ECLI:NL:RBARN:2009:BH5421

Rechtbank Arnhem

Datum uitspraak
25 februari 2009
Publicatiedatum
5 april 2013
Zaaknummer
180121
Instantie
Rechtbank Arnhem
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Kort geding
Rechters
  • M.L.J.C. van Emden-Geenen
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Geschil over de organisatie van de Open Nederlandse Kampioenschappen Taekwondo 2009

In deze zaak, die voor de Rechtbank Arnhem werd behandeld, ging het om een kort geding tussen [eiser in conventie] en de Taekwondo Bond Nederland (TBN) over de organisatie van de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) Taekwondo 2009. [Eiser in conventie] had eerder de organisatie van de ONK 2007 en 2008 op zich genomen, maar TBN besloot de organisatie van de ONK 2009 aan een andere partij toe te wijzen, namelijk [betrokkene]. Dit besluit werd genomen door een ad interim bestuurscommissie die was aangesteld na een algemene ledenvergadering van TBN, waar onvoldoende kandidaat-bestuursleden waren aangemeld om een nieuw bestuur te vormen. [Eiser in conventie] vorderde in kort geding dat de besluiten van TBN om de organisatie van de ONK 2009 aan [betrokkene] toe te wijzen en om hem als Nationaal Wedstrijd Coördinator (NWC) te ontslaan, nietig te verklaren. Hij stelde dat deze besluiten in strijd waren met de statuten van TBN en dat hij recht had op de organisatie van de ONK 2009 op basis van zijn eerdere benoeming als NWC voor een periode van vijf jaar.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de commissie, die de besluiten had genomen, bevoegd was om dit te doen en dat de besluiten niet in strijd waren met de wet of de statuten. De rechter concludeerde dat TBN naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid had kunnen besluiten om de organisatie van de ONK 2009 niet aan [eiser in conventie] toe te kennen, mede gezien de klachten die over zijn organisatie van eerdere kampioenschappen waren binnengekomen. De vorderingen van [eiser in conventie] werden afgewezen, en hij werd veroordeeld in de proceskosten. In reconventie werd [eiser in conventie] veroordeeld om de materialen van TBN die hij in zijn bezit had, terug te geven en hem werd verboden om nog langer inschrijvingen voor de ONK 2009 te accepteren.

Uitspraak

vonnis
RECHTBANK ARNHEM
Sector civiel recht
zaaknummer / rolnummer: 180121 / KG ZA 09-50
Vonnis in kort geding van 25 februari 2009
in de zaak van
[eiser],
wonende te [woonplaats],
eiser in conventie,
verweerder in reconventie,
advocaat mr. J.M.C. Wessels te Zwijndrecht,
tegen
TAEKWONDO BOND NEDERLAND,
statutair gevestigd te ’s-Gravenhage, kantoorhoudende te Arnhem,
gedaagde in conventie,
eiseres in reconventie,
advocaat mr. J.A. Heurkens te Amsterdam.
Partijen zullen hierna [eiser in conventie] en TBN genoemd worden.
1. De procedure
1.1. Het verloop van de procedure blijkt uit:
- de dagvaarding met bijbehorende producties
- de schriftelijke reactie van TBN, tevens houdende een eis in reconventie, met bijbehorende
producties
- de mondelinge behandeling van 11 februari 2009
- de pleitnota van [eiser in conventie]
- de pleitnota van TBN
- de wijziging c.s. vermeerdering van de eis in reconventie door TBN tijdens de mondelinge
behandeling.
1.2. Ten slotte is vonnis bepaald.
2. De feiten
2.1. TBN is een op 1 april 1979 opgerichte vereniging die zich onder meer ten doel stelt de verantwoorde beoefening van de taekwondosport in Nederland te bevorderen in de ruimste zin van het woord. Zij tracht haar doel onder andere te bereiken door de taekwondosport te promoten onder meer door het organiseren van nationale en internationale toernooien. [eiser in conventie] is lid van TBN.
2.2. Voor zover thans van belang bevatten de statuten van TBN de volgende bepalingen:
“(…)
Artikel 3 – Organisatie
1. Organen van de TBN zijn het bondsbestuur en de algemene ledenvergadering, de tuchtcommissie en de commissie van beroep, alsmede die personen en commissies die op grond van de statuten door de algemene ledenvergadering zijn belast met een nader omschreven taak en aan wie daarbij beslissingsbevoegdheid is toegekend.
