4.3.1.Feiten en omstandigheden
De rechtbank stelt de volgende feiten en omstandigheden vast.
Voorafgaand aan de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv heeft de politie onderzoek ingesteld in het WhatsAppkanaal ‘Free Palstine’. In dit kanaal werd een link gedeeld naar een WhatsAppgroep genaamd ‘Verzameling’. Verbalisant heeft op 7 november 2024 om 09:52 uur op deze link geklikt en deelgenomen aan de groep ‘Verzameling’ om de berichten in deze groep te kunnen monitoren en lezen. De naam van de groep werd tussen 09:52 uur en 21:13 uur meerdere keren veranderd. Om 21:13 uur werd de naam voor de laatste keer gewijzigd in ‘Buurthuis 2’. Verbalisant heeft de gesprekken in de groep veiliggesteld.De WhatsAppgroep ‘Buurthuis 2’ werd opgericht op 7 november 2024 om 02:49 uur. Op het moment van veiligstellen waren 966 deelnemers aan de groep toegevoegd.
Op 8 november 2024 om 00:14 uur werd in ‘Buurthuis 2’ een video gedeeld door een account genaamd ‘ [naam account] ’. Dit account was gekoppeld aan telefoonnummer [telefoonnummer] . Uit de politiesystemen bleek dat dit telefoonnummer was gekoppeld aan verdachte.Verdachte heeft op de zitting verklaard dat hij de berichten van het account ‘ [naam account] ’ heeft verstuurd.
Een verbalisant heeft de video bekeken. De maker van de video, die niet zichtbaar is, loopt op een man af en roept “Where are you going mister? Where are you going?” Vervolgens komt de maker van de video dichtbij de man staan en is er een geluid te horen dat bij verbalisant bekend is als het geluid dat wordt geproduceerd als een vuistslag met kracht wordt uitgeoefend tegen een hoofd. De man dook hierna ineen. Verbalisant herkent de locatie waar de video is gemaakt als de Paleisstraat in Amsterdam.
Deze video is het eerste bericht van verdachte in ‘Buurthuis 2’. Na het versturen van de video heeft hij de volgende berichten gestuurd:
00:54 uur:
“Groep van damrak loopt ju weg onder begeleiding van politie”
01:03 uur:
“Veel trekken terug naar hotel de laatste lootjes zijn nog buiten”
01:05 uur:
“Damrak zijn nog groep van zeker 40-50 man maar hayack veel politie hier”
01:13 uur:
“Al die joden van de damrak worden vervoerd in busje door politie”
01:14 uur:
“Busje gaat richting damstra T met zeker 5 joden onder begeleiding vn politie”
02:10 uur:
“Houd rekening mee dat ze allemaal rond uur of 5 /6 de deur uitgaan”
02:10 uur:
“Om hun vlucht te halen”
02:20 uur:
Deelt vluchtgegevens vluchten naar Tel Aviv
Daarnaast heeft het volgende gesprek in ‘Buurthuis 2’ plaatsgevonden, waarbij de volgende berichten worden verstuurd:
00:57 uur - gebruiker ‘ [naam 1] ’ stuurt een foto met daarbij het bericht
“Ze lope gewapend kijk uit broeders”
00:57 uur – gebruiker ‘ [naam 2] ’ reageert op dit bericht:
Waar is dit?
00:59 uur – verdachte reageert hierop:
PALLEISSTRAAT
01:00 uur – verdachte:
Achter dammrak
01:01 uur – gebruiker “….” reageert op het bericht van ‘ [naam 1] ’:
Waar is dit?
01:01 uur – verdachte reageert hierop:
Palleistraat
01:01 uur – verdachte:
Achter damrak
Vervolgens stuurt verdachte om 01:02 uur de locatie van de Paleisstraat in Amsterdam door middel van Apple Maps.
De telefoon van verdachte is na zijn aanhouding in beslag genomen en onderzocht. In de telefoon is het volgende WhatsAppgesprek aangetroffen met [betrokkene] :
Op 7 november 2024
03:47 uur – verdachte:
Schat morgen moet je even voorzichtig rijden
03:47 uur – verdachte:
Flinke rellen
03:47 uur – [betrokkene] :
Waar? In de avond?
03:47 uur – verdachte:
Naar werk toe. Omdat Ajax tegen tel aviv gaat spelen
(..)
23:33 uur – verdachte:
Kijk even live camera bij damrak
23:34 uur – [betrokkene] :
Wat gebeurt er dan. Ik zie ze wel allemaal staan. Politie. Maar Ik zie niemand tegenover ze iets doen. Of hebben ze een groepje omcikeld ofzo
23:38 uur – verdachte:
groep vn israel
23:51 uur – [betrokkene] :
Maar er is niet echt actie toch
23:51 uur – verdachte:
Wil je actie zien?(..)
Kan best doorsturen(..)
Verdachte stuurt vervolgens vier filmpjes door waarop rellen te zien zijn.
00:00 uur (8 november 2024) – [betrokkene] :
Wtf. Hoe kom je hier ook echt aan, uit een groepsapp ofzo? Vreselijk dat dit allemaal zo moet gaan.
