ECLI:NL:RBDHA:2016:17268

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
9 november 2016
Publicatiedatum
21 juni 2023
Zaaknummer
C/09/515075 / HA ZA 16/854
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vonnis in civiele procedure tussen ROOTZ HARBOUR B.V. en MUSEUM CATERING DEN HAAG B.V. en ADHOC HORECAMAKELAARS B.V.

Op 9 november 2016 heeft de Rechtbank Den Haag een vonnis uitgesproken in de civiele zaak tussen ROOTZ HARBOUR B.V. en de gedaagden MUSEUM CATERING DEN HAAG B.V. en ADHOC HORECAMAKELAARS B.V. De eiseres, vertegenwoordigd door mr. M.J.H. Vermeeren, heeft de gedaagden, vertegenwoordigd door mr. D.Th.J. van der Klei en mr. P. van Riessen, gedagvaard. De rechtbank heeft een comparitie van partijen bevolen om inlichtingen over de zaak te vragen en om te onderzoeken of partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden, met als doel een schikking te beproeven. De comparitie is gepland op 21 februari 2017 om 09:30 uur in het Paleis van Justitie te Den Haag, voor de comparitierechter mr. B. Meijer. De rechtbank heeft de partijen geïnformeerd over de procedure en de mogelijkheid van mediation. De rechtbank heeft verder bepaald dat rechtspersonen vertegenwoordigd moeten worden door iemand die van de zaak op de hoogte is en bevoegd is om hen te vertegenwoordigen. De rechtbank heeft iedere verdere beslissing aangehouden, wat betekent dat de zaak nog niet definitief is afgedaan en verdere stappen in de procedure mogelijk zijn.

Uitspraak

vonnis
RECHTBANKDEN HAAG
Team Handel
zaaknummer / rolnummer: C/09/515075 / HA ZA 16/854
Vonnis van 9 november 2016
in de zaak van
ROOTZ HARBOUR B.V.,
gevestigd te 's-Gravenhage,
advocaat: mr. M.J.H. Vermeeren,
eiseres,
tegen
MUSEUM CATERING DEN HAAG B.V.,
gevestigd te Den Haag,
advocaat: mr. D.Th.J. van der Klei,
ADHOC HORECAMAKELAARS B.V.,
gevestigd te Gouda,
advocaat: mr. P. van Riessen,
gedaagden.

1.Bepaling comparitie van partijen

Nu is gedagvaard en voor antwoord is geconcludeerd zal de rechtbank een comparitie van partijen bevelen om inlichtingen over de zaak te vragen en om te onderzoeken of partijen het op een of meer punten met elkaar eens kunnen worden (een schikking beproeven).

2.Informatieverstrekking door partijen

Op grond van het bepaalde in artikel 85 lid 3 jo artikel 21 Rv bestaat de mogelijkheid om vóór de comparitie stukken in het geding te brengen. Advocaten dienen deze stukken, zo nodig voorzien van een korte toelichting op de relevantie ervan, ingevolge artikel 2.9 Landelijk Procesreglement voor civiele dagvaardingszaken bij de rechtbanken
uiterlijk twee weken vóór de comparitiedatum, met gelijktijdige kopie aan de advocaat van de wederpartij, per brief te sturen aan: Paleis van Justitie,
CNA-bureaukamer P2-1415, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. In de brief dienen de naam van de comparitierechter alsmede de datum en het tijdstip van de zitting te worden vermeld.
Indien door de gedaagde partij een eis in reconventie is ingesteld, kan de wederpartij ter comparitie (conform artikel 4.1 van het Landelijk procesreglement) een conclusie van antwoord in reconventie nemen. Deze conclusie van antwoord in reconventie dient eveneens (conform artikel 2.9 Landelijk Procesreglement)
uiterlijk twee weken vóór de comparitiedatumaan het CNA-bureau en aan de advocaat van de wederpartij te worden gestuurd.

