3.3.Het oordeel van de rechtbank
Vanuit strafrechtelijk onderzoek WERL naar de cryptocommunicatie aanbieder Sky-ECC is informatie gedeeld met het onderzoek Argus. Het onderzoek Argus heeft onder meer tot doel om aan de hand van de inhoudelijke data de criminele samenwerkingsverbanden die gebruikmaken van de cryptotelefoons van Sky-ECC in beeld te brengen en te analyseren. Gebruikers van cryptocommunicatie via Sky-ECC hebben Sky-ID’s, bestaande uit een cijfer-lettercombinatie van zes karakters.
Uit het onderzoek Argus komt naar voren dat de gebruiker van Sky-ID [Sky-ID 1] zich in georganiseerd verband bezighield met handel in verdovende middelen en communiceerde over de voorbereiding van import van vermoedelijk blokken cocaïne. Uit het onderzoek in de metadata van onderzoek WERL blijkt volgens de politie dat de gebruiker van Sky-ID [Sky-ID 1] ook gebruik heeft gemaakt van de Sky-ID’s [Sky-ID 2] , [Sky-ID 3] en [Sky-ID 4] . Uit nader onderzoek naar deze Sky-ID’s, in combinatie met overig onderzoek, komt verdachte in beeld als de vermoedelijke gebruiker van alle vier deze Sky-ID’s.
Koppeling Sky accounts aan verdachte
Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat de vier Sky-accounts [Sky-ID 2] , [Sky-ID 4] , [Sky-ID 3] en [Sky-ID 1] aan verdachte kunnen worden gekoppeld. De rechtbank baseert dit op het volgende. De accounts [Sky-ID 2] , [Sky-ID 4] , [Sky-ID 3] en [Sky-ID 1] volgen elkaar in de tijd op in perioden van actief gebruik. Daarbij maken zij regelmatig gebruik van dezelfde zendmasten, waaronder voornamelijk in de nachtelijke uren dezelfde zendmast in Amsterdam-Noord, zendmasten nabij de woning van verdachte in [plaats 1] ( [plaats 2] en [plaats 3] ) en een zendmast nabij de woning van de twee oudste kinderen van verdachte ( [woonplaats] ). Ook hebben drie accounts overeenkomstige gebruikersnamen, gerelateerd aan de Canadese rapper Drake. Uit de reisbewegingen van de telefoons gekoppeld aan de Sky-accounts [Sky-ID 4] en [Sky-ID 1] blijkt dat deze overeenkomen met negen vluchten van of naar [plaats 4] , waarvan de passagierslijsten zijn gevorderd. Verdachte stond als enige persoon op alle negen passagierslijsten.
Op grond van deze bevindingen stelt de rechtbank vast dat verdachte de gebruiker van de vier Sky-acoounts is.
Omdat de rechtbank bewezen acht dat verdachte de gebruiker is van de Sky-accounts, komt de rechtbank – op grond van de bewijsmiddelen in het dossier – tot een bewezenverklaring van alle drie de feiten. Hiertoe wordt het volgende overwogen.
Feit 1, invoer van 697 kilogram cocaïne
Uit Sky-berichten over de periode van 6 mei 2020 tot en met 16 juni 2020 tussen ' [naam account 1] , [naam account 2] , [naam account 3] , [naam account 4] ' – hierna: verdachte - ( [Sky-ID 3] ), ‘ [naam account 5] ’ ( [Sky-ID 5] , later account [account] ), ‘ [naam account 6] ’ ( [nummer account 6] ), ‘ [naam account 7] ’ ( [nummer account 7] ) en ‘ [naam account 8] ’ ( [nummer account 8] ) blijkt dat verdachte en de gebruikers van deze Sky-accounts contact hebben over investeringen in en transport van een partij van ‘7 barkie’ (700 kilogram) cocaïne vanuit Suriname naar Nederland. Verdachte ‘doet’ 105 kilogram zelf. De betalingen lopen via ‘ [naam account 7] ’. Deze geeft op 13 mei 2020 aan ‘ [naam account 6] ’ aan dat hij de eerste betaling van 500k (de rechtbank begrijpt 500.000 euro) heeft ontvangen en stuurt een foto mee van veel pakken met geld en een foto van een token, een biljet van 5 euro. Op 14 mei 2020 geeft hij door dat hij 200 heeft en nog 600 moet halen. Op 15 mei 2020 volgt een bericht tussen ‘ [naam account 5] ’ en ‘ [naam account 6] ’ over de partij van 700 kilo, die in zakken van 25 kilo zit tussen de deklading rijst. Verdachte stuurt vervolgens twee foto’s waarop blokken cocaïne te zien zijn. Op 25 mei 2020 chat verdachte met ‘ [naam account 6] ’ dat ‘ze’ de pap hebben gegeven en dat alles er nu is. Op 29 mei vraagt verdachte aan ‘ [naam account 6] ’ of de boot zaterdag zou vertrekken.
