Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.De procedure
2.De feiten
(…) Hierbij bieden wij u onze offerte voor project werkzaamheden renovatie Groote Museum 2018 aan. (…)
De rechtsvordering uit hoofde van een toerekenbare tekortkoming is niet ontvankelijk indien de opdrachtgever niet met bekwame spoed nadat hij de tekortkoming heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, schriftelijk en met redenen omkleed de adviseur in gebreke heeft gesteld.”
(…) Van een overtreding van een uitdrukkelijk vergunningvoorschrift is echter geen sprake. Onder het kopje ‘voorschriften’ in de omgevingsvergunning van 17 maart 2017 staat geen voorwaarde opgenomen die ziet op het behoud van het bestaande stucwerk of het handhaven van het bestaande verfpakket (op de muren) in beide zalen.
3.Het geschil
- Bouwteam wordt veroordeeld tot vergoeding van de door ARTIS geleden en te lijden schade, nader op te maken bij staat en te vereffenen volgens de wet,
- Bouwteam wordt veroordeeld tot betaling van de proceskosten, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf vijftien dagen na betekening van het vonnis.
Allereerst heeft Bouwteam de aannemer de instructie gegeven om het historische stucwerk in de Tijger- en Koningszaal van het museum te verwijderen terwijl dat in strijd was met de omgevingsvergunning. Het historisch verfpakket is daardoor verloren gegaan.
Verder: In juni 2018 heeft de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam mondeling geaccordeerd dat de plafonds worden verwijderd ten behoeve van het aanbrengen van een staalconstructie in de tussenvloer. Bouwteam heeft echter nagelaten zorg te dragen voor het vastleggen van dat akkoord van de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. ARTIS stond vervolgens met lege handen toen de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam zich desondanks later op het standpunt stelde dat ook met het verwijderen van de plafonds in strijd was gehandeld met de omgevingsvergunning.
Door deze twee fouten die Bouwteam bij het uitvoeren van de opdracht heeft gemaakt, is forse vertraging ontstaan bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Bovendien hebben die fouten geleid tot extra onderzoeks- en uitvoeringskosten. Bouwteam heeft niet de zorg van een goed opdrachtnemer in acht genomen (artikel 7:401 BW) en is daarmee aansprakelijk is voor de door ARTIS geleden en te lijden schade (artikel 6:74 BW). Daarnaast heeft Bouwteam op grond van artikel 6:162 BW onrechtmatig gehandeld. Ook op grond daarvan is Bouwteam aansprakelijk voor de geleden en te lijden schade.