3.3.2Feit 2
Op basis van het dossier stelt de rechtbank het volgende vast.
Op 1 juli 2022 in de avond zit [slachtoffer] (hierna: [slachtoffer] ) op het terras bij restaurant [naam restaurant] , gelegen aan de [adres restaurant] . Hij droeg die avond zijn Rolex horloge. Vanuit het niets wordt hij hard bij zijn nek gepakt. Hij hoort de persoon die hem vastpakt zeggen: “Ik schiet je dood. Ik wil je horloge, doe hem snel af”. [slachtoffer] voelt dat er iets hards tegen zijn hoofd wordt gedrukt. Daarna voelt hij dat hij meermalen met iets hards op zijn hoofd wordt geslagen. Ook hoort hij meermalen een klik. Als [slachtoffer] zich vervolgens verzet en opstaat, rent de persoon weg.
Door de politie is onderzoek gedaan naar de camerabeelden van 1 juli 2022 van restaurant [naam restaurant] . Daarop is te zien dat om 22.51.32 uur een persoon, NN1, direct op [slachtoffer] afloopt, achter hem stilstaat en zijn linkerarm om de nek van [slachtoffer] doet. NN1 heeft in zijn rechterhand een zwart voorwerp dat op een handvuurwapen lijkt. Hij houdt het voorwerp tegen de slaap van [slachtoffer] en slaat daarmee twee keer tegen zijn slaap. Om 22.51.43 uur is te zien dat [slachtoffer] probeert los te komen en omhoog komt, waarna NN1 achteruit stapt en wegrent. NN1 is gekleed in een donkere broek en een grijze hoody; hij heeft zijn capuchon op.
Ook is onderzoek gedaan naar camerabeelden in de omgeving van de plaats delict die op de vluchtroute van NN1 liggen. Een camera van het Hervormd Lyceum Zuid heeft zicht op de kruising van de Schubertstraat met de Brahmstraat. Op deze camerabeelden is te zien dat op 1 juli 2022 omstreeks 22.41.52 uur een snorfiets met twee personen komt aanrijden. De snorfiets parkeert op de stoep op de kruising. De bijrijder, NN1, en de bestuurder, NN2, stappen af. NN1 draagt een grijskleurig vest met capuchon (een zogenaamde hoody) en een donkerkleurige/grijskleurige broek. NN2 draagt onder meer een zwarte helm en een zwarte jas. Om 22.43.19 uur loopt NN1 weg van de snorfiets, in de richting van de Beethovenstraat. Op camerabeelden uit de omgeving is te zien dat NN1 in de Beethovenstraat loopt en het terras van [naam restaurant] oploopt. NN2 blijft bij de snorfiets en verricht handelingen aan de achterzijde van de snorfiets, ter hoogte van de kentekenplaat. Vervolgens gaat NN2 op de snorfiets zitten. Om 22.46.21 uur komt NN1 aangerend, komend uit de richting van de Beethovenstraat. Hij rent naar de snorfiets. NN2 start de snorfiets, waarna NN1 achterop de snorfiets springt en de snorfiets wegrijdt in de richting van de Bernard Zweerskade. Te zien is dat, vlak voordat NN1 achterop de snorfiets springt, de kentekenplaat van de snorfiets op straat valt. De rechtbank stelt vast op basis van bovengenoemde camerabeelden, die ook deel uitmaken van het dossier, dat NN1 die op de beelden van de beide camera’s is te zien, dezelfde persoon is. In de beschrijving van de camerabeelden van het Hervormd Lyceum wordt genoemd dat twee personen op een snorfiets komen aanrijden. In het dossier wordt deze snorfiets ook als vluchtscooter of scooter aangeduid.
De conciërge van het Hervormd Lyceum Zuid verklaart dat hij op camerabeelden heeft gezien dat er een kentekenplaat op 2 juli 2022 op straat lag en daarna op 4 juli 2022 is opgepakt door iemand die hij herkende als [naam] . [naam] verklaart dat hij de kentekenplaat heeft gecontroleerd en daarna heeft weggelegd. Het betrof een plaat met het kenteken [kenteken] . Op de rijbaan aan de Beethovenstraat wordt een kentekenplaat met het kenteken [kenteken] aangetroffen. Op de achterkant van de kentekenplaat ziet de politie dubbelgeslagen tape. Op 4 juli 2022 is aangifte gedaan van de diefstal van de kentekenplaat. De kentekenplaat is tussen 1 juli 2022 omstreeks 18.00 uur en 4 juli 2022 omstreeks 10.00 uur gestolen. Op basis van deze bevindingen stelt de rechtbank vast dat de kentekenplaat die door [naam] is aangetroffen, de kentekenplaat is die van de vluchtscooter afvalt, zoals te zien is op de hierboven beschreven camerabeelden van 1 juli 2022.