Op 15 juni 2020 geeft ‘ [naam account 5] ’ aan dat de bak er is en de zegels kloppen. Er wordt een foto meegestuurd waarop te zien is dat er twee containers uit Paramaribo in Rotterdam zijn aangekomen met 20 stuks. Om 11:37 uur stuurt ‘ [naam account 5] ’ een foto van de lading. Hij geeft aan dat de 20 tassen kloppen, maar dat het 697 stuks zijn.
Medeplegen
Op grond van voorgaande is de rechtbank van oordeel dat sprake is van een zodanig bewuste en nauwe samenwerking van verdachte met de genoemde anderen dat medeplegen bewezen kan worden.
Cocaïne
Aan de hand van de in de chats verzonden foto’s van blokken wordt door verbalisant 050119 gesteld dat het materiaal op de foto’s ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bestaat uit (samengeperste) cocaïne’.
Op basis van de inhoud van de chatgesprekken, de verzonden foto’s/afbeeldingen en het proces-verbaal van herkenning coke/cocaïne stelt de rechtbank vast dat het daadwerkelijk ging om de invoer van 697 blokken/kilogram cocaïne.
Feit 2, voorbereiding van invoer van 1357 en 540 kilogram cocaïne
Voorbereiding invoer 1357 kilogram cocaïne
Uit de analyse van de chats van verdachte ( [Sky-ID 3] ), gevoerd over de periode 18 juni 2020 tot en met 3 augustus 2020, is gebleken dat hij zich bezig hield met een op 3 augustus 2020 in het Franse Duinkerke inbeslaggenomen partij cocaïne van 1357 kilogram. Uit de chats blijkt dat verdachte in de anderhalve maand vóór deze inbeslagname (vanaf 18 juni 2020) samen met ‘ [naam account 6] ’ ( [nummer account 6] ) druk bezig is met het organiseren van een transport en het verplaatsen van een grote hoeveelheid contant geld. Op 19 juni 2020 geeft verdachte aan dat 1.597 (de rechtbank begrijpt 1.597.000 euro) ‘gedropt’ is. Vervolgens vraagt verdachte het schema van de boot aan ‘ [naam account 6] ’, ‘zodat die boy kan kijken tot wanneer je kan zetten’. Ook geeft verdachte aan dat hij zelf geen 250 gaat zetten, maar ook anderen (tall, die zoon, die andere) wil laten zetten. Op 7 juli 2020 wordt gesproken over 1300. Verdachte vreest voor een lek. Het is 1300, maar zijn mensen weten dat het 1358 is. Uiteindelijk lijkt het transport rond te zijn en gaat er volgens verdachte 1358 kilogram op transport. In de nacht van 4 op 5 augustus 2020 stuurt verdachte aan verschillende Sky accounts dat ‘tamara’ die ‘pepa’ aan zou komen, maar op 5 augustus 2020 na 18:00 uur geeft hij aan diverse contacten door dat de lading is onderschept. Hij stuurt het bericht ‘Bro is faya gegaan man’, gevolgd door een nieuwsbericht waaruit blijkt dat de Franse douane op 3 augustus 2020 1357 kilo cocaïne heeft onderschept in Duinkerke en het bericht ‘Gewoon n anderhalf watra kwijt man’. De container was onderweg naar België.
De Franse autoriteiten hebben de inbeslaggenomen partij steekproefsgewijs bemonsterd en geanalyseerd. Hieruit volgt dat de monsters cocaïne bevatten.
Gelet op voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte in de periode van 18 juni tot en met 3 augustus 2020 in nauwe en bewuste samenwerking met anderen voorbereidingshandelingen heeft verricht voor de invoer van 1357 kilogram cocaïne.
Voorbereiding invoer 540 kilogram cocaïne
Uit analyse van de chats van ' [Sky-ID 1] ' – hierna: verdachte – ( [Sky-ID 1] ) blijkt dat hij vanaf 6 september 2020 met de gebruikers van Sky-ID’s ‘ [Sky-ID 6] , [naam account 2] ’ ( [nummer account 2] ) en ‘ [naam account 9] ’ ( [nummer account 9] ) chatte over het vanuit Suriname per vrachtschip vervoeren van Colombiaanse cocaïne. ‘ [Sky-ID 6] , [naam account 2] ’ en ‘ [naam account 9] ’ regelen ‘de spullen’, verdachte regelt het verder. Verdachte geeft aan dat hij 1000 in een keer kan regelen. De chats gaan vervolgens over welke lijn gebruikt gaat worden, waarbij verdachte aangeeft over drie lijnen te beschikken. Het wordt de lijn vanuit Frans-Guyana naar [plaats 6] , via Rotterdam. Op 30 september 2020 meldt verdachte dat er 2 bakken naar Rotterdam gaan. ‘ [naam account 9] ’ geeft aan dat het [plaats 6] moet zijn, met CMA. Verdachte geeft door welke container hij ‘doet’ met containernummer en boekingsnummer. Ook stuurt hij een afbeelding met het zegelnummer. Verdachte stuurt ‘ [naam account 9] ’ de prijzen voor opzet en transport en de spullen + 4% en vraagt hoeveel de uithaal is. Verdachte zegt dat hij 500 gaat zetten. De verdeling is 500 250 250.
