“Speciële anamnese
Er is sprake van een duidelijke aanhoudende angst voor sociale situaties waarin betrokkene iets moet presteren en wordt blootgesteld. Betrokkene heeft angst om te blozen (erythrofobie) en voor de meeste sociale situaties. Betrokkene erkent dat zij hiervoor angstiger is dan zij zou moeten zijn. De symptomen veroorzaken in significante mate beperkingen in het sociaal of beroepsmatig functioneren. Betrokkene vermijdt de gevreesde sociale situaties niet, maar doorstaat ze met grote angst. Daarnaast heeft ze parcopresis (angst voor defaecatie in situatie waar anderen in de buurt zijn.
In het verleden heeft zij een schoolfobie gehad. Paniekstoornis met agorafobie, obsessief-compulsieve klachten en anorexia nervosa en psychogene pseudo-epileptische aanvallen.
Psychiatrisch onderzoek
Betrokkene is een 41-jarige vrouw met een slank postuur die oogt jonger dan haar kalenderleeftijd en ziet er goed verzorgd uit. Betrokkene reageert ontspannen en op vriendelijke wijze coöperatief op de vragen die de onderzoeker stelt. Zij maakt gemakkelijk contact. De klachten worden op een adequate afstandelijke manier gepresenteerd. Ziektebesef is aanwezig. Er is sprake van een helder bewustzijn, de aandacht is goed te richten en het verhaal is coherent. De oriëntatie in tijd, plaats en persoon is ongestoord. De intelligentie is ruim bovengemiddeld ingeschat. Er worden geen aanwijzingen gevonden voor stoornissen in geheugen- en concentratieproblemen. De realiteitstoetsing is ongestoord. De waarneming wekt de indruk ongestoord te zijn en er is geen sprake van een stoornis in denken. De stemming is neutraal. Daarnaast is het activiteitenniveau normaal en is het interesseniveau normaal. Wat betreft de persoonlijkheid vallen vooral de volgende klachten op: sensitiviteit en kinderlijkheid.
Testonderzoek en interpretaties
In het testonderzoek werd de aandacht gericht op het objectiveren van de klachten. Tevens werd de persoonlijkheid van betrokkene onderzocht.
De SCL-90 is een multidimensionele psychopathologische indicator, waarop een achttal subschalen onderscheiden worden, te weten: Agorafobie (bang om alleen uit huis te gaan), Depressiviteit (weinig energie hebben), Somatische klachten (hoofdpijn, duizeligheid), Insufficiëntie van denken en handelen (moeilijk iets kunnen onthouden), Wantrouwen en interpersoonlijke sensitiviteit (kritisch staan tegenover anderen), Hostiliteit (vaak in ruzies verzeild raken), Slaapproblemen (moeilijk in slaap kunnen komen) en de totaalscore Psychoneuroticisme.
Op de SCL-90 haalt betrokkene een totaalscore van 125 punten. Dit duidt op een lichte verhoging van zowel psychisch als lichamelijk onwel bevinden in de week voorafgaande aan het onderzoek.
Diagnose volgens DSM-IV:
AsI: 300.23 sociale fobie (erythrofobie en parcopresis)
300.21 paniekstoornis met agorafobie, in remissie
300.3 obsessief-compulsieve stoornis, in remissie
psychogene pseudo-epileptische aanvallen (PPEA), in remissie
AsII: V71.09 geen diagnose
AsIII: Geen bijzonderheden
AsIV: psychosociale stressoren: werk: matig ernstig
privé: matig ernstig
AsV: GAF-score 60-70
Beantwoording van de vraagstelling
Mevrouw [eiseres incident] is een mevrouw waarvan gesteld kan worden dat ze een zeer problematische voorgeschiedenis heeft. Gedurende haar leven is ze de meeste tijd gebukt gegaan onder ernstige psychische problemen waaronder de stress en trauma gerelateerde psychogene pseude-epileptische aanvallen. Daarnaast een anorexia nervosa en jarenlange schoolfobie, de paniekstoornis en obsessief-compulsieve stoornis.
Op dit moment zijn de sociaal fobische stoornissen zoals erythrofobie en parcopresis nog steeds voor haar een relatief ernstige bron van spanning en misère.
Haar sensitiviteit maakt haar kwetsbaar voor stresserende en traumatiserende omstandigheden.
De beoogde verhoorsituatie kan niet anders dan als zodanig worden opgevat. Dat betekent dat medisch gezien niet verantwoorde risico’s worden genomen. Ook in het licht van de relatief redelijke adaptatie van mevrouw aan de dagelijkse eisen van het leven is een dergelijke belasting medisch gezien niet acceptabel.”