4.4De beoordeling van de tenlastelegging
Onderzoek verdovende middelen en medicijnen
De bij verdachte aangetroffen drugs zijn door het NFI onderzocht. Eén van de drie flesjes die bij verdachte werden aangetroffen bleek water te bevatten, de andere twee bevatten GHB.De andere twee zijn door het NFI onderzocht. De twintig roze gleuftabletten met het Rolex logo als afdruk bleken MDMA te bevatten.De grijze en crèmekleurige kristallen bleken MDMA te bevatten en een wikkel met wit poeder bleek cocaïne te bevatten.
De aangetroffen medicijnen zijn onderzocht door de Inspectie van de Gezondheidszorg. Het betrof Zolpidemtartraat, Traxene, Temazepam, Tramadol, Venlafaxine, Oxazepam, Diazepam, Baclofen, Zopiclon en Kamagra . Alle geneesmiddelen die ter onderzoek waren aangeboden, met uitzondering van Kamagra, zijn door het CBG ingedeeld in de categorie UR-geneesmiddel: een geneesmiddel dat uitsluitend op recept ter hand mag worden gesteld. Kamagra is een geneesmiddel waarvoor geen handelsvergunning is verleend, en dat in Nederland dan ook niet als geneesmiddel is geregistreerd. Het is verboden Kamagra in voorraad te hebben, te verkopen, af te leveren, ter hand te stellen, in te voeren of anderszins binnen of buiten het Nederlands grondgebied te brengen. Blijkens onderzoek heeft verdachte geen handelsvergunning en is hij ook geen beroepsbeoefenaar zoals arts of apotheker.
Telefoongegevens
Bij verdachtes aanhouding werd bij verdachte een mobiele telefoon, te weten een iPhone 5s met het [nummer 1] , aangetroffen en in beslag genomen. Bij onderzoek aan de telefoon bleek dat ‘Centen’, de gebruiker van de telefoon: vermoedelijk verdachte, in diverse WhatsAppgesprekken aangeeft dat dit zijn nieuwe nummer is. In de telefoon werd geen informatie aangetroffen die ouder dan 3 dagen is. In de gesprekken werd onder meer gesproken over ‘C, M en G’ en ‘Promethazien, Oxie, Thema, Valies, Tema, Dia, Pep, en kattenogen’. Volgens verbalisant Does gaat ‘C’ vermoedelijk over cocaïne, ‘M’ over MDMA, ‘G’ over GHB, ‘Dia’ over diazepam, ‘Tema’ over Temazepam en ‘pep’ over speed. In een gesprek tussen ‘Centen’ en het mobiele [nummer 2] in gebruik bij ‘Arbie’ wordt gesproken over de bereiding van GHB.
Verdachte zou blijkens onderzoek werken bij Zobeko Aluminium BV te Zoeterwoude. Volgens de werkgever maakte verdachte gebruik van het [nummer 3] .Uit onderzoek bleek dat dit nummer van 29 juni 2016 tot en met 30 oktober 2016 in gebruik is geweest. Verder werd onderzocht over welke periode en met welke frequentie de gebruiker van dat nummer, vermoedelijk verdachte, contact heeft gehad met de nummers waarmee via het [nummer 4] gesprekken over drugs of medicijnen zijn gevoerd. Daarbij bleek dat de gebruiker van het bij verdachtes werkgever bekende nummer contact heeft gehad met dezelfde personen als met wie ‘Centen’ gesprekken heeft gevoerd over drugs en medicijnen. Het eerste contact met voornoemd nummer en het [nummer 5] (‘Rogier Ap’) is tussen 1 juli 2016 en 29 okt 2016 geweest. Met dit nummer is 220 keer contact geweest/gezocht verspreid over 60 verschillende dagen. Eén van de contacten waarmee ook via het [nummer 5] contact is geweest, is het [nummer 6] , waarvan de gebruiker ‘Glen’ wordt genoemd. Uit het bedrijfsprocessensysteem van de politie blijkt dat dit [getuige] is. Tevens blijkt daaruit dat [getuige] ook gebruik maakt van het [nummer 7] . Dit nummer heeft tussen 11 juli 2016 en 5 oktober 2016 21 keer contact gehad of gezocht met het [nummer 3] .
[getuige]
heeft verklaard dat hij gebruik maakte van het telefoonnummer [nummer 7] en nu van het [nummer 6] gebruik maakt. Getuige kent verdachte van vroeger, maar hij heeft een tijd geen contact met hem gehad. Op 14 januari 2017 heeft hij verklaard dat hij sinds 1,5 jaar tot 2 jaar weer contact met verdachte heeft. Verdachte vroeg hem of hij iets deed met drugs en/of medicijnen. Verdachte vertelde toen aan getuige dat hij medicijnen, GHB, cocaïne en oxazepam verkocht en dat als zijn vrienden of hij iets nodig hadden getuige verdachte kon bellen. Getuige heeft ongeveer een jaar één keer in de week of één keer in de twee weken bij verdachte GHB, ‘Benzo’, Oxazepam, Temazepam, Diazepam en eenmaal cocaïne gekocht. Hij en zijn vrienden bestelden ongeveer voor 100 euro per keer. Met een vriend kocht getuige Oxazepam en Diazepam, waarbij hij ongeveer 18 á 20 euro per doosje moest betalen. In een doosje zaten ongeveer 30 pillen. Hij kocht 200 ml GHB voor ongeveer 30 euro. Getuige heeft aangegeven dat als hij over ‘kattenogen’ sprak hij capsules Temazepam, bedoelde. Met ‘Oxa’s’ werd Oxazepam bedoeld en met ‘G’ werd GHB bedoeld.
