1.2Eiser heeft op 10 november 2014 verzocht om zijn werkrooster te wijzigen naar
4 x 9 uur per 1 december 2014. Het door hem voorgestelde werkrooster is maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 17.00 uur met de donderdag als roostervrije dag.
Bij besluit van 4 december 2014 is eisers verzoek afgewezen, omdat met de door eiser voorgestelde werkdagen de zorgverlening niet gegarandeerd kan worden. . Tot de mogelijkheden behoort wel een rooster van vier werkdagen van 8 uur met een vrije dag op de vrijdagen.
2 Eiser heeft aangevoerd dat de arbeidsduur niet in geschil is, wel de spreiding van
de uren over de werkweek van eiser. Eiser wijst op artikel 2, zesde lid, van de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA), dat op grond van artikel 4 van het Besluit aanpassing arbeidsduur militairen ook op militairen van toepassing is. De reden van het verzoek is dat eiser zijn werkzaamheden bij de civiele praktijk met één dag per week kan uitbreiden en hierdoor meer inkomen wil genereren. In [plaats] wordt met vier fysiotherapeuten gewerkt, onder wie eiser. De door hem voorgestelde werktijden worden ook al door een collega op het Gezondheidscentrum (GZHC) [plaats] , waar eiser werkzaam is, gehanteerd. Tevens wordt door een collega-fysiotherapeut, ook op het GZHC, een werkrooster met werktijden van 07.30 tot 17.30 uur gehanteerd.
Voorts werken de tandartsen [tandarts A] en [tandarts B] en de bedrijfsartsen [bedrijfsarts A] en [bedrijfsarts B] ook 4 x 9 uur. Ook bij andere gezondheidscentra is het mogelijk om in een rooster van 4 x 9 uur te werken, zoals bij de collega’s [collega A] , [collega B] , [collega C] , [collega D] en [collega E] .
Verweerder heeft niet geconcretiseerd dat bij toewijzing van eisers verzoek problemen in de bezetting zullen ontstaan. De fysiotherapeuten zijn niet belast met spoedgevallen. Eiser stelt dat de toelichting in het e-mailbericht van P&O adviseur [P&O adviseur] niet juist is. Zijn arbeidsduur blijft 36 uur, het wordt alleen anders verspreid, aldus eiser.
3 Verweerder stelt zich op het standpunt dat het door eiser voorgestelde rooster in
strijd is met het belang van verweerder bij een goede bereikbaarheid en bezetting van het gezondheidscentrum. Het GZHC is op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur geopend. Eisers verzoek komt er op neer dat hij vier uur per week buiten de openingstijd van het GZHC werkzaam is. Bij het toestaan van het verzoek ontstaat daarnaast op donderdag een probleem met de bezetting, die nu reeds krap is te noemen. Op de vrijdagen is het erg rustig op het gezondheidscentrum, zodat op die dag negen uur werken niet opportuun wordt geacht.
Eisers beroep op het gelijkheidsbeginsel gaat niet op. Anders dan fysiotherapeuten kunnen de tandartsen en bedrijfsarts zonder capaciteitsverlies en verstoring van continuïteit volgens een werkrooster van 4 x 9 uur werken. Er is één fysiotherapeut die momenteel 9 uur per dag werkt (niet op de vrijdag). Dit rooster zal echter vanwege capaciteitsproblemen worden gewijzigd.
4 In artikel 2, zesde lid, WAA is bepaald dat de werkgever de spreiding van de uren vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer. De werkgever kan de gewenste spreiding van de uren wijzigen, indien hij daarbij een zodanig belang heeft dat de wens van de werknemer daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.
Ingevolge artikel 4 van het Besluit aanpassing arbeidsduur militairen zijn de artikelen 2, derde en vierde lid, alsmede het zesde tot en met twaalfde lid, en 3 van de Wet aanpassing arbeidsduur van overeenkomstige toepassing.
5 Aan eiser is op grond van artikel 54 e van het AMAR een tijdelijke verkorting van de arbeidsduur, naar 36 uur per week, toegestaan. De vraag die de rechtbank dient te beantwoorden is of verweerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat in redelijkheid van hem niet gevergd kon worden het verzoek van eiser tot inroostering van het door hem gewenste arbeidspatroon in te willigen. De rechtbank overweegt daartoe als volgt.