(…)
Artikel 9 – Het bondsbestuur
1. Het bondsbestuur bestaat uit ten minste vijf meerderjarige personen.
2. De leden van het bondsbestuur worden door de algemene ledenvergadering uit de leden benoemd
3. (…)
4. Het bondsbestuur, een districtsbestuur of drie bondsafgevaardigden gezamenlijk kunnen
schriftelijk kandidaten stellen tot uiterlijk de datum waarop de definitieve agenda voor de
betreffende algemene ledenvergadering wordt verzonden.
(…)
7. Bondsbestuursleden treden in functie de dag na hun benoeming (…). In een tussentijdse
vacature wordt zo mogelijk tijdens de eerstvolgende algemene ledenvergadering voorzien. (…)
Artikel 11 – Taken en bevoegdheden bondsbestuur
1. (…)
2. Het bondsbestuur kan met behoud van zijn verantwoordelijkheid bepaalde onderdelen van zijn taak door personen of commissies doen uitvoeren. Bovendien is het bondsbestuur bevoegd - al dan niet tegen betaling - werkzaamheden aan derden op te dragen.
3. Indien het aantal bondsbestuursleden beneden het aantal van vijf is gedaald, blijft het bondsbestuur bevoegd. Het is echter verplicht alsdan zo spoedig mogelijk een algemene ledenvergadering bijeen te roepen om in de vacatures te voorzien.
(…)
Artikel 15 – Commissies en coördinatoren
1. Het bondsbestuur en een districtsbestuur, alsmede de algemene ledenvergadering en een districtsvergadering zijn bevoegd permanente en tijdelijke commissies in te stellen en de leden van die commissies te benoemen, te schorsen en te ontslaan.
(…)
Artikel 19 – Het bijeenroepen van de algemene ledenvergadering
1. Jaarlijks wordt een voorjaarsvergadering gehouden en kan een najaarsvergadering worden gehouden (…).
2. (…)
3. De termijn van oproeping bedraagt ten minste vier weken. (…)
4. (…)
5. Voorts wordt een buitengewone algemene ledenvergadering gehouden indien ten minste zoveel bondsafgevaardigden als bevoegd zijn tot het uitbrengen van een tiende gedeelte van de stemmen in de vergadering van de algemene ledenvergadering het bondsbestuur daarom verzoekt (…). Indien het bondsbestuur niet binnen veertien dagen aan het verzoek gevolg heeft gegeven door binnen vier weken een algemene ledenvergadering te doen houden, kunnen de verzoekers zelf tot die bijeenroeping overgaan (…).
Artikel 23 – Nietigheid en vernietigbaarheid van besluiten
1. Een besluit van een orgaan dat in strijd is met de wet of met de statuten, is nietig, tenzij uit de wet anders voortvloeit. Een nietig besluit mist rechtskracht.
2. (…)
3. (…)
4. Een besluit van een orgaan is, onverminderd het elders in de wet over de mogelijkheid van een vernietiging bepaalde, vernietigbaar:
a. wegens strijd met wettelijke of statutaire bepalingen die het tot stand komen van het besluit regelen;
b. wegens strijd met de redelijkheid en billijkheid;
c. wegens strijd met een reglement.
2.3. TBN organiseert jaarlijks (onder andere) de Nederlandse Kampioenschappen Sparren en de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK), ook wel “Dutch Open” genoemd, een internationaal toernooi. De feitelijke organisatie daarvan berustte tot 1 juni 2008 bij de Nationaal Wedstrijd Coördinator (NWC). Met ingang van die datum is die functie losgekoppeld van de organisatie van toernooien ter voorkoming van mogelijke verstrengeling van belangen.
De ONK werden tot en met die van 2006 jarenlang georganiseerd door de heer [betrokkene]. In de loop van 2006 heeft [betrokkene] om hem moverende redenen besloten de ONK 2007 niet te organiseren. Naar aanleiding van interne problemen met een lid van het voormalig bestuur is [betrokkene] vervolgens geschorst als lid van TBN. Die schorsing is bij besluit van de hierna te noemen ad interim bestuurscommissie van 30 oktober 2008 opgeheven.
