ECLI:NL:RBBRE:2009:BJ3353
Rechtbank Breda
- Eerste aanleg - enkelvoudig
- Rechtspraak.nl
Ontbinding arbeidsovereenkomst op basis van bedrijfseconomische omstandigheden en toepassing van het afspiegelingsbeginsel
In deze zaak verzoekt de werkgever, Supertape B.V., de ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer, [verweerder], op basis van bedrijfseconomische omstandigheden. De werknemer verzet zich tegen dit verzoek en stelt dat de werkgever het afspiegelingsbeginsel onjuist heeft toegepast tijdens de reorganisatie. De kantonrechter oordeelt dat, hoewel er sprake is van twee besloten vennootschappen, deze in het kader van het Ontslagbesluit als één bedrijfsvestiging moeten worden beschouwd. Dit komt omdat de splitsing zich enkel beperkt tot de salesactiviteiten, terwijl de overige afdelingen gecentraliseerd zijn. Hierdoor is het afspiegelingsbeginsel op de juiste wijze toegepast door een andere werknemer op de nieuw te creëren functie te plaatsen.
De afdeling Sales Benelux was echter niet betrokken bij de reorganisatie, omdat deze afdeling eerder was gereorganiseerd. De kantonrechter oordeelt dat de werkgever bij deze eerdere reorganisatie had moeten voorzien dat er op korte termijn meerdere functies zouden komen te vervallen. Door meerdere reorganisaties kort achter elkaar door te voeren, heeft de werkgever geen rekening gehouden met de beleidsregels van het CWI omtrent de uitwisselbaarheid van functies. Dit heeft geleid tot een onjuist herplaatsingsbeleid en het negeren van het afspiegelingsbeginsel.
De kantonrechter concludeert dat er onvoldoende bewijs is dat er geen andere passende functie voor de werknemer beschikbaar zou zijn. Daarom is er geen reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Het verzoek van Supertape wordt afgewezen, en de werkgever wordt veroordeeld in de proceskosten van de werknemer, die zijn gemachtigde heeft moeten betalen. De uitspraak is gedaan door kantonrechter W.E.M. Verjans op 22 juli 2009.