ECLI:NL:RBBRE:2003:AF9177
Rechtbank Breda
- Eerste aanleg - meervoudig
- J.G.M. Wouters
- G.M.J. Kok
- C.J.M. Volkers
- Rechtspraak.nl
Beoordeling van arbeidsongeschiktheid en toekenning WAO-uitkering
In deze zaak heeft eiser, P. K., beroep ingesteld tegen een besluit van het UWV Bouwnijverheid inzake de toekenning van een uitkering op basis van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). Eiser was werkzaam als timmerman en is in maart 2001 arbeidsongeschikt geraakt door rugklachten. Het UWV heeft op 8 mei 2002 een WAO-uitkering toegekend, waarbij de mate van arbeidsongeschiktheid werd vastgesteld op 35 tot 45%. Eiser heeft bezwaar gemaakt tegen dit besluit, met de stelling dat hij ernstige rugklachten heeft en slechts beperkt kan werken. De rechtbank heeft de zaak behandeld op 27 februari 2003, waarbij eiser en de gemachtigde van verweerder aanwezig waren.
De rechtbank heeft vastgesteld dat de verzekeringsartsen bij hun beoordeling van eisers arbeidsongeschiktheid niet te geringe medische beperkingen hebben vastgesteld. De rechtbank heeft het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) als een valide hulpmiddel voor de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige beoordeeld. De rechtbank heeft de door de arbeidsdeskundige aangeduide functies van interieurverzorger, sjouwer/opperman/hulpbouwvakker en meteropnemer onderzocht. De rechtbank heeft echter twijfels geuit over de geschiktheid van de functie van interieurverzorger, omdat de verzekeringsarts had aangegeven dat eiser moet kunnen afwisselen tussen zitten, staan en lopen, terwijl de toelichting op deze functie slechts een afwisseling tussen staan en lopen toeliet.
De rechtbank heeft geconcludeerd dat de geduide functies niet voldoende zijn onderbouwd en dat de signaleringen van mogelijke overschrijdingen van de functionele mogelijkheden van eiser onvoldoende zijn behandeld. Desondanks heeft de rechtbank geoordeeld dat het UWV terecht de mate van arbeidsongeschiktheid op 35 tot 45% heeft vastgesteld. De rechtbank heeft het beroep van eiser ongegrond verklaard, waarmee de beslissing van het UWV in stand blijft.