2.4. In of omstreeks december 2006 is [eiser in conventie] door TBN benoemd tot NWC.
In die hoedanigheid heeft [eiser in conventie] (onder meer) de ONK 2007 en 2008 georganiseerd.
2.5. Op 22 juni 2008 heeft TBN een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden. Tijdens die vergadering bleek dat er onvoldoende kandidaat-bestuursleden waren om met inachtneming van het hiervoor geciteerde artikel 9, lid 1 van de statuten een nieuw bestuur te kunnen vormen. De ALV heeft daarop unaniem besloten een ad interim bestuurscommissie (hierna de commissie te noemen) aan te stellen voor de periode van zes maanden tot uiterlijk 31 december 2008 met als doelstelling het jaarplan 2009 en een meerjaren beleidsplan uit te werken. Blijkens de (als productie 2 van [eiser in conventie] overgelegde) opgemaakte notulen van die ledenvergadering (agendapunt 9) kreeg de commissie daarnaast de opdracht “om in die tijd op de winkel te passen en zolang de lopende en dagelijkse zaken af te handelen een en ander binnen de kaders van het vastgestelde jaarplan 2008 en de bijbehorende begroting”. In die notulen staat voorts (laatste alinea van agendapunt 9) vermeld: “De commissie krijgt voorzover dit nodig is voor een behoorlijke vervulling van de aan haar verstrekte opdracht een bestuursmandaat met in principe normale bestuurlijke bevoegdheden e.e.a. binnen de gestelde kaders van het jaarplan 2008 en de bijbehorende begroting.”
Als penningmeester van de commissie is de heer [[betrokkene 2]kene 2] aangesteld.
2.6. Op 21 en 22 maart 2009 worden te Eindhoven de ONK 2009 gehouden. Voor de organisatie van deze wedstrijd heeft de commissie besloten een selectieprocedure te volgen. Omstreeks begin augustus 2008 heeft de commissie aan drie partijen, waaronder [eiser in conventie] en [betrokkene], verzocht om een plan van aanpak en een begroting in te dienen. In dit verband heeft de voorzitter van de commissie in een e-mail van 5 augustus 2008 aan [eiser in conventie] onder meer meegedeeld:
“(…) Als bestuur van de TBN willen we voordat de toewijzing van de wedstrijden plaatsvindt graag eerst een gesprek met je aangaan. [betrokkene 2] heeft een verzoek gedaan om een planning en een begroting aan te leveren, wat de basis zal vormen van het gesprek (…) Wij hopen deze zo spoedig mogelijk van je te ontvangen (…) Het vriendelijk verzoek om tot die tijd ook geen externe acties te ondernemen (…).”
2.7. Van de drie gegadigden voor de organisatie van de ONK 2009 bleven uiteindelijk [eiser in conventie] en [betrokkene] over. Bij e-mail van 19 september 2008 heeft [eiser in conventie] de begrotingen van de TBN evenementen voor het seizoen 2008/2009 bij de commissie ingediend. Een plan van aanpak heeft [eiser in conventie] niet overgelegd.
2.8. Bij besluit van 6 november 2008 heeft de commissie de organisatie van de ONK 2009 aan [betrokkene] toegewezen. Bij e-mail van 10 november 2008 heeft de voorzitter van de commissie dit besluit aan [eiser in conventie] als volgt meegedeeld: “(…) Op basis van de offertes en plan van aanpak die wij hebben ontvangen heeft het bestuur besloten het ONK door een andere organisatie uit te laten voeren (…)”. [eiser in conventie] heeft zich bij dat besluit niet neergelegd en is doorgegaan met de reeds door hem getroffen voorbereidingen voor het ONK 2009.
Bij aan [eiser in conventie] gerichte brief van 4 december 2008 heeft de commissie onder meer het volgende meegedeeld: “(…) Helaas moeten wij jou informeren dat de bestuurscommissie heeft besloten om vanaf 18 januari 2009 geen gebruik meer te maken van je werkzaamheden als NWC.
