AI samenvatting door Lexboost • Automatisch gegenereerd
Verduistering van 400.000 euro door directeur van Stichting Vervoer Gehandicapten
Op 28 augustus 2014 heeft de Rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaak tegen een 60-jarige man, die als directeur van de Stichting Vervoer Gehandicapten (SVG) in Rijswijk werd beschuldigd van verduistering van 400.000 euro. De verdachte heeft zich gedurende een periode van zes jaar schuldig gemaakt aan deze verduistering door geld van de stichting over te boeken naar zijn privérekeningen, gebruikmakend van vervalste facturen en salarisbetalingen. De rechtbank oordeelde dat de verdachte, die als penningmeester van een kopersvereniging ook verantwoordelijk was voor de financiële administratie, geen controle ondervond op zijn handelen, wat hem in staat stelde om deze misdrijven te plegen.
De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte opzettelijk valse of vervalste geschriften heeft gebruikt om de stichting te bewegen tot uitbetaling van bedragen die hij vervolgens naar zijn eigen rekeningen doorsluisde. De verdachte was niet verschenen tijdens de zitting, maar de rechtbank heeft op basis van de beschikbare bewijsmiddelen, waaronder aangiftes van betrokkenen en financieel onderzoek, geconcludeerd dat de verdachte wettig en overtuigend schuldig was aan de tenlastegelegde feiten.
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 24 maanden geëist, maar de rechtbank heeft uiteindelijk een gevangenisstraf van 18 maanden opgelegd. De rechtbank weegt hierbij de ernst van de feiten, de lange duur van de verduistering en het feit dat de verdachte geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. De rechtbank heeft ook rekening gehouden met het feit dat de verdachte niet eerder met justitie in aanraking is geweest. De uitspraak benadrukt de gevolgen van financieel misbruik binnen een organisatie die verantwoordelijk is voor het vervoer van gehandicapten, en de impact die dit heeft op de betrokkenen.
Voetnoten
1.Wanneer hierna wordt verwezen naar een proces-verbaal, wordt - tenzij anders vermeld - bedoeld een ambtsedig proces-verbaal, opgemaakt in de wettelijke vorm door (een) daartoe bevoegde opsporingsambtena(a)r(en). Waar wordt verwezen naar dossierpagina’s, betreft dit de pagina’s van het proces-verbaal met het nummer PL1561-2013074865, van de regiopolitie Haaglanden, met bijlagen (doorgenummerd blz. 1 t/m 458, met ongenummerde bijlage Civiel conservatoir beslag).
2.Proces-verbaal aangifte ([secretaris kopersvereniging A]), p. 13.
3.Proces-verbaal aangifte ([secretaris kopersvereniging A]), p. 14.
4.Proces-verbaal aangifte ([aangever]), p. 31.
5.Proces-verbaal aangifte ([aangever]), p. 32.
6.Proces-verbaal van bevindingen, p. 256-257.
7.Proces-verbaal van bevindingen, p. 257.
8.Een geschrift, te weten een e-mail van 15 februari, p. 190.
9.Proces-verbaal aangifte ([secretaris kopersvereniging A]), p. 16.
10.Proces-verbaal van bevindingen, p. 257.
11.Proces-verbaal van bevindingen, p. 256.
12.Proces-verbaal van bevindingen, p. 258.
13.Proces-verbaal van bevindingen, p. 458.
14.Proces-verbaal verhoor verdachte, p. 27.
15.Proces-verbaal verhoor verdachte, p. 28.
16.Proces-verbaal van bevindingen, p. 458.
17.Proces-verbaal verhoor getuige[vrouw van verdachte], p. 249.
18.Proces-verbaal aangifte ([secretaris kopersvereniging A]), p. 14.
19.Proces-verbaal aangifte ([aangever]), p. 32.
20.Proces-verbaal van bevindingen, p. 261.
21.Proces-verbaal van bevindingen, p. 261.
22.Proces-verbaal van bevindingen, p. 458.