Op 2 oktober 2020 meldt verdachte in de groeps-chat [chat] dat hij de jongens in Frans-Guyana niet kon bereiken. Vervolgens stuurt hij op 3 oktober 2020 een nieuwsartikel uit Frans-Guyana van 2 oktober 2020 waaruit blijkt dat er in Degrad des Cannes in Frans-Guyana 540 kilogram cocaïne in beslag is genomen. Uit het artikel blijkt dat er 18 tassen met 30 kilo cocaïne per stuk zijn aangetroffen, dat de cocaïne volgens bronnen 96% puur was en afkomstig was uit Zuid-Amerika.
Uit het expertiserapport van 25 januari 2021, opgemaakt door het Forensisch Laboratorium te Lyon, blijkt dat uit elke tas een monster is genomen. Van de 18 monsters zijn 7 monsters onderzocht. Alle 7 monsters blijken meer dan 80% cocaïne te bevatten.
Gelet op bovenstaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte in de periode van 6 september 2020 tot 2 oktober 2020 in nauwe en bewuste samenwerking met anderen voorbereidingshandelingen heeft verricht voor de invoer van 540 kilogram cocaïne.
Feit 3, medeplegen van witwassen van € 2.918.250,-
De rechtbank vindt ook bewezen dat verdachte zich samen met anderen heeft schuldig gemaakt aan het witwassen van grote sommen geld en dat verdachte daarvan een gewoonte heeft gemaakt. Daartoe overweegt de rechtbank als volgt.
Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat de bedragen afkomstig zijn van een nauwkeurig aangeduid (eigen) misdrijf. Ook als niet duidelijk is uit welk specifiek misdrijf voorwerpen afkomstig zijn, kan witwassen worden bewezen. Hiervan is sprake als de rechtbank kan vaststellen dat het op grond van de vastgestelde feiten en omstandigheden niet anders kan zijn dan dat de voorwerpen uit enig misdrijf afkomstig zijn.
Witwasvermoeden
Daarvoor is allereerst vereist dat wordt vastgesteld dat de door het Openbaar Ministerie aangedragen feiten en omstandigheden van zodanige aard zijn dat sprake is van een gerechtvaardigd vermoeden van witwassen. De rechtbank is van oordeel dat daarvan sprake is.
Verdachte heeft voor zijn communicatie gebruik gemaakt van een encrypted telefoon en van de communicatiedienst Sky-ECC. Hierbij maakte hij gebruik van diverse opvolgende Sky-ID’s en gebruikersnamen die niet zijn eigen naam waren. Uit de chatgesprekken, in combinatie met foto’s die verdachte met de chats meezond, komt naar voren dat verdachte over grote contante geldbedragen kon beschikken, in totaal over ten minste € 2.918.250,- en dat er in versluierd taalgebruik werd gesproken. Hieruit kan worden opgemaakt dat de geldbedragen bestemd waren voor de financiering van de drugshandel en drugstransporten. Daarbij beschikt verdachte niet over een legaal inkomen dat de hoogte van de geldbedragen die verdachte voorhanden had, kan rechtvaardigen. De rechtbank vindt dat dit voldoende indicatoren zijn om te spreken van een witwasvermoeden.
Verklaring van verdachte
Op grond hiervan mag van verdachte worden verwacht dat hij een verklaring geeft over de legale herkomst van de geldbedragen. Deze verklaring moet concreet en verifieerbaar zijn en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijk. Verdachte heeft echter geen verklaring afgelegd.
De rechtbank stelt daarom dat het niet anders kan zijn dan dat de geldbedragen uit misdrijf afkomstig zijn en dat verdachte dat wist. Gezien de betrokkenheid van verdachte bij de geldverplaatsingen en zijn betrokkenheid bij het onder 1 en 2 bewezenverklaarde, is het uitgesloten dat hij niet van de illegale herkomst van de gelden afwist.
Gewoonte en medeplegen
Verdachte heeft binnen een tijdsbestek van nog geen maand over grote bedragen beschikt: Hij heeft op 23 mei 2020 een bedrag van € 100.000 voorgeschoten, op 23 mei 2020 een bedrag van € 63.500 ontvangen en op 25 mei 2020 een bedrag van € 857.250 (“die is van mij”), op 4 juni 2020 heeft verdachte [nummer account 6] ‘300’ in Su gegeven en op 18 juni 2020 een bedrag van € 1.587.500 (Bro luister ik heb precies 1 Mil en 65 apart en 500 en 32.5 apart dus totaal 1.5 plus die 97.5).
Hieruit volgt dat verdachte - in nauwe en bewuste samenwerking met anderen - de geldbedragen heeft verworven, voorhanden heeft gehad en/of heeft overgedragen. Gelet op de frequentie van de chats over geld (vijf gesprekken binnen een maand), vindt de rechtbank ook bewezen dat sprake is van gewoontewitwassen.