Wij verzoeken je dan ook vriendelijk om alle materialen behorende aan de TBN, die in je bezit zijn, uiterlijk 23 januari 2009 in te leveren bij de TBN (…) Ook verzoeken wij je om alle inschrijvingen die je voor de Dutch Open 2009 hebt ontvangen digitaal aan te leveren aan de TBN en de inschrijving van dit toernooi via de website www.tpss.nl per direct te blokkeren. De organisatie van de Dutch Open is al geruime tijd in handen van een andere partij (…) Ter voorkoming van verwarring, zowel nationaal als internationaal, vragen wij jou om je van verdere activiteiten met betrekking tot de Dutch Open 2009 te onthouden (…)”.
2.9. [eiser in conventie] heeft aan voormeld verzoek geen gevolg gegeven en is doorgegaan met de feitelijke organisatie van de ONK 2009. Via zijn websites www.ma-regonline.com (door de commissie in haar onder 2.8. geciteerde brief (kennelijk) abusievelijk aangeduid als
www.tpss.nl, zijnde de website van [betrokkene]) en www.tkd-dutchopen.nl is het nog steeds mogelijk zich via [eiser in conventie] in te schrijven voor de ONK 2009. Tot aan de behandeling van dit kort geding hebben zich op die wijze ongeveer 50 deelnemers bij [eiser in conventie] ingeschreven.
[eiser in conventie] is nog steeds in het bezit van de door de commissie bedoelde materialen van TBN.
2.10. Op 27 december 2008 heeft opnieuw een ALV van TBN plaatsgevonden. Tijdens die vergadering is het op 22 juni 2008 door de ALV aan de commissie gegeven mandaat verlengd. Tevens is toen besloten om aan de commissie drie andere leden toe te voegen.
2.11. Op 30 januari 2009 zijn de nationale kampioenschappen Sparring 2009 gehouden, die aanvankelijk op 17 januari 2009 waren gepland. De organisatie daarvan was in handen van [eiser in conventie].
3. Het geschil in conventie
3.1. [eiser in conventie] vordert samengevat - :
a. de besluiten van TBN inhoudende dat de organisatie van de ONK 2009 bij [betrokkene] wordt neergelegd en aan [eiser in conventie] wordt ontnomen en dat [eiser in conventie] vanaf 19 januari 2009 geen NWC meer is, nietig te verklaren althans te vernietigen;
b. TBN te gebieden [eiser in conventie] de organisatie van de ONK 2009 te laten uitvoeren;
c. TBN op straffe van verbeurte van een dwangsom te verbieden om [betrokkene] de organisatie van de ONK 2009 te laten uitvoeren.
3.2. [eiser in conventie] legt aan die vorderingen, samengevat, de volgende stellingen ten grondslag:
- de onderhavige besluiten zijn in strijd met (artikel 23, lid 4 van) de statuten genomen, omdat de commissie niet met inachtneming van (artikel 9, lid 4 van) de statuten is benoemd, de commissie niet als bestuur kan worden aangemerkt en dus geen bestuursbesluiten kan nemen;
- de onderhavige besluiten vallen buiten het mandaat van de commissie, omdat zij niet begrepen kunnen worden geacht onder de ‘behartiging van de lopende en dagelijkse gang van zaken’ zoals door de ALV in het mandaat is bepaald;
- het besluit van de commissie om de organisatie van de ONK 2009 aan [eiser in conventie] te ontnemen is ontijdig en op onjuiste gronden genomen en gebrekkig of niet gemotiveerd;
- [eiser in conventie] is in 2007 door/namens TBN voor een periode van 5 jaar benoemd tot NWC en in die hoedanigheid bevoegd om tot die tijd de ONK te organiseren, zodat er voor de commissie geen enkele aanleiding was bij andere partijen offertes en plannen van aanpak op te vragen.
[eiser in conventie] stelt voorts een spoedeisend belang bij zijn vorderingen te hebben, nu hij al zeer veel werk in het kader van de ONK 2009 heeft verricht en de belangen van zowel [eiser in conventie] als van TBN, mede gelet op de naderende datum van de ONK, ernstig zullen worden geschaad, indien [eiser in conventie] zijn werkzaamheden niet zou kunnen voortzetten.