3.Informatieverzoek van rechter

De comparitierechter kan op de voet van artikel 22 Rv een partij verzoeken om op de zitting bepaalde stellingen toe te lichten of op de zaak betrekking hebbende stukken over te leggen dan wel een informant mee te nemen. In dat geval zullen advocaten een formulier ontvangen met nadere instructies.

4.Pleiten

Advocaten kunnen op de comparitie een juridische toelichting geven maar géén pleitnota voordragen, tenzij de rechter dit van te voren heeft toegestaan. Een advocaat kan daartoe uiterlijk vier weken voorafgaand aan de comparitie een gemotiveerd schriftelijk verzoek bij het CNA-bureau indienen.

5.Verzoek om uitstel comparitie wegens verhindering

Een uitstelverzoek wegens verhindering, overmacht, klemmende reden of lopende onderhandelingen over een schikking moet
schriftelijkworden gedaan aan het CNA-bureau, en wel bij voorkeur per B-formulier (conform artikel 1.8 van het Landelijk procesreglement), met gelijktijdige kopie aan de advocaat van de wederpartij. In het verzoek dienen te worden vermeld: de naam van de comparitierechter, de datum en het tijdstip van de zitting, alsmede de verhinderdata voor de eerstkomende drie maanden na de comparitiedatum.
De rechtbank zal elk verzoek tot uitstel afwijzen dat niet
binnen twee weken naeen ambtshalve dagbepaling van de zitting is ontvangen (conform artikel 8.3 van het Landelijk procesreglement) of dat is ontvangen na een dagbepaling in overleg met partijen, tenzij sprake is van klemmende redenen of overmacht (conform artikel 8.5 van het Landelijk procesreglement) en behoudens het bepaalde onder 6.

6.Verzoek om uitstel comparitie wegens schikkingsonderhandelingen

Een verzoek om uitstel wegens lopende schikkingsonderhandelingen gedaan binnen twee weken voor de zitting, is in beginsel te laat. De comparitie zal gewoon doorgang vinden.
Een uitzondering op deze regel wordt (in ieder geval) gemaakt in het geval dat alle betrokken advocaten het CNA-bureau
uiterlijk twee werkdagen vóór de comparitiedatumschriftelijk hebben bericht dat a) de zaak op eenstemmig verzoek moet worden verwezen naar een mediator of b) de procedure kan worden doorgehaald wegens een alsnog getroffen schikking.
In dat laatste geval kunt u de rechtbank verzoeken een door of namens alle partijen getekende en vóór de zitting ontvangen vaststellingsovereenkomst aan te hechten aan een in executoriale vorm opgemaakt proces-verbaal.
Indien de rechter een uitstel wegens lopende schikkingsonderhandelingen toestaat maar partijen zijn niet tot een regeling gekomen, dan zal bij de bepaling van een nieuwe zittingsdatum geen voorrang worden verleend boven andere zaken.

