Uitspraak
RECHTBANK DEN HAAG
[gedaagde 5],
1.De procedure
- de dagvaarding van 23 september 2016, met producties 1 t/m 10;
- de conclusie van antwoord met producties 1 t/m 11;
- het tussenvonnis van 18 januari 2017 waarbij een comparitie van partijen is bevolen;
- het proces-verbaal van de op 2 maart 2017 gehouden comparitie van partijen en de daarin genoemde stukken, met in begrip van door partijen gehanteerde pleitaantekeningen.
2.De feiten
ADDENDUM N°13 TO THE LICENSE AND DISTRIBUTION AGREEMENT DATED March 21st, 2003
1.ADDITION OF NEW PRODUCTS
2.ADVANCE OF ROYALTIES AND ROYALTY REVENUE
3.TERM
For your information we have stopped selling the Roller Coaster Tycoon game and have instructed our clients to remove the products from their shelves. As we haven’t sold many units in the last 12 months there were practically no units in the market anymore.
Please find below the email which we have sent. We have also called all clients to confirm this.
As mentioned before we have sold 12176 units in the period since 2013. We have always been willing to pay royalty on this. The royalty we had agreed with Atari in the Netherlands has always been € 1,50 per unit. I would propose that you send us an invoice so we can solve this issue.”
Dit is de nieuwste voordeelbundel van Atari. In dit pakket zitten de pretpark simulator Rollercoaster Tycoon 1, 2 en 3 + nog 5 uitbreidingen!”. Op de aangeboden cd-box, is het logo van Atari afgebeeld:
power of attorney”) verleend om in eigen naam in rechte namens hem op te treden teneinde, onder meer jegens MSL, de IE-rechten op de RCT Games in de Europese Unie te handhaven. Ook is Atari door hem gemachtigd om als licentienemer zelfstandig in rechte op te treden ter handhaving van haar rechten als licentienemer. In de procesvolmacht is onder meer het volgende opgenomen:
3.Het geschil
recall-brief aan al haar afnemers te verzenden;
recallworden terug gezonden, te vernietigen;
Suggested Retail Price”) genomen die op het grote gaming platform
steampowered.comvoor de corresponderende unit wordt gehanteerd. Op die SRP heeft Atari vervolgens in mindering gebracht (i) de kostprijs die door KDG voor de unit aan MSL in rekening is gebracht, en (ii) een retail-marge van 35%.
.
4.De beoordeling
Effective Date” (22 december 2008). Na 22 december 2010 was MSL niet langer gerechtigd om RCT Games te verkopen, met uitzondering van de verkoop van RCT Games die zij nog in voorraad had gedurende drie maanden. Er zijn geen nieuwe afspraken gemaakt over royalty’s en producten voor de periode daarna. De markt voor cd-roms is in 2010 sterk gewijzigd, zodat verlenging van de overeenkomst wat Atari betreft ook niet voor de hand had gelegen. Namco maakte geen deel uit van de Atari groep, zodat de gestelde voortzetting van de licentie met Namco als licentiegever niet mogelijk was. Atari betoogt tot slot nog dat MSL in de periode 2013 – 2015 bij KDG ook RCT producten heeft besteld waarvoor zij nooit een licentie heeft gekregen; dit strookt niet met haar standpunt dat de overeenkomst op dezelfde voet voortduurde.
Effective Date”.Hieruit volgt dat de overeengekomen product- en royalty-afspraken op 22 december 2010 zijn geëindigd. MSL heeft haar stelling dat de (licentie- en distributie)overeenkomst na die datum voortduurde als duurovereenkomst, mede gelet op de betwisting door Atari, onvoldoende toegelicht, terwijl dat wel op haar weg lag. Ook wanneer er met MSL van zou worden uitgegaan dat de onderliggende overeenkomst moet worden aangemerkt als een duurovereenkomst, is het mogelijke rechtsgevolg daarvan niet, althans niet zonder meer, dat de overeenkomst op dezelfde voet als overeengekomen in het Addendum 2008 voortduurde of eenzijdig, zonder instemming en zonder medeweten van de contractspartij, zonder afspraken over de voorwaarden, kon worden voortgezet. Uit de (enige) drie op de overeenkomst betrekking hebbende documenten die in het geding zijn gebracht, blijkt dat de licentievoorwaarden, waaronder de productenlijst en de te betalen royalty’s, steeds opnieuw overeengekomen werden voor een bepaalde periode. Een geruisloze voortzetting na afloop van de laatst overeengekomen termijn valt daarmee niet te rijmen. Het had op de weg van MSL gelegen om te onderhandelen met haar contractspartij over de voorwaarden waaronder de overeenkomst werd voortgezet na 22 december 2010. Dit kon te meer van haar worden verwacht nu MSL een bedrijf is dat zich beroepsmatig bezig houdt met de in- en verkoop van licenties en mediarechten, zodat zij weet, of behoort te weten, wat de betekenis van een licentie is. Gesteld noch gebleken is dat MSL met de rechthebbende of met Namco afspraken heeft gemaakt over de hoogte van de te betalen royalty’s en/of over productlijsten na 22 december 2010. MSL heeft evenmin overzichten van na die tijd betaalde (of gereserveerde) royalty’s overgelegd, terwijl uit productie 9 van MSL c.s. blijkt dat zij eerder, in 2007 en 2008, aan Atari Benelux per kwartaal gedetailleerd opgave deed van de verkopen en de daarover te betalen royalty’s.
