Uitspraak
Rechtbank den haag
1.[eiser sub 1] ,
1.De procedure
2.De feiten
op mij aflopen. Deze persoon wilde mij tegen houden. Ik heb deze persoon gezegd dat hij van mij af moest blijven en dat hij aan de kant moest gaan. Ik ben naar [A] gelopen en de man kwam weer aan mij. Hij pakte mij bij mijn schouder. Ik de man gezegd dat hij van het terrein af moest gaan. Ik heb de man 3 x gevorderd om weg te gaan. Ik zag dat [A] en [B] de zaak onder controle kregen. De man die mij weer tegen wilde houden heb ik toen aangehouden omdat hij mij weer wilde tegen houden. Ik heb de man naar de werkunit van de beveiliging gebracht. De man maakte toen een beweging als of hij mij wilde slaan. Ik zag de man zijn rechter vuist balde. Ik zag toen dat de man een slaande beweging maakte in mijn richting. Ik heb de slag geweerd met mijn linker arm. Hierdoor heb ik een wondje op mijn linker elleboog gekregen. Dit kwam omdat ik door het afweren tegen de unit aan kwam. De deur van de unit stond open. Ik heb de man toen van mij afgeduwd en tegen de achterwand van de unit gedrukt. De man kwam weer op mij af en ik hoorde de man zeggen: "ik maak je kapot". Ik heb de man weer naar de achterwand van de unit gedrukt en hoorde hem weer zeggen: "Ik maak je kapot". Dit gebeurde wel drie keer. De man was helemaal onder invloed. Bij de 2de keer dat de man mij duwde viel mijn portofoon op de grond. (…) Bij de 3de keer heb ik de man duidelijk gemaakt dat hij moest gaan zitten heb hem op de stoel gezet, hardhandig."
3.Het geschil
4.De beoordeling van het geschil
hardhandigop een stoel in de beveiligingsunit heeft gezet. Vast is komen te staan dat [eiser sub 1] geen kennis heeft gekregen van de - al dan niet geanonimiseerde - aangifte van [X] en het mutatierapport, noch dat hij van de (zakelijke) inhoud ervan op de hoogte is gesteld. Ook van het verslag van de onder 2.9 vermelde hoorzitting heeft [eiser sub 1] geen afschrift ontvangen, wat volgens de Politie wel gebruikelijk is. Daar komt bij dat zowel in de brief van de korpschef van 11 juli 2016, waarin het voornemen tot intrekking van de toestemming om te beveiligen wordt aangekondigd, als in diens brief van 24 augustus 2016, waarbij de officiële waarschuwing wordt gegeven, als reden wordt aangevoerd dat [eiser sub 1] [X] heeft geslagen en opgesloten in een container. De Politie maakt niet inzichtelijk waarom die reden in de eerste brief leidde tot (het voornemen tot) intrekking van de toestemming om te mogen beveiligen en in de tweede brief tot een officiële waarschuwing. In welk opzicht de situatie
genuanceerderligt - nadat [eiser sub 1] zijn zienswijze had gegeven - geeft de korpschef in ieder geval niet aan in de brief van 24 augustus 2016.
hardhandigop een stoel in de beveiligingsunit heeft gezet. Noch [eiser sub 1] , noch de voorzieningenrechter heeft kennis kunnen nemen van de aangifte van [X] en het mutatierapport, aangezien de Politie deze ook in de onderhavige procedure niet heeft overgelegd. Die stukken kunnen dan ook niet worden meegenomen bij de beoordeling en beslissing in dit kort geding. Uit de (resterende) aangifte van [eiser sub 1] volgt niet dat dat hij [X] heeft opgesloten in de container/beveiligingsunit. Hij verklaart immers uitdrukkelijk dat de deur van de beveiligingsunit openstond. Dat [eiser sub 1] [X] heeft geslagen kan evenmin worden afgeleid uit de aangifte van [eiser sub 1] . [eiser sub 1] verklaart slechts dat hij [X] tot tweemaal toe tegen de achterwand van de unit heeft
gedrukten hem
hardhandigop een stoel heeft gezet. Zonder nadere toelichting, die niet wordt gegeven, kan dat handelen niet als het slaan van [X] worden aangemerkt. Bovendien volgt uit de aangifte van [eiser sub 1] dat [X] de aanwijzingen van [eiser sub 1] negeerde, zich recalcitrant gedroeg en dreigende taal sprak. In een dergelijke situatie kan [eiser sub 1] niet worden verweten dat hij, als redelijk handelend beveiliger, op dat moment zijn 'gezag' heeft moeten laten gelden teneinde [X] tot de orde te roepen. Niet kan worden uitgesloten dat [X] daarbij proportioneel - en binnen de voor hem geldende grenzen - is opgetreden tegen [X] .