4.3.Oordeel van de rechtbank
Inleiding
Het onderzoek Marinto is gestart naar aanleiding van bevindingen uit het onderzoek Argus. In dat onderzoek zijn versleutelde berichten, verzonden via aanbieder SkyECC, beschikbaar gekomen en (deels) leesbaar gemaakt. Daardoor zijn onder andere de berichten van de gebruiker van [gebruikersnaam Sky 1] en [gebruikersnaam Sky 2] in beeld gekomen. Uit deze berichten komen aanwijzingen voor strafbare feiten naar voren.
Bewijs
De rechtbank acht het ten laste gelegde bewezen. De rechtbank grondt haar beslissing dat verdachte het bewezen geachte heeft begaan op de feiten en omstandigheden die in de bewijsmiddelen zijn vervat en de hiernavolgende overwegingen. Indien tegen dit verkort vonnis hoger beroep wordt ingesteld, worden de door de rechtbank gebruikte bewijsmiddelen die redengevend zijn voor de bewezenverklaring opgenomen in een aanvulling op het verkort vonnis. Deze aanvulling wordt dan aan het verkort vonnis gehecht.
Identificatie SKY-ID’s
Het bewijs in deze zaak bestaat voor een groot deel uit Sky-berichten. Om die reden wordt eerst bekeken of Sky-ID’s [gebruikersnaam Sky 1] en [gebruikersnaam Sky 2] kunnen worden gekoppeld aan verdachte. De rechtbank is met de officier van justitie van oordeel dat bewezen kan worden dat verdachte de gebruiker is van deze Sky-ID’s en overweegt daartoe als volgt.
Uit onderzoek naar deze Sky-ID’s blijkt dat de accounts elkaar opvolgen in perioden van gebruik, overeenkomende gebruikersnaam hebben en hetzelfde unieke wachtwoord hebben. Daarnaast peilen de IMEI-nummers, die zijn gekoppeld aan de Sky-accounts, veelvuldig uit in de directe nabijheid van adressen die in verband gebracht kunnen worden met verdachte. Verder wordt de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 2] ‘ [naam] ’ genoemd, terwijl de voornaam van verdachte [voornaam] is. Ook zijn in de chats zeven voornamen genoemd die overeenkomen met namen van familieleden van verdachte en wordt de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 2] op [geboortedag] 2021 gefeliciteerd met zijn verjaardag. Verdachte is op deze datum jarig.
Feit 1
Nu de rechtbank bewezen acht dat verdachte de gebruiker is van de Sky-accounts, acht zij ook bewezen dat verdachte samen met anderen een geldbedrag van in totaal € 4.349.950,- heeft witgewassen en daar een gewoonte van heeft gemaakt. Daartoe overweegt zij als volgt.
Witwassen
Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat de geldbedragen afkomstig zijn van een nauwkeurig (eigen) aangeduid misdrijf. Echter, ook als niet duidelijk is uit welk specifiek misdrijf voorwerpen afkomstig zijn, kan witwassen daarvan worden bewezen. Hiervan is sprake als de rechtbank kan vaststellen dat het op grond van de vastgestelde feiten en omstandigheden niet anders kan dan dat de voorwerpen uit enig misdrijf afkomstig zijn.
i. Witwasvermoeden
Daarvoor is allereerst vereist dat wordt vastgesteld dat de door het Openbaar Ministerie aangedragen feiten en omstandigheden van zodanige aard zijn dat sprake is van een gerechtvaardigd vermoeden van witwassen. De rechtbank is van oordeel dat daarvan sprake is.
In de Sky-chats wordt veelal over hoge bedragen gesproken. Ook zijn in de Sky-chats foto’s van tokens aangetroffen. Uit de berichten blijkt dat de overdracht in openbare ruimtes plaatsvond en dat hiervoor geldkoeriers werden ingezet. Verder werd gebruik gemaakt van een encrypted telefoon en encrypted communicatiediensten. Tot slot houdt verdachte zich - zoals onder feit 2 bewezen zal worden verklaard - bezig met de invoer van cocaïne en beschikt hij niet over een legaal inkomen. De rechtbank vindt dat dit voldoende indicatoren zijn om te spreken van een witwasvermoeden.
Verklaring verdachte
Het voorgaande betekent dat van verdachte mag worden verlangd dat hij een verklaring geeft over de legale herkomst van de geldbedragen. Die verklaring moet concreet en verifieerbaar zijn, en niet op voorhand hoogst onwaarschijnlijk. Verdachte heeft echter geen verklaring willen afleggen. De rechtbank stelt daarom vast dat het niet anders kan dan dat de geldbedragen uit misdrijf afkomstig zijn en dat verdachte dat wist. Gezien de vergaande betrokkenheid van verdachte bij de geldverplaatsingen en zijn betrokkenheid bij het onder feit 2 bewezenverklaarde, is het uitgesloten dat hij niet van de illegale herkomst van de gelden afwist.