Vervolgens wordt onderzoek gedaan aan de gestolen kentekenplaat. De kentekenplaat en de tape zijn door het NFI onderzocht op dactyloscopische sporen. Uit het rapport van het NFI van 19 september 2022 volgt dat in totaal twaalf dactyloscopische sporen zichtbaar zijn. De dactyloscopische sporen die voor een vervolgonderzoek in aanmerking komen, zijn gezocht in HAVANK (Het Automatische Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollektie). Daaruit volgt dat drie sporen die op de kleefzijde van de tape zijn aangetroffen overeenkomsten vertonen met de vingerafdrukken die van [verdachte] (zijnde verdachte) zijn opgeslagen. Twee van deze profielen betreffen een individualisatie op verdachte. De sporen zitten zowel aan de linkerzijde als de rechterzijde van het onderzochte stuk tape.
Uit onderzoek in het politiesysteem volgt dat verdachte op 6 juni 2022 is gecontroleerd. Tijdens die controle was hij bestuurder van een scooter van het merk Kymco People S, voorzien van kenteken [kenteken] . De kentekenhouder van die scooter is [naam kentekenhouder] . Door de politie wordt onderzoek gedaan naar het inschrijfadres van [naam kentekenhouder] . Het desbetreffende adres is vastgelegd in Google Street View. Daarop is te zien dat voor de centrale ingang van het huisnummer waarop [naam kentekenhouder] is ingeschreven een scooter is geparkeerd met dezelfde uiterlijke kenmerken als de scooter die is te zien op de camerabeelden van het Hervormd Lyceum Zuid.
Uit de politiesystemen volgt dat het telefoonnummer + [nummer] in gebruik is bij verdachte. Uit de historische gegevens van dit telefoonnummer blijkt dat met dit telefoonnummer op 1 juli 2022 in de avond cell-ID’s zijn aangestraald
- in de Beemsterstraat om 21:00:36 uur;
- in de Messcheartstraat van 21:51:57 uur tot en met 22:07:30 uur;
- in de Ferdinand Bolstraat om 22:30:17 uur;
- in de Barbara Strozzilaan om 22:48:44 uur en
- in de Beemsterstraat om 23:12:44 uur.
Verdachte heeft verklaard dat het zou kunnen dat hij op 1 juli 2022 in de buurt van de Beethovenstraat was, want daar zijn terrasjes waar hij vaak naartoe gaat. Ook werkt zijn neef daar in de buurt en is verdachte om die reden vaker in de omgeving. Tijdens het politieverhoor verklaart verdachte dat het goed zou kunnen dat hij die dag een scooter van het merk Kymco People S bestuurde. Op zitting verklaart verdachte echter, voor het eerst, dat hij op 1 juli 2022 heeft gereisd met een snorder.
Het aantreffen van zijn vingerafdrukken op de tape verklaart hij doordat hij eerder een gebruikte rol tape heeft uitgeleend aan een vriend. Aan welke vriend hij dit heeft uitgeleend, wil hij niet verklaren.
Overwegingen van de rechtbank
De rechtbank stelt vast dat op de camerabeelden van het Hervormd Lyceum Zuid te zien is dat NN1 gekleed is in een donkerkleurige broek en een grijskleurige hoody. Vervolgens is te zien dat hij in de richting van de Beethovenstraat loopt. Op andere camerabeelden uit de omgeving is te zien dat NN1 de Beethovenstraat inloopt en het terras van [naam restaurant] oploopt. Op de camerabeelden van restaurant [naam restaurant] is te zien dat rond datzelfde moment een persoon de geweldshandelingen pleegt tegen [slachtoffer] .
De rechtbank stelt vervolgens vast dat sprake is geweest van een samenwerking tussen NN1 en NN2. Op de camerabeelden van het Hervormd Lyceum Zuid is te zien dat NN1 en NN2 gelijktijdig aankomen op een scooter die door NN2 wordt bestuurd. Vervolgens is te zien NN2 zijn helm op houdt, terwijl NN1 zijn kleding en sjaal zo arrangeert, dat zijn gezicht minder goed te zien is. NN1 loopt vervolgens in de richting van de Beethovenstraat. NN2 verricht handelingen aan de achterkant van de scooter, ter hoogte van de kentekenplaat, en neemt vervolgens plaats op de scooter. Als NN1 vervolgens komt aanrennen vanuit de richting van de Beethovenstraat en achterop de scooter springt, rijdt de scooter direct weg. Op het moment dat NN1 op de scooter springt, is te zien dat de kentekenplaat losraakt. Deze kentekenplaat blijkt later te zijn gestolen.