3.3. TBN voert verweer. Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.
4. Het geschil in reconventie
4.1. TBN vordert na wijziging c.s. vermeerdering van eis ter zitting samengevat -:
a. teruggave door [eiser in conventie] van de bij hem in bezit zijnde materialen van TBN, zoals nader gespecificeerd in punt 32 van de eis in reconventie;
b. [eiser in conventie] per direct te verbieden op de site www.ma-regonline.com en op de site www.tkd-dutchopen.nl nog langer de mogelijkheid te bieden tot inschrijving voor de ONK 2009 of hiervan enige melding te maken;
c. [eiser in conventie] te bevelen de tot heden bij hem binnengekomen inschrijvingen voor het ONK 2009 aan TBN over te dragen,
een en ander versterkt met een dwangsom.
4.2. [eiser in conventie] voert verweer. Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.
5. De beoordeling in conventie
5.1. Voorop gesteld wordt dat de onder 3.1.a. omschreven vordering van [eiser in conventie] neerkomt op een verklaring voor recht die in kort geding niet kan worden gegeven gelet op het definitieve karakter daarvan. Die vordering moet dus reeds op die grond worden afgewezen. De voorzieningenrechter acht zich echter wel bevoegd om, vooruit lopende op een eventuele bodemprocedure, een voorlopig oordeel te geven over de rechtsgeldigheid van de door de commissie genomen besluiten. De voorzieningenrechter overweegt hieromtrent als volgt.
5.2. Vast staat dat zich tijdens de ALV van 22 juni 2008 na het aftreden van de zittende bestuursleden onvoldoende kandidaat-bestuursleden hebben aangemeld om met inachtneming van artikel 9, lid 1 van de statuten het nieuwe bondsbestuur van TBN te vormen. Om die bestuurlijke impasse te doorbreken en nadat tevoren daarover door de toenmalige voorzitter van TBN advies bij het NOC*NSF was ingewonnen, heeft de ALV unaniem besloten een ad interim commissie aan te wijzen voor de duur van zes maanden. De artikelen 3, lid 1 en 15 van de statuten bieden daartoe ook de mogelijkheid. Gegeven deze feiten en omstandigheden moet er voorshands van worden uitgegaan dat dit besluit rechtsgeldig is genomen. Daaraan doet niet af (de stelling van [eiser in conventie]) dat een van de benoemde commissieleden zich niet tevoren schriftelijk bij het “oude” bestuur heeft aangemeld. Een dergelijke verplichting kan voorshands niet uit de statuten van TBN worden afgeleid. Artikel 9, lid 4 van de statuten - waarop [eiser in conventie] kennelijk doelt - schept immers wel de mogelijkheid maar niet de verplichting om schriftelijk kandidaten te stellen.
Maar ook indien een zodanige bindende voordracht hier wel zou moeten worden aangenomen, geldt dat aan die voordracht krachtens het bepaalde in artikel 2:37, lid 4 BW het bindende karakter is ontnomen doordat de ALV het onderhavige besluit met meer dan de vereiste 2/3 meerderheid van stemmen heeft genomen.
5.3. De vraag is dan of de aldus benoemde commissie bevoegd was om de onder 3.1.a. genoemde besluiten te nemen. Naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter dient deze vraag bevestigend te worden beantwoord.
Uit de hiervoor onder 2.5. geciteerde passages uit de notulen van de ALV van 22 juni 2008 moet - anders dan [eiser in conventie] meent - naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter worden afgeleid dat de commissie bestuursbevoegdheden van de ALV heeft gekregen en dus ook bestuursbesluiten kan nemen. De onderhavige besluiten moeten voorshands ook als zodanige bestuursbesluiten worden aangemerkt. Zowel het besluit om - kennelijk mede in het licht van de hierna onder 5.6. genoemde klachten - vanaf 18 januari 2009 geen gebruik meer te maken van de werkzaamheden van [eiser in conventie] als NWC als het besluit om de ONK 2009 aan een ander dan aan [eiser in conventie] toe te kennen, blijven naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter binnen het mandaat van de aan de commissie gegeven bevoegdheden. Wat laatstbedoeld besluit betreft geldt nog dat dit - naar TBN onweersproken heeft gesteld - is ingegeven door het advies van het NOC*NSF aan TBN om uit oogpunt van een grotere transparantie in de toekomst meer personen en/of instellingen bij de organisatie te betrekken teneinde aan de hand van de door die personen/instellingen ingediende plannen van aanpak met bijbehorende financiële consequenties een verantwoorde keuze te kunnen maken aan wie de organisatie in handen wordt gegeven. Onder deze omstandigheden acht de voorzieningenrechter dit besluit voorshands passend bij de taak van het (tijdelijk) bestuur van TBN om de lopende en dagelijkse zaken af te handelen. In elk geval kan niet zonder meer worden gezegd dat dit besluit buiten het kader van de normale, aan de commissie opgedragen bestuursbevoegdheden valt. Daarbij komt dat - zoals uit de onder 2.3. weergegeven feiten blijkt - de ONK onder auspiciën van TBN worden gehouden zodat TBN en in dit geval dus de commissie bevoegd is om te bepalen wie de ONK organiseert.
