ECLI:NL:RBAMS:2024:5729

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
29 augustus 2024
Publicatiedatum
13 september 2024
Zaaknummer
10770682 CV EXPL 23-13999
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Tussenuitspraak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ambtshalve toetsing van overeenkomsten met Greenwheels met betrekking tot abonnement en huurovereenkomst

In deze tussenuitspraak van de Rechtbank Amsterdam, gedateerd 29 augustus 2024, is de kantonrechter aan de slag gegaan met de ambtshalve toetsing van overeenkomsten die zijn gesloten tussen de besloten vennootschap COLLECT CAR B.V. (handelsnaam Greenwheels) en een consument. De consument heeft een abonnementsovereenkomst online afgesloten, gevolgd door een huurovereenkomst voor het gebruik van een auto. Greenwheels is verzocht om schermafdrukken van beide overeenkomsten over te leggen, zodat kan worden getoetst of de informatieplichten zijn nageleefd en of de bedingen in de overeenkomsten eerlijk zijn volgens de Richtlijn 93/13 EG. De consument is niet verschenen in de procedure, waardoor verstek is verleend. Greenwheels vordert betaling van openstaande facturen ter hoogte van € 2.159,83, inclusief rente en kosten. De kantonrechter heeft vastgesteld dat de informatieplichten van het Burgerlijk Wetboek van toepassing zijn en dat Greenwheels moet aantonen dat deze zijn nageleefd. De zaak is aangehouden voor verdere behandeling, waarbij Greenwheels de gelegenheid krijgt om de benodigde documenten te overleggen en zich uit te laten over de eerlijkheid van de bedingen in de overeenkomsten. De volgende rolzitting is gepland op 26 september 2024.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht
zaaknummer: 10770682 CV EXPL 23-13999
vonnis van: 29 augustus 2024
fno.: 364

vonnis van de kantonrechter

I n z a k e

de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid COLLECT CAR B.V.

gevestigd te Rotterdam
eiseres, nader te noemen Greenwheels
gemachtigde: mr. J.J.F.M. Konings
tegen

[gedaagde] ,

wonende te [woonplaats] ,
gedaagde, nader te noemen [gedaagde]
niet verschenen.

VERLOOP VAN DE PROCEDURE

Bij dagvaarding van 2 oktober 2023 met producties, heeft Greenwheels tegen [gedaagde] een vordering ingesteld.
[gedaagde] heeft geen uitstel verzocht en evenmin geantwoord. Tegen hem is verstek verleend, waarna vonnis is bepaald.