De rechtbank stelt vast dat het voorgaande duidt op een vooropgezet plan om een overval te plegen. NN2 stond klaar met de scooter, om de vlucht na de overval direct mogelijk te maken. Bovendien is kennelijk geprobeerd uit het zicht van de politie te blijven door een gestolen kentekenplaat te bevestigen aan de scooter. Uit het verloop, zoals te zien op de camerabeelden, waren NN1 en NN2 beiden op de hoogte van het plan en waren zij op elkaar ingespeeld. Ook hadden zij zichzelf verhuld met kleding en sjaal respectievelijk een helm. De rechtbank is van oordeel dat NN1 en NN2 inwisselbare rollen hebben vervuld.
Gelet op de uiterlijke verschijningsvorm die de rechtbank hierboven heeft omschreven, en bij het uitblijven van een verklaring waaruit volgt dat een andere uitleg zou moeten worden gegeven aan hetgeen op de beelden is te zien, is de rechtbank – anders dan de officier van justitie – van oordeel dat sprake is geweest van medeplegen.
Vervolgens ziet de rechtbank zich gesteld voor de vraag of verdachte NN2 is en neemt daarbij het volgende in aanmerking. Uit het onderzoek naar de historische gegevens van het telefoonnummer van verdachte volgt dat dit telefoonnummer op 1 juli 2022 rond het tijdstip van het ten laste gelegde cell-ID’s in de Ferdinand Bolstraat en de Barbara Strozzilaan heeft aangestraald en daarna in Amsterdam Noord. Verdachte heeft aanvankelijk verklaard dat hij in de buurt van de Beethovenstraat was, omdat zijn neef in die buurt werkt en dat het goed zou kunnen dat hij die dag op een Kymco scooter reed. Op zitting heeft hij echter verklaard dat hij met een taxi heeft gereisd. Later verandert hij dit naar een Bolt en uiteindelijke (na tussenkomst van zijn raadsvrouw) naar een snorder. De rechtbank constateert dat deze verklaring pas op de inhoudelijke behandeling is afgelegd en dat verdachte bovendien wisselt in zijn verklaring met welk vervoersmiddel hij heeft gereisd. De rechtbank acht deze ter zitting afgelegde verklaring dan ook niet aannemelijk.
Door de raadsvrouw is aangevoerd dat kort na het ten laste gelegde met het telefoonnummer van verdachte een cell-ID in de Barbara Strozzilaan wordt aangestraald. Deze straat bevindt zich op enige afstand van de Beethovenstraat. Daaruit vloeit voort dat verdachte op het moment van het ten laste gelegde niet in de Beethovenstraat is geweest, aldus de raadsvrouw. De rechtbank volgt dit verweer niet. Dat een cell-ID in de Barbara Strozzilaan is aangestraald betekent niet dat verdachte zich op dat moment ook in die straat bevond, maar slechts dat hij zich in die omgeving bevond, binnen het bereik van deze cell-ID en sluit dus zeker niet uit dat verdachte op het moment van het ten laste gelegde in de buurt van de Beethovenstraat was. Het verweer van de raadsvrouw wordt daarom verworpen.
Ook neemt de rechtbank in aanmerking dat op de camerabeelden van het Hervormd Lyceum Zuid te zien is dat NN2 een handeling verricht ter hoogte van de kentekenplaat van de scooter. Op het moment dat NN1 achterop de scooter springt, is te zien dat de kentekenplaat losraakt. De kentekenplaat is onderzocht. Op die kentekenplaat bevinden zich stukken tape. Op een van die stukken tape zijn op de klevende zijde op twee plekken dactyloscopische sporen aangetroffen. Uit onderzoek naar dactyloscopische sporen volgt dat deze overeenkomen met de vingerafdruk van verdachte.
De rechtbank stelt vast dat verdachte geen deugdelijke verklaring heeft gegeven voor het aantreffen van zijn vingerafdruk op het stuk tape, in het bijzonder gezien de locaties op de tape waar de vingerafdruk van verdachte is aangetroffen, namelijk aan de kleefzijde, aan zowel de linker- als de rechterkant (uiteinde) van het aangetroffen stuk tape. Verdachte heeft hier slechts over verklaard dat hij een gebruikte rol tape aan een vriend heeft uitgeleend, maar wil niet zeggen wie deze vriend is. Hoewel verdachte is voorgehouden dat deze verklaring eigenlijk niet goed past bij de locaties op de tape waar zijn vingerafdrukken zijn aangetroffen, heeft verdachte het bij deze verklaring gelaten.
De raadsvrouw heeft aangevoerd dat op de kentekenplaat geen dactyloscopische sporen zijn aangetroffen die overeenkomen met vingerafdrukken van verdachte. Daarom kan niet worden geconcludeerd dat verdachte NN2 is. De rechtbank volgt dit verweer niet en overweegt dat uit het onderzoek immers is gebleken dat diverse sporen zijn aangetroffen, ook op de kentekenplaat, waaronder ook sporen die niet voor vergelijkend onderzoek geschikt waren.
Gelet op al het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat verdachte NN2 is. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van een poging tot diefstal met geweld.