Uitspraak
RECHTBANK Amsterdam
1.[eiser 1] ,2. [eiser 2] ,
eisende partijen,
advocaat: mr. S. van der Kamp te Amsterdam.
1.De procedure
- de conclusie van antwoord, met producties 1 tot en met 3,
2.De feiten
nr. 264 (hierna: de berging) aan de [locatie] . [eisers] zijn hier in februari 2018, direct na oplevering van het appartementsgebouw, genaamd [naam gebouw] , (hierna: [naam gebouw] ) ingetrokken.
“door de droogapparatuur de luchtvochtigheid iets is gedaald echter zou bij het uitschakelen van de droogapparatuur worden bemerkt dat de luchtvochtigheid weer oploopt.Niet aannemelijk is dat het thans nog oplopen van de luchtvochtigheid nog in relatie kan worden gebracht met de lekkage die is aangetroffen aan de zijde van de Albert Heijn.Immers, is de lekkage in november 2020 verholpen waarmee dan zou worden verwacht dat gelet op de inmiddels verstreken periode, een afdoende droging heeft kunnen plaatsvinden waarmee het oplopen van de luchtvochtigheid zou moeten zijn verholpen. Het lijkt er dan ook op dat een andere oorzaak heeft geresulteerd in de wateroverlast/verhoogde luchtvochtigheid en daarmee overlast in de bergingen.”
- Vocht komt niet uit de bovenliggende schacht, aangezien de cementgebonden plafondplaten, de brandmanchetten en de kalkzandsteenwand, boven 1,5 meter, droog zijn.
- (Condensvocht) van de afvoerleidingen hebben wij uitgesloten, aangezien de leidingen nu geïsoleerd zijn.
- Vocht komt niet van de betonvloer van de bergingen, aangezien deze tot aan de spouw, tussen de beide vloeren aanzienlijk droger is dan de betonvloer van de AH-vestiging.
- De bergingen worden mechanisch afgezogen (geventileerd). Wij hebben de capaciteit niet kunnen controleren, maar gaan er vanuit dat dit voldoende is.
- De kruipruimte wordt licht geventileerd.
- De spouw staat in open verbinding met de kruipruimte en deze wordt enkel afgesloten door middel van een multiplex plank op de kalkzandsteen plint.
- Dit detail is bouwtechnisch incorrect en dient verbeterd te worden; lucht vanuit de kruipruimte mag namelijk niet rechtstreeks in de bergingen komen.
- Aangezien de mate van vochtigheid van de kalksteenwand hoog is, de zijkant van de betonvloer van de AH vestiging nat is, de klachten pas zijn gekomen nadat AH haar intrek had genomen en het gegeven dat er reeds een lekke koelvitrine is hersteld, concluderen wij dat het vocht, nog immer van de koelvitrines van AH-vestiging afkomstig is. (…)
- Omdat de gehele wand in de AH-vestiging uit koelvitrines bestaat en deze niet eenvoudig verplaatsbaar zijn, hebben wij dat niet aantoonbaar kunnen vaststellen.
“Opmerkelijk is dat bij beide onderzoeken er geen actieve lekkage aan de zijde van Albert Heijn werd aangetroffen dan wel aangetoond. In beide gevallen is de winkelruimte van Albert Heijn bezocht waarbij geen bijzonderheden werden aangetroffen. Tevens beperkte het onderzoek van Bouwinspect zich slechts tot het uitvoeren van vochtmetingen met een vochtmeter en een infraroodbeeldcamera. Destructief onderzoek aan de zijde van de VvE of Albert Heijn werd niet uitgevoerd en een actieve lekkage in het leidingwerk van Albert Heijn werd niet vastgesteld.”
“Door een open verbinding tussen de kruipruimte en de bergingen zal sprake zijn van toevoer van vochtige lucht van de kruipruimte naar de bergingen. De aanvoer van vochtige lucht vanuit de kruipruimte zal qua invloed vele malen groter zijn op de luchtvochtigheid in de bergingen dan een eventuele (inmiddels verholpen) lekkage aan de zijde van de Albert Heijn. Doordat in de bergingen onvoldoende ventilatievoorzieningen aanwezig zijn zal deze vochtige lucht in de bergingen aanwezig blijven en niet afdoende worden afgevoerd. Dit kan erin resulteren dat condensatie optreedt en goederen beschimmelen.(…)Resumerend achten wij het op basis van de beschikbare informatie niet waarschijnlijk en bovenal niet aangetoond dat onderhavige schade kon worden veroorzaakt door een lekkage in het leidingwerk van Albert Heijn.”
“Geconstateerd berging 101:(…)
- Het isoleren van de bankjes helpt: luchtvochtigheid gedaald van 70-80% naar 50-55% in de bergingen 79, 101 en 103. Het isoleren houdt echter niet het vocht in de achterwand tegen. Vorm[rb, aannemer die de bouw van [naam gebouw] heeft uitgevoerd]
met de spouw en buizen tijdens de bouw zeer slecht omgegaan en heeft met verschillende slechte oplossingen gewerkt.(…) - De koude muren (door koelingen AH) zullen het vocht uit de kruipruimte aantrekken en dus omhoog in de muur zuigen.(…)
- Het aanbrengen van extra ventilatieroosters heeft geholpen voor geur en klimaat in het tweede deel van de gang. (…)
- Vorm heeft veel bouwafval in de spouw achtergelaten.(…)
- Er zijn nog wat buizen in bergingen die nog condenseren; deze moeten nog geïsoleerd worden.
3.Het geschil
€ 63.594,01, te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf de schadedatum,
€ 1.410,94, te vermeerderen met de wettelijke rente,
4.De beoordeling
5.De beslissing
24 april 2024voor het nemen van een akte als bedoeld in 4.8;