Na met alle teamleden gesproken te hebben heeft TOLV op 14 juni 2017 aan de opleidingsmanager gerapporteerd. In haar rapport schrijft zij onder meer:
"Uit de gesprekken ontstaat een beeld van een team van competente en eigenzinnige professionals [...]. Er lijkt echter nauwelijks of geen gesprek plaats te vinden in het team over visie, strategie en inhoud. [...] Er komt uit de gesprekken een weinig flexibele taakverdeling tussen de teamleden naar voren. Een groot deel van de coördinerende en organisatorische taken en de taak 'aanspreekpunt management' is belegd bij de twee (voorheen drie) teamleden die op dit moment 'TBK ORG' vormen. [...] er [bestaat] ook een impliciete informele rolverdeling. Wij constateren dat de kansen om beleid/besluitvorming te beïnvloeden ongelijk zijn verdeeld. De ruimte en begeleiding die nieuwe collega's krijgen lijkt tekort te schieten, waardoor hun kennis en ervaring onvoldoende tot hun recht komen. Ook de privé-relatie tussen twee teamleden komt naar voren als bepalende en ongewenste factor van macht en invloed. De twee ORG-leden plus de echtgenoot van een van hen wordt door meerdere teamleden als een te invloedrijke drie-eenheid ervaren. [...] Tegelijkertijd willen de meeste teamleden door met het echtpaar in het team vanwege hun kennis, ervaring, vakmanschap en de angst voor langdurige ziekmelding door een conflict, wat een te grote werkdruk legt op de overige teamleden. [...] Over het welslagen van de zelfsturing bestaan verschillende beelden. sommigen vinden het een farce met ORG als de facto managementteam, anderen vinden dat het team veel geleerd heeft en op de goede weg is. [...]De onderlinge bejegening in het team wordt vaak als onprettig ervaren en feedback aan elkaar als niet opbouwend. [...] Toch zijn de verhoudingen niet alleen slecht. Effectieve samenwerking tussen collega's komt zeker voor [...]. In het team als geheel wordt gewerkt aan verbetering van de samenwerking en veel teamleden (niet iedereen) vinden het initiatief tot zelfevaluatie positief. Er lijkt gaandeweg iets meer gesprek mogelijk. [...] Toch is er overall een te grote mate van wantrouwen en onvrede, zowel binnen het team als tussen team en het management van de opleiding. Deze onvrede heeft een lange geschiedenis. [...] Dit wantrouwen geldt overigens ook andersom: vanuit het management bespeuren we nog niet veel vertrouwen in het zelfhelende vermogen van het team."
TOLV concludeert dat de opbouw tot zelfsturend team niet goed is verlopen, nu niet is afgesproken wat dit precies zou inhouden. Dit is zowel de verantwoordelijkheid van de Hogeschool als van het team zelf. TOLV adviseert een aantal keuzes op korte termijn te maken, maar deze te integreren in een aanpak voor de langere termijn, waarbij van groot belang is dat het team en de opleidingsmanager daarin samen optrekken. De adviezen van TOLV voor de korte termijn zijn:
"• Verhelder voor de zomerde visie en rol van het management. Maak duidelijk op grond van welkeprincipes en waardensturing plaatsvindt. Maak duidelijk hoe de verhouding tussen sturing en facilitering is. Wees helder overde beoogde kwaliteit en de gewenste ontwikkelingvan het team. Wees ook expliciet over de gewenstewaarden en gedrag, bijvoorbeeld ten aanzien van vakoverstijgend en extern gericht werken, lerende houding, openheid naar elkaar over kwetsbaarheden en persoonlijke dilemma’s. Ga en blijf hierover in gesprek.
• Kies – samen met het team – voor het vervolgproces voor eenincrementele, lerende aanpaken een proactieve en betrokken houding. Stel het proces in korte cycli continu bij.
• Om het vertrouwen te herstellen: leg vanuit het management liever te vaak dan te weinig uit waarom besluiten worden genomen, luister goed (ook naar de pijn), kom afspraken zeer zorgvuldig na, wees ruimhartigtransparant.
•Deel en bespreek dit adviesmet het team.
•Zorg dat de teamleden worden gecoachtop hun rol in het team en de ontwikkeling van hun talenten.
• Wij adviseren daarnaast om tegelijkertijd op grond van het team- c.q. organisatiebelang over te gaan tot overplaatsing van één van beide partners – een principe dat in veel grote organisaties (al dan niet als formeel geschreven regel) wordt gehanteerd vanwege mogelijke belangenverstrengeling, het risico van blokvorming en te grote vermenging
van privé en werk. In het geval van het team TBK is duidelijk naar voren gekomen dat de privé-relatie tussen twee teamleden als een bepalende en ongewenste factor van macht en invloed wordt ervaren en als een extra factor van onveiligheid en ongelijkheid. De in jaren gegroeide verstrikkingen binnen het team, die zichtbaar worden door agressief en defensief gedrag als zaken in twijfel worden getrokken, is zodanig dat een ingrijpen van buitenaf onzes inziens gerechtvaardigd en noodzakelijk is. Wij adviseren hierin als volgt te
handelen:
(Er bestaan overigens ook gevallen waarin een intieme / echtelijke relatie binnen een team wordt geaccepteerd omdat er vertrouwen bestaat dat dit niet in strijd is met het team- of organisatiebelang. Dat is wat ons betreft eerder een uitzondering dan de – al dan niet formele – regel. Voor dit team in deze situatie lijkt het ons niet wenselijk een dergelijke uitzondering te maken.)
Daarnaast worden een aantal adviezen voor de langere termijn gegeven, waarbij een deel nog afhankelijk is van de keuze van de Hogeschool om al dan niet met een zelfsturend team door te gaan. Geadviseerd wordt om vóór de zomer van 2017 een duidelijke keuze te maken om al dan niet met een zelfsturend team door te gaan.