ECLI:NL:RBDHA:2016:11502

Rechtbank Den Haag

Datum uitspraak
22 september 2016
Publicatiedatum
23 september 2016
Zaaknummer
C/09/503074 / FA RK 16-100
Instantie
Rechtbank Den Haag
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vernietiging erkenning van de minderjarige en juridische gevolgen voor de betrokken moeders

In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 22 september 2016 een beschikking gegeven inzake de vernietiging van de erkenning van een minderjarige. Het verzoek tot vernietiging was ingediend door de minderjarige, vertegenwoordigd door mr. I.G.M. van Gorkum, de bijzondere curator. De betrokken moeders, waaronder de biologische moeder en de duomoeder, waren ook partij in deze procedure. De rechtbank had eerder, op 13 mei 2016, de behandeling van de zaak aangehouden om de bijzondere curator in staat te stellen bewijsstukken te overleggen die aantoonden dat de duomoeder niet de biologische moeder was en om de moeders de gelegenheid te geven zich uit te laten over hun bereidheid om de juridische band tussen de duomoeder en de minderjarige te behouden.

De rechtbank ontving verschillende stukken, waaronder brieven van de moeders en de bijzondere curator, waarin werd aangegeven dat de Poolse autoriteiten geen paspoort zouden verstrekken op basis van de bestaande geboorteakte na de vernietiging van de erkenning. Wel was het mogelijk om een internationale geboorteakte te verkrijgen waarin slechts één moeder werd vermeld. De moeders verklaarden bereid te zijn stappen te ondernemen om de juridische band tussen de duomoeder en de minderjarige te herstellen na de vernietiging van de erkenning.

De rechtbank oordeelde dat de bijzondere curator het verzoek voldoende had onderbouwd en dat het in het belang van de minderjarige was om de erkenning te vernietigen. De rechtbank besloot de erkenning van de duomoeder van de minderjarige te vernietigen en wees het meer of anders verzochte af. De kosten die door de moeders waren gemaakt, kwamen voor hun eigen rekening, en de bijzondere curator had geen belang bij haar verzoek, wat leidde tot afwijzing daarvan.

Uitspraak

Rechtbank DEN HAAG
Meervoudige kamer
Rekestnummer: FA RK 16-100
Zaaknummer: C/09/503074
Datum beschikking: 22 september 2016

Vernietiging erkenning

Beschikking op het op 6 januari 2016 ingekomen verzoek van:

[minderjarige] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ,

de minderjarige,
in rechte vertegenwoordigd door mr. I.G.M. van Gorkum,
advocaat te ’s-Gravenhage,
in de hoedanigheid van bijzondere curator.
Als belanghebbenden worden aangemerkt:

[moeder] ,

de moeder,
wonende te [woonplaats]
advocaat: mr. C.A. Lucardie te ’s-Gravenhage,

[duomoeder] ,

de duomoeder,
wonende te [woonplaats]

Procedure

Bij beschikking van 13 mei 2016 van deze rechtbank is de behandeling van de zaak aangehouden zodat de bijzondere curator:
- stukken kon overleggen waaruit kan blijken dat de duomoeder niet de biologische moeder van de minderjarige is;
  • stukken kon overleggen waaruit kan blijken dat de Poolse autoriteiten zullen overgaan tot verstrekking van een paspoort op basis van de bestaande geboorteakte met een latere vermelding houdende vernietiging van de erkenning;
  • zich nader kon uitlaten over de (on-)mogelijkheden om na een vernietiging van de erkenning de juridische band tussen de minderjarige en de duomoeder te herstellen, waarbij informatie moest worden verschaft over de gevolgen van erkenning van de minderjarige bij notariële akte voor het verschaffen van een Pools paspoort, over de mogelijkheid van naturalisatie tot Nederlander en de mogelijkheid van erkenning in Polen van een adoptie naar Nederlands recht van de minderjarige door de duomoeder;
en de moeders zich konden uitlaten over hun bereidheid om stappen te zetten om ervoor te zorgen dat een band tussen de duomoeder en de minderjarige blijft bestaan..
De rechtbank heeft vervolgens de volgende stukken ontvangen:
- een brief d.d. 2 augustus 2016, met bijlagen, van de zijde van de moeders;
- een brief d.d. 2 augustus 2016, met bijlagen, van de bijzondere curator.

