Ik hoop U hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en zie uw inschrijving uiterlijk vrijdag 22-08-2003 tegemoet.".
- De verklaring van afstand, door Doevendans op 21juli 2003 ondertekend, bevat -onder meer- de navolgende bepalingen:
1. De aanbesteder garandeert jegens aannemer dat deze als eerste en enige gegadigde in de gelegenheid wordt gesteld om een prijsopgave te doen met betrekking tot het werk.
2 Partijen zullen in onderling overleg naar de eisen van de goede trouw streven naar het tot stand komen van een overeenkomst tussen partijen krachtens welke de aanbesteder aan de aannemer de uitvoering van het werk opdraagt en de aannemer deze opdracht aanvaardt. De onderhandelingen zullen namens de aanbesteder worden gevoerd door De Wilde Projektmanagement bv.
3 Indien het overleg, als bedoeld in artikel 2, ondanks de daartoe door partijen verrichte inspanningen, naar de mening van de aanbesteder, onverhoopt niet zou blijken te kunnen leiden tot een overeenkomst, als bedoeld in artikel2, zal de aanbesteder daarna vrij zijn te handelen, naar eigen goeddunken, mits hij, indien hij de onderhandelingen met de aannemer wenst te beëindigen, deze schriftelijk, met redenen omkleed, mededeling doet van de beëindiging van de onderhandelingen en hem daarbij onvoorwaardelijk van eventuele inmiddels gedane bindende prijsaanbiedingen casu quo onderdelen daarvan, ontslaat; rechterlijke tussenkomst of enige andere actie zal alsdan niet zijn vereist
(…)"..
- Op verzoek van Doevendans heeft De Wilde haar uitstel verleend voor het indienen van een prijsaanbieding tot 28 augustus 2003 en vervolgens tot uiterlijk 3 september 2003.
- Doevendans heeft haar prijsaanbieding op 3 september 2003 aan De Wilde verstrekt ten bedrage van € 1.459.813,25. De eigen begroting van De Wilde bedraagt € 1.343.049,18.
- Op 5 september heeft De Wilde Doevendans telefonisch bericht dat zij niet in aanmerking komt voor de gunning van het werk en dat zij vanwege de tijds-druk van het project direct in onderhandeling treedt met derden.
- Een en ander is door De Wilde bij brief van 10 september 2003 schriftelijk aan Doevendans bevestigd. Zij heeft daarin te kennen gegeven de onderhandelingen met Doevendans over de aanbesteding van de woning te beëindigen en dat daaruit voortvloeit dat het haar thans vrij staat om een derde uit te nodigen om een prijsaanbieding ten aanzien van de woningen uit te brengen. Als reden voor het besluit heeft De Wilde vermeld dat Doevendans de prijsaanbieding niet tijdig heeft ingediend en dat er een afwijking bestaat tussen de prijs-aan-bieding van Doevendans en haar eigen begroting, die substantieel groter is dan de in de brief van 4 juli 2003 genoemde 3%.
- Bij brief van de raadsman van Doevendans van 11 september 2003 heeft deze aan De Wilde te kennen gegeven dat zij in strijd met hetgeen tussen partijen is overeengekomen, de onderhandelingen met Doevendans heeft afgebroken c.q. niet eens is aangegaan. De Wilde is gesommeerd haar contractuele verplichtingen na te komen en (derhalve) intussen de opdracht niet aan een andere partij te gunnen.
- De Wilde heeft op 12 september 2003 een aannemingsovereenkomst gesloten met Bouwbedrijf Remmers BV betreffende de realisatie van de onderhavige 12 woningen.
3.2.
Doevendans legt aan haar vorderingen ten grondslag dat De Wilde handelt in strijd met de inspanningsverplichting zoals deze is vervat in de overeenkomst van 21 juli 2003. Doevendans voert daartoe aan dat op grond van die overeenkomst een afwijking tussen de offerte van de aannemer en de begroting van De Wilde groter dan 3% aanleiding geeft om direct gebruik te maken van de afstandverklaring en dat de overeenkomst van afstand nu juist vooreerst dwingt exclusief met Doevendans te onderhandelen met als streven een overeen-komst tot stand te brengen. Dit klemt naar haar oordeel te meer aangezien bij haar prijsopgave niet bekend was met de door De Wilde begrote prijs voor het werk Volgens Doevendans is haar offerte mogelijk voor onderhandeling vatbaar en naar haar mening kan op voorhand evenmin wor-den uitgesloten worden dat de begroting van De Wilde aanpassing zou behoeven. De door De Wilde gestelde voorwaarde dat een prijsverschil groter dan 3% de vrijheid oplevert om met derden te onderhandelen is volgens Doevendans namens De Wilde nooit gesteld of tussen partijen overeengekomen.