Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.HAARLEMMERWEG WONINGEN B.V.,
2.
KONDOR WESSELS AMSTERDAM B.V.,
1.De procedure
- de dagvaarding van 30 oktober 2023 met producties,
- de conclusie van antwoord van Haarlemmerweg Woningen,
- de conclusie van antwoord van Kondor Wessels met producties,
- het tussenvonnis van 14 februari 2024 waarin de mondelinge behandeling is bepaald,
- het proces-verbaal van de mondelinge behandeling van 24 mei 2024 en de daarin genoemde stukken.
2.Waar gaat de zaak over?
3.De beoordeling
Deze aannemingsovereenkomst vormt tezamen met de tussen de Verkrijger en de Verkoper gesloten koopovereenkomst een onverbrekelijk geheel.” En in de verkoopmap die [eiser] voor het sluiten van de koopovereenkomst op 26 augustus 2019 van Haarlemmerweg Woningen heeft ontvangen:
“Als koper sluit je twee overeenkomsten: een koopovereenkomst met de verkoper en een aanneemovereenkomst met de aannemer.(…) De koopovereenkomst vormt een onlosmakelijk geheel met de aanneemovereenkomst (AO). (…)”Door de samenhang tussen de overeenkomsten zijn de verplichtingen uit de koopovereenkomst met Haarlemmerweg Woningen ook van belang voor de uitleg van de afspraken tussen [eiser] en Kondor Wessels als aannemer en andersom.
Koper is ermee bekend dat alle promotiemiddelen, inclusief de verkoopdocumentatie, die door of namens verkoper ter beschikking zijn gesteld of overhandigd, uitsluitend bedoeld zijn als impressie. In verband hiermee kan Koper aan de promotiemiddelen geen rechten ontlenen.” De rechtbank oordeelt dat in de verkoopmap onder andere (splitsings)tekeningen en verplichtingen over en weer zijn opgenomen (zie verder hieronder). Die tekeningen betreffen geen glossy brochures maar plattegronden van de verdiepingen. Daarmee gaat het niet duidelijk om promotiemateriaal. De verplichtingen die zijn opgenomen zijn duidelijk geen promotiemateriaal. Niet valt daarom in te zien waarom Haarlemmerweg Woningen zich niet op de informatie en verplichtingen in de verkoopmap zou kunnen beroepen. De rechtbank betrekt daarom ook de in de verkoopmap opgenomen informatie en verplichtingen in de uitleg van de koopovereenkomst, en gezien de samenhang tussen de aanneem- en koopovereenkomst ook in de uitleg van de aanneemovereenkomst.
Aannemer is gerechtigd tijdens de (af)bouw wijzigingen in het plan aan te brengen, waarvan de noodzakelijkheid in de uitvoering blijkt, mits deze wijzigingen geen afbreuk doen aan de aard, de kwaliteit, het uiterlijk, het aanzien en de bruikbaarheid van de woning/appartement. Indien aan de orde, zult u hierover geïnformeerd worden.”
De meeste woningen/appartementen hebben een voordeur welke rechtstreeks te bereiken is vanuit de lifthal. Enkele woningen/ appartementen op de tweede verdieping wijken hiervan af. Hier zijn namelijk woningen/ appartementen gesitueerd met de voordeur aan het balkon/ terras.(…)
In het gebouw zijn 4 liften beschikbaar, daarbij wordt elke woning/appartement aangewezen op één lift. Twee van de liften zijn aangewezen als brandweerlift.(…)
- de splitsingsakte van 14 februari 2019 met de splitsingstekening zoals hiervoor opgenomen onder 3.7,
- de akte van rectificatie van 13 mei 2019 met dezelfde tekening zoals hiervoor opgenomen onder 3.7,
- de splitsingstekeningen van 11 februari 2019, die voor de twaalfde verdieping dezelfde tekening is zoals hiervoor opgenomen onder 3.7,
- de technische tekening van 18 juli 2019 die alleen het appartement van [eiser] laat zien met de lift die grenst aan zijn voordeur.
Aannemer is gerechtigd tijdens de (af)bouw wijzigingen in het plan aan te brengen, waarvan de noodzakelijkheid in de uitvoering blijkt, mits deze wijzigingen geen afbreuk doen aan de aard, de kwaliteit, het uiterlijk, het aanzien en de bruikbaarheid van de woning/appartement. Indien aan de orde, zult u hierover geïnformeerd worden.”
- de akte van splitsing met daarbij dezelfde tekening zoals hiervoor opgenomen onder 3.7;
- de akte van rectificatie van 13 mei 2019 met daarbij dezelfde tekening zoals hiervoor opgenomen onder 3.7;
- de Technische Omschrijving (zie hiervoor onder 3.10 en 3.11).
Het Registergoed is gesplitst in appartementsrechten overeenkomst de Akte van splitsing, de Akte van wijziging splitsing en de Akte van ondersplitsing.”
doordatKondor Wessels en Haarlemmerweg Woningen geen mededeling hebben gedaan van de wijziging van het liftplan. Het taxatierapport en de manier waarop de waarde van de woning is berekend gaat uit van de tekortkoming dat geen vierde lift is gebouwd waardoor [eiser] zijn lift zou moeten delen met meer dan alleen de bewoners en bezoekers van één ander appartement. Op dat punt stelt de rechtbank echter geen tekortkoming in de nakoming vast (zie eerder). [eiser] heeft niet gesteld dat de waardedaling het gevolg is van het niet doen van de vereiste mededeling door Haarlemmerweg Woningen en Kondor Wessels en ook anderszins is daar niet van gebleken. De gevorderde schadevergoeding kan dus niet worden gebaseerd op een vermeende waardedaling van de woning.