Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.STICHTING BOUWFONDS CLAIM,
[eiser 2],
3.
[eiser 3],
4.
[eiser 4],
5.
[eiser 5],
de Stichting (sub 1),
[eisers](sub 2 t/m 5) en
de Stichting c.s.(sub 1 t/m 5),
Bouwfonds,
1.Waar de zaak over gaat
2.De procedure
3.De feiten
SAMENVATTING
3.RENDEMENT EN RISICO
4.Het geschil
total expense ratio) van 5,7%, omdat de vraag is hoe het Fonds met dergelijke hoge kosten nog een fatsoenlijk rendement zou kunnen maken, aldus steeds de Stichting c.s.
5.De beoordeling
Private Bankingvan ABN AMRO, maar nog daargelaten dat de Stichting c.s. dit hebben betwist, volgt uit het enkele gegeven dat particulieren vermogend zijn niet dat zij ook ervaring hebben met beleggen.
hefboomwerking en b) inteerrisico
Maximaal 60% (van de fiscale boekwaarde van het vastgoed) financiering met vreemd vermogen”. Deze wijze van financiering is ook meermalen vermeld in het prospectus, onder meer in de hoofdstukken ‘rendement en risico’ en ‘financiering’. In dat laatste hoofdstuk wordt er ook op gewezen dat de financiering in de regel plaatsvindt op basis van een eerste hypotheek op de vastgoedobjecten ten gunste van de financiers. Anders dan de Stichting c.s. betogen mag daarbij van de ‘maatman-belegger’ worden verwacht dat hij bereid is zich in de aangeboden informatie te verdiepen. Een gemiddeld geïnformeerde, omzichtige en oplettende belegger kan begrijpen dat deze wijze van financiering met reden wordt gehanteerd, namelijk om de totale investering te vergroten, en daarmee ook het mogelijk te behalen rendement. De keerzijde daarvan is dat er ook een groter risico bestaat dat het rendement tegenvalt. Een hoger rendement gaat immers over het algemeen gepaard met een hoger risico. Voor zover de belegger dit niet had begrepen, had van hem of haar verwacht mogen worden zich te verdiepen in het effect op zijn of haar belegging van deze wijze van financiering van het Fonds met vreemd vermogen. Ter zitting hebben Stichting c.s. desgevraagd toegelicht dat wat hen betreft in aanvulling op de informatie over de financiering met vreemd vermogen een waarschuwing had moeten worden vermeld dat deze wijze van financiering
dustot gevolg kon hebben dat de beleggers extra risico liepen bij een waardedaling van de vastgoedportefeuille. De rechtbank volgt hen daarin niet. Dat het Fonds voornemens was zich tot 60% met vreemd vermogen te financieren werd vermeld. En zoals eerder toegelicht was het vervolgens aan de maatman-belegger om de gevolgen daarvan te doorgronden als hij of zij deze niet al direct zag.
Fonds waarinde certificaathouders deelnemen geld leent als onderdeel van haar financiering is niet op een lijn te stellen met een certificaathouder die als onderdeel van zijn of haar beleggingsproduct geld leent om
met dat geleende geldte beleggen.
laag risico-investering
Bouwfonds Office Value Fund NV koopt, exploiteert, en verkoopt commercieel vastgoed (hoofdzakelijk kantoren) dat zoveel mogelijk langjarig is verhuurd aan solide partijen als de overheidssector of financiële instellingen. Op deze wijze wordt een stabiele inkomensstroom gerealiseerd die resulteert in een aantrekkelijk rendement met een beperkt risico.”
Laag risicoprofiel : door de kwaliteit van de huurders is het risicoprofiel lager dan bij de meeste andere vastgoedbeleggingsalternatieven.”
vergeleken met andere vastgoedbeleggingeneen lager risico kende. Dat laatste wordt door Bouwfonds ook niet betwist.
gegarandeerd rendement
- de belangen van de beleggers voldoende zijn gewaarborgd, zodat de Stichting op de voet van artikel 3:305a BW namens hen kan optreden;
- de vordering van de Stichting c.s. is verjaard;
- Bouwfonds normadressaat is van bepaalde toezichtrechtelijke verplichtingen;
- Bouwfonds als beheerder onrechtmatig heeft gehandeld;
- Bouwfonds als bestuurder van het Fonds onrechtmatig heeft gehandeld.
€ 178,-