2.3.De deskundige heeft een rapport uitgebracht dat, voor zover relevant, luidt:
De schriftvergelijking
Bij de handschriftenanalyse kunnen verschillende soorten van kenmerken worden onder scheiden, die in twee categorieën kunnen worden ingedeeld, te weten:
I. Systeemkenmerken
Het betreft hier de in ieder handschrift voorkomende kenmerken, voornamelijk schriftsoort, verbondenheidsgraad, hellingshoek, lengte- en breedteverhoudingen tussen en binnen de diverse schrijfzones, schrijfdruk en lijnkwaliteit.
II. Fijnkenmerken
Hieronder verstaat men karakteristieke kenmerken in de beweging en de vorm, bijvoorbeeld afwijkende vormgevingen en de fijnstructuur van een schriftelement. Deze groep van kenmerken, die in onbeperkte mate kunnen voorkomen, bezit volgens de algemeen geaccepteerde opvattingen in de vakliteratuur de essentiële identificatiewaarde.
De waardebepaling van de langs deze methodische weg verkregen kenmerkenreeks (overeenkomsten en verschillen) leidt tot een trapvormige reeks van waarschijnlijkheidsuitspraken. De volgende uitspraken zijn gebruikelijk:
•
met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid
•
hoogstwaarschijnlijk
•
waarschijnlijk
Deze uitspraken worden zowel in positieve als in negatieve zin gehanteerd.
De uitspraken kunnen niet als getalsmatige waarschijnlijkheden worden gedefinieerd omdat op dit moment geen kwantitatieve (statistische) gegevens beschikbaar zijn met betrekking tot schriftkenmerken.
Behalve de genoemde kenmerken, zijn de volgende schriftkundige overwegingen ook van invloed op de waarschijnlijkheidsuitspraken:
• de moeilijkheidsgraad in verband met nabootsen van het betwiste handschrift;
• de tijdspanne die er eventueel is tussen het vervaardigen van het betwiste handschrift en het schrijven van het vergelijkingsmateriaal;
• de beschikbare hoeveelheid betwist handschrift en vergelijkingsmateriaal;
• de kwaliteit van het overgelegde handschrift; originele stukken bevatten de meeste informatie voor het vergelijkend handschriftonderzoek. In het algemeen bieden reproducties (zoals fotokopieën, faxen, doordrukkopieën, en dergelijke) minder informatie voor een onderzoek;
• de variatiebreedte en de informatie-inhoud van het onderzochte handschrift.
Waar mogelijk, zal worden aangegeven welke van deze overwegingen een beslissende rol hebben gespeeld bij het geven van een bepaalde uitspraak.
Nadere beschouwing betwist handschrift
De betwiste handtekening is onderzocht met behulp van een stereomicroscoop. Zij bezit originele inktafzettingen. In de lijnvoering konden geen onnatuurlijke onderbrekingen binnen de afzonderlijke letteronderdelen worden aangetroffen. Evenmin komen radeersporen of sporen van vooroefening voor. De handtekening is gedeeltelijk 1eesbaar.
Nadere beschouwing vergelijkingshandschrift
Van [eiser] zijn schrijfproeven en bij eerdere gelegenheid vervaardigde handtekeningen voor het onderzoek beschikbaar gesteld. Onderling maken de handtekeningen een homogene indruk. De handtekening van genoemde is gedeeltelijk leesbaar.
VERGELIJKING
Inzake vraag 1
Bij vergelijking van de betwiste handtekening met de beschikbaar gestelde referentiehand tekeningen van [eiser] zijn overeenkomsten of sporen daarvan waargenomen.
Qua
systeemkenmerkenkunnen de volgende overeenkomsten worden genoemd:
• de algehele vormgeving;
• de hellingshoek;
• de verbondenheidsgraad;
• de onderlinge schrijfdrukverdeling met name in het gedeelte “ [X] ”;
• de onderlinge lengte- en breedteverhoudingen tussen en binnen de diverse schrijfzones.
Met betrekking tot de
fijnkenmerkenzijn overeenkomsten of sporen daarvan geconstateerd
in:
• het beginpatroon met bovenlussen en een ovaalvormige onderlus;
• de kapvorming van de letter
R;
• de verwaarloosde letter
a;.
• de kap en de basis van de letter
z;
• de vormgeving van de letter
imet vrij grote lusvormige i-punt.
De voorletter
A, zoals aanwezig in de vergelijkingshandtekeningen, komt in de betwiste handtekening niet voor.
Op grond van deze bevindingen kan worden geconcludeerd dat de betwiste handtekening rechtsonder de overeenkomst [i]
hoogstwaarschijnlijkdoor degene is vervaardigd die de beschikbaar gestelde vergelijkingshandtekeningen heeft geproduceerd. Volgens opgave zijn de referentiehandtekeningen afkomstig van [eiser] .
Bij het onderhavige onderzoek konden geen nabootsings- of andere valsheidskenmerken
worden waargenomen. De lijnvoering van de diverse te onderscheiden elementen vertonen
een strakke lijnvoering. De patronen van de betwiste handtekening vallen binnen de variatiebreedte van die van de vergelijkingshandtekeningen.