dat de kwaadsprekers eigenlijk klachten hebben over Belcentrale c.s., had het op de weg van KPN gelegen om deze eindgebruikers door te sturen naar Belcentrale c.s. KPN moet Belcentrale c.s. in de gelegenheid stellen de klacht te bespreken met de eindgebruiker zonder deze eindgebruiker eerst te indoctrineren. Tot slot heeft Belcentrale.nl er belang bij dat KPN op haar KPN Wholesale internetpagina weer zal vermelden – zoals voorheen ook het geval was – dat Belcentrale.nl haar partner is. Zo kan Belcentrale.nl haar klanten met vragen eenvoudig laten zien dat zij een relatie heeft met KPN.
4.De beoordeling van het geschil
“meer dan 200 van dergelijke gesprekken”hebben en dat ook de monteurs van KPN
“dergelijke uitlatingen”doen. Belcentrale c.s. stellen voorts dat er door KPN ook in chats wordt gewerkt aan het verspreiden van slechte berichten en verwijzen daartoe naar een e-mailbericht van een eindgebruiker aan Belcentrale.nl van 16 mei 2018 waarin staat vermeld:
“dergelijke uitlatingen”doen. Belcentrale c.s. hebben hun blote stelling op dit punt tegenover deze betwisting niet nader onderbouwd. Gelet hierop hebben Belcentrale c.s. hun stellingen dat zij meer dan 200 gesprekken hebben met medewerkers van KPN met onrechtmatige uitlatingen en dat monteurs van KPN ook dergelijke uitlatingen doen niet aannemelijk gemaakt. Ten aanzien van de e-mail van 16 mei 2018 heeft KPN terecht gesteld dat Belcentrale c.s. de kennelijk bij die e-mail meegezonden foto niet hebben overgelegd. Gelet hierop is niet vast te stellen wat de uitlatingen van de KPN-medewerker tijdens de chat zijn geweest en derhalve ook niet of deze onrechtmatig, in strijd met de Raamovereenkomst en/of in strijd met het Totaalpakket zijn geweest.
“ratten”,
“oplichters”en
“misleiding”.Gezien de manier waarop Belcentrale c.s. hun stellingen hebben onderbouwd (verwijzingen naar quotes zonder context en algemene verwijzing naar opname zonder concretisering welke passage(s) van de opname dan relevant is (zijn)) heeft de voorzieningenrechter ook geen aanleiding gezien om de overgelegde opnames te beluisteren. Slotsom is dan ook dat de uitlatingen van KPN-medewerkers waarop Belcentrale c.s. zich ter onderbouwing van deze vorderingen beroepen naar voorshands oordeel het gevolg zijn geweest van uitlokking door medewerkers van Belcentrale c.s.. In het licht hiervan hebben Belcentrale c.s. niet aannemelijk gemaakt dat medewerkers van KPN zich op structurele basis jegens eindgebruikers uitlaten op een manier die in strijd is met de Raamovereenkomst en/of het Totaalpakket, of anderszins onrechtmatig is.
“doorzetten”naar Belcentrale c.s. Dat KPN niet conform deze afspraken in het Totaalpakket handelt is niet gebleken. Dit kan niet worden afgeleid uit de quotes uit de door Belcentrale c.s. overgelegde quotes van de gesprekken. Dat sprake is van “indoctrinatie” van eindgebruikers door KPN is – zoals ook volgt uit hetgeen bij de beoordeling van vordering I en II is overwogen – niet aannemelijk geworden, zodat ook die stelling van Belcentrale c.s. toewijzing van de vordering niet rechtvaardigt. Bovendien zou toewijzing van de vordering gelet op de wijze waarop deze is geformuleerd onvermijdelijk tot executieproblemen leiden, nu gevolg daarvan zou zijn dat KPN in het geheel niet mag communiceren met eindgebruikers die met klachten over Belcentrale c.s. contact met haar opnemen. Dit alles staat aan toewijzing van deze vordering in de weg.