Verdachte heeft op de zitting verklaard dat hij met het versturen van de video en de berichten niet de intentie had om de andere deelnemers in ‘Buurthuis 2’ aan te zetten tot het plegen van geweld. Hij had niet gezien dat er in de groep werd opgeroepen tot geweld. Verdachte had nachtdienst en heeft daarom niet de hele nacht aan de gesprekken in de groep deelgenomen. De volgende ochtend heeft verdachte pas vernomen wat zich die nacht in de stad heeft afgespeeld.
4.3.2.Juridisch kader
Artikel 141a van het Wetboek van Strafrecht (Sr) luidt als volgt:
“Hij die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaft tot het plegen van geweld tegen personen of goederen wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie.”
Artikel 141a Sr is ingevoerd om te kunnen optreden tegen groepen (voetbal)vandalen die elkaar opzoeken voor een gewelddadig treffen, zonder dat daartegen effectief kan worden opgetreden, aangezien dergelijk treffen vaak kort van tevoren wordt afgesproken. Daarmee zou een doeltreffende aanpak van in het bijzonder voetbalvandalisme worden belemmerd. Met de bepaling wordt voorzien in een generieke strafbepaling en is het niet nodig dergelijk gedrag via de complexere weg van bijvoorbeeld artikel 46a Sr (poging tot uitlokking) aan te pakken. De veronderstelling is dat de strafrechtelijke aanpak (en de kans op veroordeling) van dergelijk gedrag daarmee wordt vereenvoudigd. De bepaling geeft een aanvulling op artikel 46 Sr (voorbereidingshandelingen van een misdrijf) en artikel 141 Sr (openlijke geweldpleging). De geweldpleging hoeft nog niet te zijn begaan. Ook hoeft van fysieke voorbereidingshandelingen nog geen sprake te zijn.
Onder de bestanddelen gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen wordt in ieder geval verstaan het via digitale communicatie bij elkaar oproepen tot een ontmoeting op een bepaalde plaats en tijd en het opzettelijk voorhanden hebben van voorwerpen. Aannemelijk is dat met de bestanddelen gelegenheid, middelen of inlichtingen aansluiting wordt gezocht bij artikel 48 Sr (medeplichtigheid), zij het dat het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen er niet primair toe strekt om te bewegen tot het plegen van geweld. Het gaat erom dat met het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen iemand op het kwade pad kan worden gebracht.
4.3.3.Oordeel van de rechtbank
De rechtbank is op grond bovengenoemde bewijsmiddelen van oordeel dat verdachte opzettelijk inlichtingen heeft verschaft tot het plegen van geweld tegen personen van Joodse komaf en/of aanhangers van de Israëlische voetbalclub Tel Aviv. Hij heeft in ‘Buurthuis 2’ een video gedeeld waarin geweld wordt gepleegd tegen een persoon in de Paleisstraat in Amsterdam. Hij heeft informatie verschaft over waar “die Joden” zich bevonden, door onder andere te zeggen dat bij het Damrak nog een groep was van “zeker 40-50 man”, dat “al die Joden van het Damrak worden vervoerd door de politie” en dat het busje richting de Damstraat ging “met zeker vijf Joden”. Daarnaast moesten de deelnemers in de groep er rekening mee houden dat “ze allemaal rond een uur of 5/6 de deur uitgaan om hun vlucht te halen”, waarna verdachte vluchtgegevens deelde van vluchten naar Tel Aviv. Toen een deelnemer in de groep een foto stuurde met de tekst “Ze lope gewapend kijk uit broeders” en andere deelnemers vervolgens vroegen waar die foto was gemaakt, stuurde verdachte dat het om de Paleisstraat ging, waarna hij de locatie stuurde via Apple Maps.
Anders dan de verdediging heeft betoogd, is de rechtbank van oordeel dat deze informatie-uitwisseling tot openlijke geweldpleging zou kunnen leiden. Zoals hiervoor al is overwogen is voor een bewezenverklaring niet vereist dat naar aanleiding van de berichten daadwerkelijk geweld heeft plaatsgevonden. Uit de omstandigheid dat verdachte de video heeft doorgestuurd waarop is te zien dat geweld wordt gepleegd tegen een man in de Paleisstraat, blijkt dat verdachte wist dat het in ‘Buurthuis 2’ ging over het plegen van geweld. Bovendien volgt uit de WhatsAppgesprekken met [betrokkene] dat verdachte wist wat zich op dat moment in de binnenstad afspeelde. Verdachte stuurde immers om op 7 november 2024 om 23:33 uur dat [betrokkene] moest kijken naar de live camera op het Damrak, dat het om de “groep van Israël ging” en vervolgens stuurde hij vier filmpjes door waarop rellen te zien waren.
Verdachte heeft door op de hiervoor beschreven wijze deel te nemen aan de WhatsAppgroep ‘Buurthuis 2’ nauw en bewust samengewerkt met de andere deelnemers. Daarmee acht de rechtbank het tenlastegelegde medeplegen bewezen.
De rechtbank komt tot de conclusie dat het feit kan worden bewezen.