Uitspraak
DE STAAT DER NEDERLANDEN (MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE),
DE NATIONALE POLITIE,
- de dagvaardingen van 12 en 14 juli 2016 van respectievelijk de Nationale Politie en de Staat, met vijftien producties,
- de conclusie van antwoord van de Staat, met zes producties,
- de conclusie van antwoord van de Nationale Politie, met vijf producties,
- het tussenvonnis van 9 november 2016, waarbij een comparitie van partijen is gelast,
- het proces-verbaal van comparitie van 6 juli 2017, met de daarin genoemde brief van 14 juni 2017 met twee producties van mr. Ceulen voornoemd en de akte houdende overlegging productie van de Staat,
2.De feiten
Op 12 mei ji. meldde hij zich op onze polikliniek met een gezwollen OS. Mijn collega constateert een abces en incideert de zwelling. Met een Cofferdam drain, natte kompressen werd het abces behandeld. Hij had van de huisarts al Augmentin 3 dcl 500 mg p.o.
“Op 15-07-2010 zagen wij bovengenoemde patiënt op onze spoedpoli in verband met een cellulitis orbitae OS.
- onherroepelijke - arrest van 24 maart 2011 van het gerechtshof Arnhem, nevenzittingsplaats Leeuwarden. Het hof heeft [eiser] veroordeeld, wegens, kort gezegd, afpersing en (poging tot) diefstal, voorafgegaan en vergezeld van bedreiging met geweld, in vereniging, tot een gevangenisstraf voor de duur van vijf jaren, met vermindering van de tijd die hij in verzekering en in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. Het hof heeft als motivering voor de straf onder meer overwogen:
“(…)Bij het onderzoek door de oogarts op 04-06-2010 is er sprake van een visus in het rechter oog van 0.8 en links van 0.3. Op 01-07-2010 is de visus in het linker oog niet hersteld. Aangegeven wordt dat er een visus is van 20% maar het is een misvatting om te denken dat er dan te weinig kan worden gezien met het (linker)oog. Een visus van 0.3 betekent dat de afstand waarmee scherp kan worden gezien is gewijzigd. Een dergelijke visus zou met een correctie kunnen worden verbeterd, tenzij er sprake is van een oogaandoening, niet gerelateerd aan dit ongeval, waarbij correctie met een sterkere bril niet helpt.(…)In 2015 zijn er nog klachten van het linkeroog, waaronder lichtschuwheid en hiervoor wordt een oogarts geraadpleegd, Deze vindt geen goede verklaring voor de klachten. Daarnaast wordt dan een visus in het rechteroog gemeten van 0.2 en in dit is een duidelijke vermindering van de situatie op 04-06-2010 toen er sprake was van een visus in het rechteroog van 0.8. Deze afname kan ik niet verklaren door de ontsteking in het gebied onder de linkeroog en dat geldt ook voor de klachten in het linker oog. Verder is nog opgemerkt dat de visus moeilijk te meten is, waarom dat lukt wordt niet vermeld.Ook geeft betrokkene aan dat hij kleurenblind is geworden, maar dat kan niet door een letsel worden veroorzaakt ook niet wanneer dit letsel zich buiten het oog bevindt. Kleurenblindheid is een aangeboren aandoening.”
3.Het geschil
4.De beoordeling
“(…)3. Ik lag te slapen naast mijn toenmalige vriendin die zwanger was en toen hoorde ik drie harde beuken bij de deur en is het arrestatieteam binnengekomen. Het arrestatieteam trok me van het bed en zette me op de grond met mijn handen achter mijn rug om handboeien om te doen. Ik lag plat op mijn buik op de grond en met mijn gezicht naar beneden. Mijn vriendin raakte in paniek. Ik wilde zeggen dat ze rustig moesten doen omdat mijn vriendin zwanger was. Ik draaide daartoe mijn hoofd naar links. Toen schold de agent me uit met ‘hou je bek’ en drukte hij mijn hoofd op de grond met zijn knie. Hij zette zijn knie op mijn oogkas. Dit was een “hoofdblok”. Na 2 minuten haalde hij zijn knie weg en vroeg hij of ik [eiser] was en toen werd ik weggehaald.
“elke dwangmatige kracht van meer dan geringe betekenis uitgeoefend op personen of zaken”(art. 1, derde lid, onder b, Ambtsinstructie). De nota van toelichting spreekt van een fysieke kracht die wordt uitgeoefend om een persoon een bepaalde handeling te doen verrichten die hij niet wil verrichten of om een persoon een bepaalde handeling juist niet te laten verrichten. Bij de uitoefening van geweld door een daartoe bevoegd ambtenaar van politie geldt als uitgangspunt dat het beoogde doel van geweld het gebruik daarvan, mede gelet op de aan het gebruik hiervan verbonden gevaren, dient te rechtvaardigen. Verder is het gebruik gebonden aan de voorwaarden van subsidiariteit (het doel kan niet op een andere wijze worden bereikt) en proportionaliteit (het gebruik dient in verhouding tot het beoogde doel redelijk en gematigd te zijn) en gaat aan het gebruik van geweld zo mogelijk een waarschuwing vooraf. De ambtenaar, die geweld heeft aangewend, is op grond van artikel 17 van de Ambtsinstructie verplicht de feiten en omstandigheden dienaangaande, alsmede de gevolgen hiervan, onverwijld te melden aan zijn meerdere, die dit vastlegt.
cellulitis orbitae OS(in lekentaal: een ernstige infectie van de dieper gelegen weefsels van de oogkas). Ook toen is geen beschadiging of verwonding van de oogbol geconstateerd. Later bleek - uit een kweek - sprake te zijn van een pseudomonas (bacteriële) infectie. Bij het oogheelkundig onderzoek in het UMC St. Radboud, op 15 juli 2010, is gezien dat sprake was van excessieve littekenvorming rondom het linkeroog en is een zwelling geconstateerd die mogelijk wijst op een oud abces. Bij de operatie is sprake geweest van een incisie (insnijding) van het linker onderooglid en is, naast de verwijdering van de splinter, de littekenvorming (keloïd) gecorrigeerd. Verder is tijdens de operatie geconstateerd dat sprake was van een fistel van meer dan 3 cm (dat is, zoals de medisch adviseur van de Staat het onweersproken heeft verwoord: een kanaal waarlangs het lichaam een uitgang een uitgang zoekt voor het verwijderen van ontstekingsmateriaal “pus”).
inhet oog van [eiser] . Gegeven de stelling van [eiser] dat bij de aanhouding een houtsplinter in zijn oogbol is gedrongen, had het wel op zijn weg gelegen dergelijke feiten te stellen. Voor zover [eiser] zijn stelling mede steunt op het ter zitting op verzoek van de rechtbank getoonde litteken in zijn linkeroog, acht de rechtbank die toelichting onvoldoende. Nergens is in de stukken melding gemaakt van een litteken in de linkeroogbol zoals ter zitting getoond. De rechtbank kan, gelet op de betwisting door de Nationale Politie, er dan ook niet als vaststaand vanuit gaan dat het desbetreffende litteken er ook tijdens de medische behandeling in 2010 (al) is geweest.