Herkenning
Naar aanleiding van verdachtes aanhouding werd gevraagd om op de briefingssite te kijken naar twee foto’s van een man die op 4 november 2016 dertien flessen ontstopper bij de Kruidvat in Zoeterwoude-Dorp had gekocht. Het is verbalisante Breemer ambtshalve bekend dat ontstopper als een belangrijk component voor de productie van GHB wordt gebruikt. Op de foto’s herkent verbalisante onmiskenbaar verdachte.
Betrouwbaarheid getuige
De verdediging heeft betoogd dat de verklaring van [getuige] onbetrouwbaar moeten worden geacht. De rechtbank ziet zich derhalve voor de vraag gesteld of de verklaring van de getuige betrouwbaar is en of deze verklaring voldoende steun vindt in andere bewijsmiddelen. De getuige is na onderzoek betreffende bedoelde telefoonnummers, waarvan werd vermoed dat deze verdachte bij verdachte in gebruik waren, benaderd. De getuige heeft verklaard dat hij van beide nummers gebruik heeft gemaakt en dat hij telefonisch drugs of medicijnen bij verdachte bestelde. Verdachte had volgens de getuige immers gezegd dat hij kon bellen als hij drugs of medicijnen wilde bestellen. De medicijnen en drugs waarover getuige spreekt zijn ook bij verdachte aangetroffen. De verklaring van de getuige is naar het oordeel van de rechtbank voldoende concreet, op wezenlijke onderdelen consistent en wordt ondersteund door overige bewijsmiddelen in het dossier. De rechtbank heeft ook geen reden om te twijfelen aan de verklaring van de getuige, te minder nu hij daarbij geen enkel belang heeft. De verklaring van [getuige] wordt door de rechtbank als betrouwbaar aangemerkt.
Telefoonnummers verdachte
Voor zover de raadsman heeft willen aanvoeren dat niet vast staat dat voornoemde telefoonnummers aan verdachte toebehoorden of bij verdachte in gebruik waren, overweegt de rechtbank als volgt. De telefoon met het nummer 06-21688614 is bij verdachtes aanhouding bij hem aangetroffen. Voorts heeft getuige Hillebrand specifiek de benamingen van de drugs en medicijnen genoemd die hij bij verdachte kocht, te weten onder meer GHB, Oxazepam, Temazepam, Diazepam, cocaïne en GHB. Voornoemde drugs en medicijnen zijn ook bij verdachte en in de woning van diens vriendin aangetroffen. De rechtbank acht het dan ook niet aannemelijk dat het hier een telefoon betreft die van een ander dan verdachte was.
De gebruiker van het telefoonnummer [nummer 3] waarvan verdachtes werkgever heeft verklaard dat verdachte het gebruikte, heeft eveneens contact met [getuige] gezocht en gehad. Verdachte heeft in week 44, 45 en 46 dus ongeveer vanaf 1 november tot en met 18 november – de dag van aanhouding – bij het bedrijf gewerkt. Aangezien verdachte op oproepbasis werkt, dient de werkgever telkens contact op te nemen met verdachte of hij kan komen werken. De werkgever heeft aangegeven dat verdachte komt als hij verdachte vraagt om te komen werken. Dit betekent dat verdachte in elk geval in voornoemde periode gebruik maakte van dit nummer. De verdediging heeft enkel gesteld dat met onvoldoende zekerheid kan worden gezegd dat verdachte bedoeld nummer in de tenlastegelegde periode heeft gebruikt. Verdachte heeft zich echter op zijn zwijgrecht beroepen en geen enkele alternatieve verklaring gegeven voor het gebruik van dat nummer gedurende de ten laste gelegde periode. Ook het dossier bevat geen aanwijzingen dat een ander dan verdachte het gebruikt heeft. Gelet op het voorgaande is de rechtbank dan ook van oordeel dat verdachte in de periode van 1 juli 2016 tot en met 18 november 2016 gebruik heeft gemaakt van dit nummer.
Periode
De rechtbank is met de officier van justitie van oordeel dat de periode dient te worden beperkt tot 1 juli 2016 tot en met 18 november 2016. [getuige] heeft verklaard dat hij een jaar bij verdachte drugs en medicijnen heeft gekocht. Uit de historische gegevens blijkt echter dat het eerste contact dat drugs- en medicijn gerelateerd is dateert van 1 juli 2016.
Conclusie
Concluderend is de rechtbank van oordeel dat op grond van de hiervoor genoemde bewijsmiddelen, in onderling verband en samenhang bezien, wettig en overtuigend bewezen kan worden verklaard dat de verdachte het onder feit 1 eerste alternatief, 2 en 3 primair tenlastegelegde heeft begaan.