Witwashandelingen
De rechtbank acht daarbij bewezen dat verdachte door zijn handelen de herkomst en de verplaatsing van het geld heeft verborgen en verhuld. Door het gebruikmaken van versleutelde berichten, (anonieme) geldkoeriers en tokens ten behoeve van de overdracht is geprobeerd om de herkomst en de verplaatsing van het geld buiten het zicht van de financiële autoriteiten om te laten gaan. Ook heeft verdachte door zijn handelen verborgen en verhuld wie de rechthebbenden van de geldbedragen waren en wie de geldbedragen voorhanden had. Tot slot acht de rechtbank op grond van de Sky-berichten ook bewezen dat verdachte de geldbedragen voorhanden heeft gehad en heeft overgedragen.
Gewoonte en medeplegen
Gelet op de periode, te weten ongeveer drie maanden, waarin de transacties hebben plaatsgevonden en de veelheid aan transacties, vindt de rechtbank bewezen dat verdachte van het plegen van witwassen een gewoonte heeft gemaakt. Uit de chatberichten volgt tevens dat verdachte bij het witwassen van de verschillende geldbedragen in nauwe en bewuste samenwerking met anderen heeft gehandeld.
Feit 2:
Invoer van 275,65 kilogram cocaïne
Uit Sky-berichten die tussen verdachte en de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] en tussen de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] en andere Sky-gebruikers zijn verstuurd, blijkt dat verdachte en de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] contact hebben over een transport van pakketten en dozen.
Op 28 juni 2020 verwijst de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 5] in een gesprek met gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] naar ‘275 speeltjes’ van het merk ‘Maserati’ die zouden zijn geladen in kartonnen dozen. Vanaf 18 juli 2020 heeft verdachte contact met de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] over de import van 8 of 9 dozen. Verdachte stuurt berichten over het containerschip waarmee de dozen worden verscheept. Verdachte geeft vervolgens aan op welk tijdstip de container zal worden leeggehaald. Op 24 juli 2020 stuurt verdachte dat de container leeg is en dat er andere zegels (van de douane in Rotterdam) op zitten. Hij geeft aan dat het erop lijkt dat het leeghalen van de container in Rotterdam is gebeurd. Hierna geeft hij diverse instructies aan de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] om zijn contact te benaderen en hem te informeren dat de container leeg is.
Vervolgens blijkt uit chats van 23 en 24 juli 2020 tussen de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 4] en de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] dat de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 4] niet begrijpt hoe het fout is gegaan. Ook stuurt de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 4] foto’s met daarop de gegevens van de container waarin de dozen zijn verstuurd afgebeeld, te weten het zegelnummer ( [zegelnummer] ) en het containernummer ( [containernummer] ).
Op 21 juli 2020 zijn door de douane in Rotterdam 8 dozen met daarin 275 pakketten cocaïne met een nettogewicht van in totaal 276,65 kilogram in beslag genomen. Deze werden aangetroffen in een container met containernummer [containernummer] en zegelnummer [zegelnummer] . De pakketten waren voorzien van het logo van Maserati. De douane heeft de container vervolgens afgesloten en verzegeld met een Douane-verzegeling. Hierna is de container weer ter beschikking gesteld aan de rederij om zijn originele route te vervolgen.
Uit het voorgaande volgt dat het containernummer, het zegelnummer en het logo van de in beslag genomen cocaïne identiek zijn aan de gegevens die de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 4] stuurt naar de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] . Ook het aantal pakketten komt overeen. De rechtbank stelt daarom vast dat de chats over ‘275 speeltjes’ van het merk ‘Maserati’ gaan over het importeren van 275 pakketten cocaïne. Deze pakketten zijn in Rotterdam door de douane onderschept. Gelet op de communicatie tussen verdachte en de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] over het aantreffen van de lege container met een zegel van de Douane Rotterdam, stelt de rechtbank vast dat verdachte ook betrokken was bij de invoer van deze pakketten.
Medeplegen
De rechtbank vindt daarbij dat de sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen verdachte en de gebruikers van de genoemde Sky-ID’s. De gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 4] en de gebruiker van Sky-ID [gebruikersnaam Sky 3] hebben contact over de verzending van de container met daarin cocaïne, waarbij het de bedoeling was dat deze onder leiding van verdachte zou worden leeggehaald.
Conclusie
Op grond van het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte samen met anderen 276,65 kilogram cocaïne binnen het grondgebied van Nederland heeft gebracht.