5.4. Gelet op hetgeen hiervoor is overwogen is het onderhavige besluit naar het voorlopig oordeel van de voorzieningenrechter niet in strijd met de wet of de statuten.
Het besluit moet voorshands evenmin in strijd met de maatstaven van redelijkheid en billijkheid worden geacht. Hieromtrent wordt als volgt overwogen.
5.5. Zowel [eiser in conventie] als [betrokkene] hebben van de commissie de gelegenheid gekregen om een plan van aanpak en een begroting in te dienen. Als niet althans onvoldoende weersproken is komen vast te staan dat [eiser in conventie] daaraan niet althans niet volledig heeft voldaan, ondanks daartoe door/namens TBN te zijn aangemaand. [eiser in conventie] heeft volstaan met de (enkele) indiening van een summiere begroting, terwijl [betrokkene] volgens TBN een uitgebreid plan van aanpak met een gedetailleerde, positieve begroting heeft ingediend. Hoewel [eiser in conventie] dit laatste heeft betwist, heeft hij deze betwisting op geen enkele wijze onderbouwd, zodat de voorzieningenrechter daaraan voorbij gaat.
Onder de geschetste omstandigheden moet voorshands worden aangenomen dat een eerlijke selectieprocedure heeft plaats gehad.
5.6. TBN heeft voorts (onder overlegging van een aantal producties) aangevoerd dat er bij TBN diverse klachten zijn binnengekomen over de door [eiser in conventie] georganiseerde ONK 2007 en 2008. Voor de ONK 2008 geldt tevens dat zich daarvoor significant minder deelnemers hadden ingeschreven dan tijdens de voorgaande ONK-toernooien. Hoewel [eiser in conventie] de juistheid van die klachten uitdrukkelijk heeft betwist en in het kader van dit kort geding niet precies kan worden uitgezocht wie van partijen daarin gelijk heeft, vormen de door TBN in dat verband overgelegde verklaringen een aanwijzing voor de voorlopige conclusie dat die klachten niet van elke grond zijn ontbloot.
5.7. Op grond van het onder 5.5. en 5.6. overwogene - in onderling verband en samenhang beschouwd - enerzijds en gelet op het hiervoor onder 5.3. genoemde advies van het NOC*NSF anderzijds, kan voorshands niet worden gezegd dat TBN naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet tot het door haar genomen besluit om de organisatie van de ONK 2009 niet aan [eiser in conventie] toe te kennen, heeft kunnen komen.
5.8. Een en ander laat echter onverlet dat TBN mogelijkerwijs heeft gehandeld in strijd met eerder namens (een voormalig bestuurslid van) TBN aan [eiser in conventie] gedane mondelinge toezeggingen om de ONK tot en met 2012 te mogen organiseren, zoals [eiser in conventie] heeft aangevoerd. De vraag of in dit verband sprake is geweest van concrete toezeggingen en of die toezeggingen zijn gedaan door een bevoegd orgaan van TBN c.q. of [eiser in conventie] daarop mocht vertrouwen - hetgeen door TBN wordt betwist - kan in het kader van dit kort geding echter niet worden uitgezocht. Bovendien staat voor [eiser in conventie] desgewenst de weg open om in een aparte procedure een vergoeding te vorderen van de voor hem ontstane schade wegens de door hem reeds verrichte werkzaamheden en gemaakte kosten/gedane investeringen.
5.9. Het voorgaande leidt tot de conclusie dat de gevorderde voorzieningen niet kunnen worden toegewezen. Een belangenafweging tussen partijen leidt niet tot een ander oordeel.
