Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Het onderzoek ter terechtzitting
9 januari 2024.
mr. T. van Wanrooij, en van wat verdachte en haar raadsvrouw, mr. M. Eekhout, naar voren hebben gebracht. De rechtbank heeft ook kennisgenomen van wat de benadeelde partij
[slachtoffer 1] naar voren heeft gebracht.
2.Tenlastelegging
1 juni 2020 tot en met 5 maart 2022;
3.Waardering van het bewijs
4.Bewezenverklaring
5.De strafbaarheid van het feit
6.De strafbaarheid van verdachte
7.Motivering van de straffen en maatregelen
30 dagen met aftrek van voorarrest, waarvan 29 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren, en een taakstraf ter hoogte van 180 uren, met bevel, voor het geval dat verdachte de taakstraf niet naar behoren verricht, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast voor de duur van 90 dagen. De officier van justitie heeft daarbij gevorderd de bijzondere voorwaarden zoals die door de reclassering zijn geadviseerd op te leggen. Daarnaast heeft de officier van justitie verzocht een contactverbod met beide aangevers, op te leggen als bijzondere voorwaarde èn als vrijheidsbeperkende maatregel in de vorm van artikel 38v van het Wetboek van Strafrecht, waarbij elke overtreding met 3 dagen hechtenis wordt bestraft, met een maximum van 6 maanden. Tevens is verzocht om de bijzondere voorwaarden dadelijk uitvoerbaar te verklaren.
[slachtoffer 2] op te nemen dat het verbod niet geldt indien er voor contact toestemming is van Veilig Thuis.
28 december 2023 en hetgeen verdachte op de zitting over haar persoonlijke omstandigheden naar voren heeft gebracht. De reclassering heeft opgemerkt dat verdachte vermoedelijk functioneert op het niveau van een licht verstandelijke beperking. De reclassering heeft de indruk dat verdachte hierdoor een gebrek aan inzicht heeft in de oorzaken en gevolgen van haar gedrag. Om die reden wordt een forensische behandeling geadviseerd om herhaling te voorkomen.
De rechtbank weegt hiernaast ook mee dat de aangever ook een aandeel had in de omstandigheden die hebben geleid tot het gepleegde feit.
40 uren voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaren, passend en geboden met daarbij de bijzondere voorwaarden zoals door de reclassering geadviseerd. Daarnaast ziet de rechtbank aanleiding om een contactverbod op te leggen met [slachtoffer 2] , waarbij de rechtbank rekening zal houden met het gegeven dat verdachte en het slachtoffer samen een kind hebben.
8.Beslag
9.Ten aanzien van de benadeelde partijen en de schadevergoedingsmaatregel
10.Toepasselijke wettelijke voorschriften
11.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
200 (tweehonderd) uren, met bevel, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren heeft verricht, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast van
100 (honderd) dagen, met bevel dat de tijd die door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering is doorgebracht, bij de uitvoering van deze straf geheel in mindering zal worden gebracht naar de maatstaf van
40 (veertig) uren, van deze taakstraf
niet ten uitvoer gelegdzal worden, tenzij later anders wordt bevolen.
2 (twee) jarenvast.
- zich meldt op afspraken met de reclassering, zo vaak en zolang de reclassering dat nodig vindt. De reclassering zal contact met veroordeelde opnemen voor de eerste afspraak.
- zich laat behandelen door De Waag of een soortgelijke zorgverlener, te bepalen door de reclassering. De behandeling is reeds gestart (in vrijwillig kader). De behandeling duurt de gehele proeftijd of zoveel korter als de reclassering nodig vindt. Veroordeelde houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Gelet op de problematiek kan hieronder ook het innemen van medicijnen vallen, als de zorgverlener dat nodig vindt.
- geen contact zal opnemen met [slachtoffer 2] , geboren op [geboortedatum slachtoffer 2] , zolang de reclassering dit nodig acht en in overleg met het Openbaar Ministerie. Het contactverbod geldt niet, indien voor het contact toestemming is van Veilig Thuis.
20 (twintig) dagen.