GRONDEN VAN DE BESLISSING

Greenwheels vordert, kort gezegd, betaling van twee openstaande facturen van
totaal € 2.159,83, te vermeerderen met rente en buitengerechtelijke kosten en met veroordeling van [gedaagde] in de kosten van de procedure. De facturen betreffen huurkosten (tijds- en kilometerkosten) en administratiekosten. Greenwheels stelt dat zij met [gedaagde] een overeenkomst heeft gesloten waarbij zij auto’s beschikbaar stelt aan [gedaagde] en [gedaagde] aan haar maandelijks abonnementsgeld is verschuldigd. Bij gebruik van de auto is [gedaagde] een ritprijs verschuldigd, een en ander zoals is omschreven in de overeenkomst. Op de overeenkomst zijn Algemene Voorwaarden Greenwheels Nederland V3 van toepassing.
[gedaagde] is een consument. In dat geval moet de kantonrechter ambtshalve onderzoeken of de bedingen die in de tussen partijen gesloten overeenkomsten oneerlijk zijn in de zin van Richtlijn 93/13 EG (richtlijn oneerlijke bedingen), of Greenwheels de op haar rustende informatieplichten ten tijde van het sluiten van de overeenkomst heeft nageleefd en of sprake is van oneerlijke handelspraktijken. Dat moet ook als geen verweer tegen de vordering is gevoerd of als de vordering is erkend.
Uit productie 2A wordt opgemaakt dat [gedaagde] online een abonnementsovereenkomst heeft gesloten, zodat sprake is van een zogenaamde overeenkomst op afstand.
De zogenaamde ‘reserveringsovereenkomst’ die [gedaagde] vervolgens heeft gesloten om gebruik te kunnen maken van een auto van Greenwheels wordt gekwalificeerd als een huurovereenkomst. Uit sub k van de begrippenlijst die onder artikel 62 van de algemene voorwaarden is opgenomen blijkt dat Greenwheels de overeenkomst ook ziet als een huurovereenkomst. Deze reserveringsovereenkomst wordt ook online aangegaan, zo volgt uit de algemene voorwaarden en is dus eveneens een overeenkomst op afstand.
Bij het aangaan van zowel het abonnement als de reserveringsovereenkomsten moet daarom zijn voldaan aan de informatieplichten van artikel 6:230m en 6:230v van het Burgerlijk Wetboek (BW). Nu Greenwheels van het online bestelproces voor het abonnement slechts één schermafdruk heeft overgelegd (productie 2B) en van het online sluiten van de reserveringsovereenkomst helemaal geen schermafdrukken, kan niet worden beoordeeld of de (precontractuele) informatie destijds juist is verstrekt.
Greenwheels wordt vooralsnog in de gelegenheid gesteld om de schermafdrukken van beide bestelprocessen (ten tijde van het aangaan van de overeenkomsten door [gedaagde] ) over te leggen. In het vervolg moet Greenwheels deze stukken reeds bij de dagvaarding overleggen en toelichten of en hoe de informatieplichten destijds zijn nageleefd.
Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op het wetsartikel dat ziet op de bestelknop (artikel 6:230v lid 3 BW). Het elektronische bestelprocessen voor zowel het aangaan van het abonnement als het aangaan van een reserveringsovereenkomst moesten zo zijn ingericht dat [gedaagde] het aanbod niet kon aanvaarden dan nadat hem op niet voor misverstand vatbare wijze duidelijk was gemaakt dat ‘de bestelling’ een (voorwaardelijke) betalingsverplichting inhield. Wanneer daarbij is gebruik gemaakt van een knop of soortgelijke functie moet voor de toets of daaraan is voldaan, uitsluitend worden uitgegaan van de woorden óp die knop (zie het Fuhrmann-arrest ECLI:EU:C:2022:269 en het Conny-arrest ECLI:EU:C:2024:436). Het door [gedaagde] gekozen abonnement hield weliswaar zelf geen directe betalingsverplichting in, maar in de algemene voorwaarden van die overeenkomst worden verschillende betalingsverplichtingen genoemd (waaronder boetes voor verkeersovertredingen), die gelden zodra een huurovereenkomst wordt aangegaan. Ook wanneer de consument pas hoeft te betalen nadat aan een nadere voorwaarde is voldaan, geldt dat moet zijn voldaan aan de vermelding van de betalingsverplichting van artikel 6:230v lid 3 BW (zie het eerder vermelde Conny-arrest).
Naast de informatieplichten van artikel 6:230m en 6:230v BW moet de kantonrechter ambtshalve toetsen of bedingen die zijn opgenomen in de overeenkomst en/of de algemene voorwaarden en waarop Greenwheels in het kader van de vordering een beroep doet of had kunnen doen, oneerlijk zijn.
Greenwheels wordt in dat kader verzocht zich uit te laten over de eerlijkheid van de toepasselijke bedingen in de abonnementsovereenkomst én de huurovereenkomst.
Greenwheels moet de akte met toelichting en stukken tenminste twee weken vóór de hierna te bepalen rolzitting aan [gedaagde] sturen, met de mededeling dat hij (uiterlijk) op die rolzitting daarop mag reageren en dat (en hoe) hij uitstel kan vragen. Greenwheels wordt verzocht om naast de akte ook deze mededeling/brief aan [gedaagde] in het geding te brengen. Wanneer niet kan worden vastgesteld dat de akte tijdig en/of met de juiste mededeling aan [gedaagde] is toegestuurd, wordt deze in beginsel buiten beschouwing gelaten.
11. Iedere verdere beslissing wordt aangehouden.

BESLISSING

De kantonrechter:
verwijst de zaak naar de rolzitting van
26 september 2024 om 10.00 uurvoor het nemen van een akte door Greenwheels, waarin zij zich kan uitlaten als hiervoor is overwogen;
bepaalt dat Greenwheels de akte tenminste twee weken voor deze rolzitting aan [gedaagde] moet sturen, zoals hiervoor is overwogen onder 10;
houdt iedere verdere beslissing aan.
Dit vonnis is gewezen door mr. L. van Berkum, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op 29 augustus 2024 in tegenwoordigheid van mr. T.C. van Andel, griffier.