De organisatie van de ONK 2009 door [betrokkene] verkeert al in een ver gevorderd stadium en de tijd tot aan de datum waarop de kampioenschappen worden gehouden, is nog maar kort. Anderzijds wist [eiser in conventie] al in november 2008 dat hem de organisatie was ontnomen en dat deze aan [betrokkene] was gegeven. Desondanks heeft [eiser in conventie] TBN pas op 29 januari 2009 in rechte betrokken. Onder de geschetste feiten en omstandigheden en gegeven de onder 5.7. genoemde mogelijkheid voor [eiser in conventie] om desgewenst een aparte procedure tot schadevergoeding tegen TBN in te stellen, moet het belang van TBN bij voortzetting van de organisatie van de ONK 2009 door [betrokkene] groter worden geacht dan het belang van [eiser in conventie] bij het alsnog in handen krijgen van die organisatie.
5.10. [eiser in conventie] zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van TBN worden begroot op:
- vast recht € 262,00
- overige kosten 0,00
- salaris advocaat 816,00
Totaal € 1.078,00
6. De beoordeling in reconventie
6.1. [eiser in conventie] heeft erkend dat hij de door TBN verzochte materialen in zijn bezit heeft. Tevens heeft hij zich bereid verklaard die materialen aan TBN terug te geven in het geval dat de door hem in conventie gevorderde voorzieningen mochten worden afgewezen.
De onder 4.1.a. omschreven vordering van TBN is daarmee toewijsbaar.
Dat geldt ook voor de vorderingen onder 4.1.b. en 4.1.c. nu [eiser in conventie] daartegen geen verweer heeft gevoerd. De volgende, hierna te noemen dwangsom ingeval van overtreding van de uit te spreken veroordeling/de op te leggen verboden/bevelen wordt in dit geval passend geacht.
6.2. [eiser in conventie] zal als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van TBN worden begroot op:
- salaris advocaat € 408,00 (factor 0,5 × tarief € 816,00)
- overige kosten 0,00
Totaal € 408,00
7. De beslissing
De voorzieningenrechter
in conventie
7.1. weigert de gevorderde voorzieningen,
7.2. veroordeelt [eiser in conventie] in de proceskosten, aan de zijde van TBN tot op heden in conventie begroot op € 1.078,00,
7.3. verklaart dit vonnis in conventie wat betreft de kostenveroordeling uitvoerbaar bij voorraad,
in reconventie
7.4. veroordeelt [eiser in conventie] om binnen 72 uur na betekening van dit vonnis aan TBN de volgende materialen af te geven:
- divers medisch materiaal en wedstrijdmateriaal, waaronder: 4 weegschalen, 4 matten en 4 stroomhaspels;
- 1 HP Pavilion 9780 laptop met notebooktas;
- 3 Acer Asp 9410 WXMi, 1 Acer Asp 5051 AWXMi laptops, 4 Caselogics notebooktassen, 1 Logi Wh. Mouse;
- 1 Acer travelmate 4502 LMI;
- 3 kleuren printers;
- 100 consumptiebonnen,
7.5. verbiedt [eiser in conventie] met onmiddellijke ingang op de site www.ma/regonline.com en op de site www.tkd/dutchopen.nl of op enige andere site nog langer de mogelijkheid te bieden tot inschrijving voor de ONK 2009 of hiervan enige melding te maken,
7.6. beveelt [eiser in conventie] om binnen 72 uur na betekening van dit vonnis de bij hem binnengekomen inschrijvingen voor de ONK 2009 aan TBN over te dragen,
7.7. bepaalt dat [eiser in conventie] voor iedere dag dat hij in strijd handelt met het onder 7.4 tot en met 7.6. bepaalde, aan TBN een dwangsom verbeurt van telkens € 250,--, tot een maximum van in totaal € 25.000,--,
7.8. veroordeelt [eiser in conventie] in de proceskosten, aan de zijde van TBN tot op heden in reconventie begroot op € 408,00,
7.9. verklaart dit vonnis in reconventie uitvoerbaar bij voorraad.
Dit vonnis is gewezen door mr. M.L.J.C van Emden-Geenen en in het openbaar uitgesproken in tegenwoordigheid van de griffier E.J. Wouters op 25 februari 2009.