7.De beslissing

De rechtbank:
- beveelt een verschijning van partijen, bijgestaan door hun advocaten, voor het geven van inlichtingen en ter beproeving van een minnelijke regeling op
21 februari 2017 te 09:30 uurin het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan 60 te Den Haag ten overstaan van de comparitierechter mr. B. Meijer.
- bepaalt dat ingeval sprake is van een rechtspersoon die partij vertegenwoordigd moet zijn door iemand die van de zaak op de hoogte is en hetzij rechtens hetzij op grond van een bijzondere schriftelijke volmacht bevoegd is haar te vertegenwoordigen,
- houdt iedere verdere beslissing aan.
Dit vonnis is gewezen door mr. L. Alwin en in het openbaar uitgesproken op 9 november 2016, in tegenwoordigheid van de griffier.
Formulier t.b.v. comparitierechter mr. B. Meijer
Datum vonnis: 9 november 2016
=============================================================================
Rolnummer : C/09/515075 / HA ZA 16/854
Comparitiedatum : 21 februari 2017 te 09:30 uur
BETREFT:
ROOTZ HARBOUR B.V.,
gevestigd te 's-Gravenhage,
advocaat: mr. M.J.H. Vermeeren,
eiseres,
T E G E N :
MUSEUM CATERING DEN HAAG B.V.,
gevestigd te Den Haag,
advocaat: mr. D.Th.J. van der Klei,
ADHOC HORECAMAKELAARS B.V.,
gevestigd te Gouda,
advocaat: mr. P. van Riessen,
gedaagden.
In bovengemelde zaak wil ik * WEL GEEN stukken opvragen.
*S.v.p. doorstrepen wat niet van toepassing is.
Stukken opvragen:
Op uw pc staat het document voor het opvragen van bescheiden opgeslagen onder de eerste twee cijfers van het zaaknummer. Het document staat op de volgende directory:
G:\RB Den Haag\Civiel\Administratie\Correspondentie HA ZA
Er is een kolom voor de eiser(es) en een kolom voor gedaagde. Met de pijltjestoets gaat u naar de desbetreffende kolom en u vult de op te vragen bescheiden in. De kolom wordt automatisch groter naarmate u meer bescheiden opvraagt.
Om in de naastgelegen kolom te komen drukt u op de TAB-toets.
Vervolgens slaat u het document op!
Dit formulier gericht aan het CNA-bureau retourneren naar P2.14.15
N.B. Als u problemen heeft dan kunt u contact opnemen met Christian Brochard.
Indien u wel stukken wenst op te vragen wordt uw ingevulde document uitgeprint en gezorgd wordt voor verzending aan de advocaten.
Aan u wordt een kopie gezonden van het formulier “op te vragen stukken”.
Het griffiedossier kunt u behouden tot op de comparitie.
Geachte heer/mevrouw,
U hebt een vonnis ontvangen waarin een datum is bepaald om te verschijnen in de rechtbank op een “comparitie van partijen”. Dat is in een civiele procedure gebruikelijk. Door middel van deze brief wil de rechtbank u informeren over de bedoeling van deze zitting, hoe deze zal verlopen en wat er tijdens de zitting van u wordt verwacht.
Tevens wil de rechtbank u wijzen op de mogelijkheid uw geschil door middel van mediation tot een oplossing te brengen.
Algemene informatie over een comparitie
De comparitie is een zitting van ongeveer twee uur, die meestal door één rechter wordt geleid. [1] De rechter gaat dan met u (en met de andere partij) in gesprek over het geschil dat is ontstaan. U kunt aan de rechter uitleggen hoe de zaak volgens u zit. Bereidt u daarom goed voor op de zitting. Het kan ook zijn dat iemand anders veel weet van uw standpunt of van wat er is gebeurd, bijvoorbeeld een accountant die de boekhouding deed of iemand die betrokken was bij de aanrijding. Het is verstandig die persoon dan ook mee te nemen. Het is belangrijk dat u aanwezig bent op de zitting. Als u niet komt, kan de rechter daaraan namelijk nadelige gevolgen voor u verbinden.
De gang van zaken bij een comparitie
Bespreking
De zittingszaal is zo ingericht dat u naast uw advocaat kunt zitten achter een tafel. De rechter zal beginnen met een aantal formaliteiten: het noteren van de namen van de personen die aanwezig zijn, bespreking van de stukken die zijn ontvangen. De rechter heeft voorafgaand aan de zitting het dossier goed gelezen. U en uw wederpartij komen allebei aan het woord om te vertellen wat er precies is gebeurd. De rechter zal vragen stellen over de feiten om onduidelijkheden helder te krijgen. Die vragen zijn nodig om tot een oordeel te kunnen komen. De bedoeling is dat u de informatie die voor uw standpunt van belang is aan de rechter vertelt. De rechter zal daar goed naar luisteren. Daarna krijgen de beide advocaten gelegenheid om de juridische kant van de zaak toe te lichten.
