ECLI:NL:RBDHA:2014:12202
Rechtbank Den Haag
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van het inreisverbod voor een settled migrant in het bestuursrecht
In deze zaak heeft de Rechtbank Den Haag op 30 september 2014 uitspraak gedaan in een geschil tussen eiser, een Zaïrese migrant die sinds zijn tweede in Nederland verblijft, en de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Eiser had een inreisverbod van tien jaar opgelegd gekregen, dat inging op het moment dat hij Nederland daadwerkelijk zou verlaten. De rechtbank oordeelde dat eiser als een 'settled migrant' moet worden beschouwd, aangezien hij al 19 jaar onafgebroken in Nederland woont. De rechtbank baseerde haar oordeel op het arrest Balogun van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarin werd gesteld dat voor de uitzetting van een settled migrant 'very strong reasons' vereist zijn. De rechtbank concludeerde dat verweerder onvoldoende rekening had gehouden met de status van eiser als settled migrant en dat het bestreden besluit niet in stand kon blijven.
De rechtbank vernietigde het bestreden besluit en oordeelde dat verweerder een nieuw besluit moest nemen, waarbij rekening gehouden moest worden met de omstandigheden van eiser, waaronder zijn langdurige verblijf in Nederland en de impact van het inreisverbod op zijn gezinsleven. De rechtbank stelde ook dat de belangen van eiser, die geen banden meer heeft met de Democratische Republiek Congo, zwaarder wogen dan de belangen van de staat. Eiser had geen rechtmatig verblijf gehad voor een lange periode, maar de rechtbank vond dat dit niet het gewicht mocht hebben dat verweerder eraan had toegekend. De rechtbank oordeelde verder dat de omstandigheden die na het bestreden besluit waren ontstaan, ook in de beoordeling moesten worden meegenomen.
De rechtbank verklaarde de beroepen gegrond, vernietigde de bestreden besluiten en droeg verweerder op om binnen zes weken nieuwe besluiten te nemen. Tevens werd verweerder veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten van eiser en het griffierecht.