Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.De procedure
[naam 5] , met mr. Alberdingk Thijm en zijn kantoorgenoot mr. A.D. van Lunteren;
2.De feiten
[examples: Facebook, GGD, Belastingdienst], or in response to blackmail by an external party.
101.410 euro kwijt in 39 minuten: het sms’je bleek toch niet van bunq te zijn”. Het artikel gaat over zogenoemde helpdeskfraude bij klanten van Bunq, die voor grote bedragen zijn opgelicht.
Bunq, de bank die ‘NOOIT belt’, belt nu toch”. Het artikel gaat over hoe Bunq omgaat met de afhandeling van de fraude.
Onlinebank bunq komt met veiligheidsmaatregelen na oplichtingsschandalen”.
Bunq gaat slachtoffers bankfraude alsnog compenseren”.
Bunq-werknemers keken stiekem in klantrekeningen: ‘Het was te verleidelijk’”. Het is een uitgebreid artikel, waarin oud-medewerkers aan het woord komen die vertellen in klantgegevens te hebben gekeken voor privédoeleinden, om bijvoorbeeld salarissen van collega’s te bekijken of gegevens over een geliefde te achterhalen. In het artikel wordt de suggestie gewekt dat Bunq niet genoeg doet om dit rekening gluren te voorkomen. Ook wordt geciteerd uit de Slack-discussie (zie 2.4), waarbij de gebruikersnamen van de medewerkers worden genoemd. Het artikel is op 26 juni 2024 online verschenen, en op 27 juni 2024 op de voorpagina van de papieren krant, met een vervolg op pagina’s 6 en 7. Onderaan het artikel, in een apart kader, heeft NRC de volgende reactie van Bunq geplaatst.
3.Het geschil
4.De beoordeling
screen shotvan de chat gekregen van een (oud-)medewerker. Ook heeft zij een interne risico-analyse gekregen van een bron. In beide gevallen ging het weliswaar om interne communicatie, maar daarin worden geen bedrijfsgeheimen prijsgegeven. Er worden geen persoonlijke gegevens gedeeld, geen klantgegevens en de discussie is ook niet speciaal aangemerkt als vertrouwelijk, los van de algemene geheimhoudingsplicht die alle medewerkers hebben voor alle communicatie en gegevens. Er wordt in algemene zin gediscussieerd over de wenselijkheid van toegang tot klantgegevens voor alle medewerkers, en de wijze waarop de privacy is gewaarborgd.
leadte nemen bij het controleren of de veiligheidsvoorschriften van Bunq voldoende in acht worden genomen. Ook is onjuist dat de discussie snel eindigt zodra [naam 1] zich in de conversatie mengt. De discussie gaat daarna nog door, waarna ook de Data Protection Officer zich in de discussie mengt, die medewerkers oproept zich (anoniem) bij hem te melden als zich zo’n situatie voordoet. Ook dit heeft NRC niet in het artikel vermeld. Verder is onjuist dat, zoals NRC schrijft, ‘Bunq niet lijkt te willen weten of zijn werknemers de toegang misbruiken’. Eveneens onjuist is dat Bunq alleen om de
namenvan de oud-medewerkers waarmee NRC heeft gesproken zou hebben gevraagd. NRC heeft daar niet bij vermeld dat Bunq dat vroeg omdat zij verplicht is een melding bij de AP te doen in geval van een mogelijk datalek, en dat Bunq behalve om de namen ook om meer details vroeg. NRC had die details ook (ten behoeve van de melding) kunnen verstrekken zonder daarbij de namen te vermelden. NRC heeft verder niet vermeld dat het een bewuste keuze is van Bunq om al haar medewerkers toegang te geven tot de klantgegevens (zie 2.3), en dat Bunq maar een fractie van het aantal medewerkers van de grootbanken heeft. Bij andere banken heeft weliswaar een beperkt deel van de medewerkers toegang tot de klantgegevens, maar dit zijn er nog altijd veel meer dan alle medewerkers van Bunq die toegang hebben. Als het juist is dat de geïnterviewde medewerkers zich schuldig hebben gemaakt aan rekening gluren, dan is dat aantal niet slecht in vergelijking met de grootbanken, dit alles aldus Bunq.
1.107,00