sell-offperiode van drie maanden: “
At the expiration of this twenty four (24) month period, Licensee shall be allowed to only sell the remaining units of the New Products within a sell-off period of three (3) months.”Deze bepaling kan niet anders worden gelezen dan dat MSL uitsluitend gerechtigd was om tot 22 maart 2011 RCT Games te verkopen die zij nog in voorraad had. Daarna niet meer, ongeacht of het betaalde voorschot aan royalty’s al dan niet was opgebruikt en ongeacht of zij daarna nog over ‘
remaining units’beschikte.
sell-offperiode. Door in strijd hiermee te handelen, heeft MSL inbreuk gemaakt op de IE rechten. Het had, ook bij twijfel over de mogelijk rechthebbende ten aanzien van de RCT Games, op de weg van MSL gelegen om onderzoek te doen naar wie de – mogelijk nieuwe – rechthebbende was. Dat zij dit niet heeft gedaan, maar in plaats daarvan is doorgegaan met het (laten) produceren van cd-roms met RCT Games, op welke dragers onverminderd werd verwezen naar de rechten van [A] en Atari en naar het Uniemerk (zie 2.15), is haar toe te rekenen.
- i) het aantal units dat Atari, uitgaande van de opgave van KDG, tot uitgangspunt heeft genomen, te weten 93.877, is te hoog. KDG heeft in het overzicht van 2014 abusievelijk 840 units als “
- ii) de door Atari gehanteerde SRP per unit is niet realistisch; en
- iii) de gehanteerde retail-marge van 35% is te laag.
steampowered.comontleende SRP’s, heeft MSL ingebracht dat deze onredelijk hoog zijn. Ter toelichting heeft zij (slechts) gewezen op één aanbod op een website in 2016, waar een 9-pack voor € 14,99 werd aangeboden, en op de door haarzelf gehanteerde verkoopprijzen (die zij niet met facturen heeft onderbouwd). Die betwisting is onvoldoende. Niet valt in te zien waarom het aanbod uit 2016 relevant is nu de schade geen betrekking heeft op 2016 en evenmin op 9-packs. Ook is zonder toelichting – die ontbreekt - niet duidelijk waarom de door MSL gehanteerde verkoopprijzen relevant zijn voor de SRP. MSL verkoopt immers niet aan eindgebruikers, maar aan wederverkopers, die op hun beurt aan eindgebruikers doorverkopen. De rechtbank zal bij de begroting van de schade dan ook uitgaan van de door Atari gehanteerde SRP’s.
recall.Dit heeft zij echter niet met stukken gestaafd waaruit kan worden opgemaakt aan wie en wanneer een bericht met welke inhoud is verstuurd. Uit de overgelegde gestelde tekst van een e-mail (zie 2.11) valt voorts op te maken dat zij slechts heeft bericht dat er ‘
onduidelijkheid[is]
over de rechten[op het PC game Rollercoaster Tycoon]’. Atari heeft dan ook nog belang bij de gevorderde berichtgeving en
recall. De vordering tot vernietiging van nog voorhanden zijnde inbreukmakende RCT Games zal eveneens worden toegewezen, reeds omdat mogelijk nog producten uit de
recallkomen. Van de gestelde vernietiging eind 2015 is geen bewijs overgelegd en MSL is onduidelijk geweest over de (vernietigde) aantallen; zo meldde MSL nog tijdens de zitting dat aanvankelijk per abuis een voorraad van 18.000 schijfjes over het hoofd was gezien (pleitaantekeningen MSL c.s. randnummer 6). Voor zover MSL inbreukmakende RCT Games reeds heeft vernietigd kan het verbod haar niet schaden.
5.De beslissing
Rechter beslist: geleverde RCT producten inbreuk op de rechten van Atari.