Schikking
De rechter zal u en uw advocaat (en de wederpartij) ook vragen hoe u verder wilt met het geschil. De rechter vraagt dan of u bereid bent met de wederpartij te praten over een onderlinge regeling. Door een “schikking” lost u dan alsnog het geschil op. Vaak zal de rechter de zitting dan onderbreken (“schorsen”) . U hebt dan de gelegenheid om buiten de zittingszaal met elkaar te overleggen. U kunt ook aan de rechter vragen hoe hij over de zaak denkt: welke knelpunten hij ziet of welke problemen volgens hem juist helder zijn geworden. De rechter geeft dan een “voorlopig oordeel”, dat is nog niet een vonnis. Dat kan helpen om uw kansen beter in te schatten en met de wederpartij te praten over een schikking. Uw advocaat zal u daarbij steeds adviseren.
Proces-verbaal
Als u tot een regeling komt, dan wordt die afspraak door de rechter opgenomen in een “proces-verbaal”. De rechter leest de regeling voor en vraagt u (en de wederpartij) het te ondertekenen. U krijgt dat stuk vervolgens met een stempel van de rechtbank thuisgestuurd. Hiermee kunt u de andere partij (zo nodig via een deurwaarder) dwingen om de afspraken die zijn gemaakt na te komen (juridisch heet dat: u hebt een executoriale titel).
Het kan ook zijn dat geen schikking tot stand komt. De rechter zal dan de belangrijkste punten die door u op de zitting zijn gezegd opnemen in het proces-verbaal. De rechter zal dat voorlezen en u vragen het proces-verbaal te ondertekenen. Het kan ook zo zijn dat de rechter uw toestemming vraagt om het proces-verbaal na de zitting in uw afwezigheid op te stellen.
Vonnis
Als u geen schikking hebt getroffen, zal de rechter het proces-verbaal gebruiken bij het schrijven van het vonnis. Op de zitting zegt hij op welke datum u het vonnis kunt verwachten.
Mediation
De rechtbank wijst u op de mogelijkheid uw geschil op een andere manier op te lossen, en wel buiten de rechter om door middel van mediation. [2] Een professionele bemiddelaar (mediator) is dan behulpzaam bij het vinden van een oplossing in uw conflict. U zoekt zelf naar een goede oplossing voor uw geschil door met de wederpartij in gesprek te gaan. De mediator begeleidt dat gesprek. Mediation kan alleen plaats vinden als beide partijen het willen. Bij mediation wordt niet zozeer uitgegaan van juridische regels, maar van de wederzijdse belangen van partijen. U kunt bijvoorbeeld belang hebben bij voortzetting van de relatie. Denk aan een burenruzie, een geschil tussen ex-echtgenoten, handelspartners. Het kan daarom tot een oplossing van het conflict leiden waar u meer vrede mee hebt. Uw advocaat kan aan de rechtbank schrijven dat u zich wilt opgeven voor mediation.
Als u bij de mediation een regeling hebt bereikt, dan kunnen partijen de rechtbank verzoeken deze in een proces-verbaal vast te leggen. U hebt dan (indien nodig) een executoriale titel. Leidt de mediation niet tot oplossing van het geschil, dan zal de procedure weer verder gaan. Er wordt dan een nieuwe datum voor de comparitie bepaald.
Als u kiest voor mediation dan dient u dit binnen twee weken na datum van het bijgesloten vonnis te laten weten aan de mediationadministratie (mediation.rb.den.haag@rechtspraak.nl) onder vermelding van het zaaknummer, uw adres, telefoonnummer en e-mailadres. Ook voor vragen kunt u daar terecht.
Ten slotte
Uiteraard kan deze brief u maar beperkt informeren. Het kan daarom gebeuren dat uw zitting iets anders verloopt dan hier is beschreven. Stel de vragen die u hebt tevoren aan uw advocaat en zorg ervoor dat u de gegevens die voor uw zaak van belang zijn tijdig aan hem geeft.

Voetnoten

1.Meer informatie over de comparitie kunt u vinden in de Handleiding Regie vanaf de conclusie na antwoord, te raadplegen op www.rechtspraak.nl, Procedures/Landelijke regelingen/Sector civiel recht.
2.Informatie over mediation kunt u vinden op: www.mediationnaastrechtspraak.nl. De brochure “Mediation naast rechtspraak in civiele en kantonzaken” is te raadplegen op: www.rechtspraak.nl, via “organisatie” en “publicaties en brochures”.