Beoordeling

De rechtbank handhaaft al hetgeen bij genoemde beschikking is overwogen en beslist, voor zover in deze beschikking niet anders wordt overwogen of beslist.
De moeders hebben de rechtbank stukken doen toekomen waaruit blijkt dat de Poolse autoriteiten niet zullen overgaan tot het verstrekken van een paspoort op basis van de bestaande geboorteakte met een latere vermelding houdende vernietiging van de erkenning. Wel is het mogelijk om op grond van de Overeenkomst betreffende de afgifte van meertalige uittreksels uit akten van de burgerlijke stand d.d. 8 september 1976 (het Verdrag van Wenen van 1976, welk Verdrag door Nederland en Polen is geratificeerd) een internationale geboorteakte te verkrijgen waarin na vernietiging van de erkenning slechts één moeder wordt vermeld. Beide moeders hebben op 2 augustus 2016 schriftelijk verklaard bereid te zijn stappen te ondernemen om, na een vernietiging van de erkenning, de juridische band tussen de minderjarige en de duomoeder zo spoedig mogelijk te herstellen, zodra de minderjarige een Pools paspoort heeft verkregen. De voorkeur van de moeders gaat hierbij uit naar een (stiefouder)adoptie naar Nederlands recht van de minderjarige door de duomoeder. Zij hebben evenwel aangegeven dat een dergelijke adoptie, evenals een erkenning van de minderjarige bij notariële akte, niet door de Poolse autoriteiten zal worden erkend, hetgeen de moeders, wanneer de minderjarige eenmaal een Pools paspoort heeft, niet bezwaarlijk vinden. De moeder overweegt op termijn een naturalisatieverzoek in te dienen en de minderjarige met haar mee te laten naturaliseren.
De bijzondere curator heeft bij brief d.d. 2 augustus 2016 onder meer een brief van [naam] , Arts Voortplantingsgeneeskunde VVF bij Medisch Centrum Kinderwens overgelegd. Uit deze brief blijkt dat de duomoeder niet de biologische moeder van de minderjarige is. De bijzondere curator heeft verder de hiervoor genoemde – door de moeders reeds toegezonden – correspondentie met de Poolse autoriteiten overgelegd en de mogelijkheid van het aanvragen van een Pools paspoort met een internationale geboorteakte bevestigd. Tot slot heeft de bijzondere curator de door de moeders hiervoor geopperde mogelijkheden met betrekking tot herstel van de juridische band tussen de duomoeder en de minderjarige bevestigd.
De rechtbank is van oordeel dat de bijzondere curator met het voorgaande het verzoek en het belang van de minderjarige bij een vernietiging van de erkenning voldoende heeft onderbouwd. De bijzondere curator en de moeders hebben in voldoende mate aangetoond dat na de vernietiging van de erkenning een internationaal uittreksel uit de geboorteakte van de minderjarige kan worden verkregen waarop uitsluitend de moeder staat vermeld en waarmee in Polen een paspoort ten name van de minderjarige kan worden verkregen. Verder is voldoende aannemelijk dat de moeders er hoe dan ook voor zullen zorgen dat de duomoeder na de vernietiging van de erkenning alsnog formeel ouderschap over de minderjarige zal verkrijgen.
Onder deze omstandigheden acht de rechtbank toewijzing van het verzoek in het belang van de minderjarige. Nu – als overwogen in de tussenbeschikking – ook overigens aan de voorwaarden voor toewijzing is voldaan, zal de rechtbank daartoe overgaan.
Kostenveroordeling
Nu de bijzondere curator procedeert op toevoeging en zij voor de minderjarige geen griffierecht behoeft te voldoen, heeft de bijzondere curator geen proceskosten gemaakt waarover een beslissing dient te worden genomen. De kosten die door de moeders zijn gemaakt in het kader van de onderhavige procedure komen voor hun eigen rekening. De bijzondere curator heeft dus geen belang bij haar verzoek, zodat dit wordt afgewezen.

Beslissing

De rechtbank:
vernietigt de erkenning door:
[duomoeder] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] , Polen,
van:
[minderjarige] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ,
uit:
[moeder] , geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] , Polen;
wijst af het meer of anders verzochte.
Deze beschikking is gegeven door mrs. I.D. Bellaart, M.P. Verloop en O.F. Bouwman, tevens kinderrechters, bijgestaan door V. van den Hoed-Koreneef als griffier, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 22 september 2016.