Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
Parketnummers vorderingen: 23.000206.21 en 71.321893.21 (tul)
1.Het onderzoek ter terechtzitting
2.Inleiding
phishinggerelateerde zaken. Nadat verdachte in december 2022 in een verkeerszaak werd aangehouden is zijn woning doorzocht en zijn wederom gegevensdragers in beslag genomen. Daaruit ontstond het vermoeden dat verdachte zich bezig hield met
phishingen oplichting. De politie heeft verdachte een periode geobserveerd en de gegevensdragers van verdachte nader onderzocht. Deze opsporingshandelingen hebben geleid tot de aanhouding van verdachte, wederom de doorzoeking van zijn woning en de inbeslagname van opnieuw een hoeveelheid gegevensdragers op 5 juli 2023. De rechtbank moet de vraag beantwoorden of verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan (grootschalige) internationale bankmedewerkerfraude, internetfraude en witwassen.
3.De beschuldiging
(zaaksdossiers Anydesk en [naam 1] );
(zaaksdossier Anydesk);
(zaaksdossier [naam 1] en zaaksdossier Phising panels en leads);
(zaaksdossier Phising panels en leads);
(Algemeen dossier en zaaksdossier witwassen).
zaaksdossier Bedrijfsrekeningen);
(zaaksdossier Bedrijfsrekeningen);
(Algemeen dossier 1e nazending);
bijlage Ibij dit vonnis.
4.De waardering van het bewijs
bijlage IIopgegeven bewijsmiddelen. De rechtbank stelt vast dat ten aanzien van de feiten 1 tot en met 5 sprake is van een bekennende verdachte en ten aanzien van feit 6 van een deels bekennende verdachte als bedoeld in artikel 359, derde lid, van het Wetboek van Strafvordering, nu de verklaring van verdachte alle onderdelen van de bewezenverklaring van deze feiten betreft en steun vindt in de overige bewijsmiddelen. De raadsman heeft geen vrijspraak bepleit.
bijlage IIopgegeven bewijsmiddelen. De rechtbank stelt vast dat ten aanzien van deze feiten sprake is van een bekennende verdachte als bedoeld in artikel 359, derde lid, van het Wetboek van Strafvordering, nu de verklaring van verdachte alle onderdelen van de bewezenverklaring van deze feiten betreft en die steun vindt in de overige bewijsmiddelen. De raadsman heeft geen vrijspraak bepleit.
money mules), waarvan wordt vermoedt dat verdachte daar beschikking over had en die gebruikt werden om crimineel geld wit te wassen, net als vervolgonderzoek naar de bekende bankrekeningen van verdachte en zijn cryptovermogen. De rechtbank zal hieronder aangeven ten aanzien van welke bankrekeningen en geldbedragen zij tot het oordeel komt dat verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan witwassen. Gelet op de eerdere overwegingen waarin de rechtbank de diefstallen, de oplichtingen en het voorhanden hebben van phishing panels, leads en technische hulpmiddelen bewezen acht, en gelet op de hoogte van de geldbedragen die niet kunnen worden verklaard uit legale inkomsten of vermogenscomponenten van verdachte, is er een gerechtvaardigd witwasvermoeden. Dat betekent dat van verdachte een verklaring over de herkomst van het geld mag worden verlangd. Voor zover het bewijsoordeel van de rechtbank in weerwil is van de verklaring van verdachte en/of de betwisting van het witwasbedrag door de verdediging zal de rechtbank daar per onderdeel afzonderlijk op ingaan.
money mule. Ook heeft verdachte verklaard dat een bekende van hem over de rekening beschikte en dat hij, verdachte, de afschriften en e-mails van die rekening kreeg. In het kader van de onder feit 2 ten laste gelegde oplichting van [persoon 2] verklaarde verdachte ook dat hij weliswaar niet de beschikking had over deze bankrekening, maar dat hij wel geholpen heeft met het vrijmaken van het door de oplichting verkregen geld. Daarmee heeft verdachte zich schuldig gemaakt aan het witwassen van € 7.425,12.
5.De bewezenverklaring
6.De strafbaarheid van de feiten en van verdachte
7.De strafoplegging
phishing. Hij maakte samen met anderen een gewoonte van het liegen en bedriegen van anderen. Klaarblijkelijk had hij een groot gebrek aan empathisch vermogen en is hij alleen maar gericht geweest op eigen financieel gewin. Daarbij was verdachte continu bezig met een zoektocht naar hoe het gestolen geld het beste kon worden veilig gesteld. Hij had burner-rekeningen en moneymule-rekeningen en als de bank een rekening afsloot opende verdachte een nieuwe rekening voor de volgende oplichting. Verdachte heeft hierbij geen enkel respect gehad voor andermans eigendommen en maakte slachtoffers door heel Europa. De officier van justitie heeft mede vanwege de proceshouding van verdachte in de aanloop naar de zitting sterke twijfels of verdachte zijn leven zelf op orde kan krijgen en ziet een hoog risico op herhaling. Zijn spijt naar de slachtoffers komt weinig oprecht over. Het enige dat in het voordeel van verdachte uitvalt is dat hij nog relatief jong is. De richtlijnen van het Openbaar Ministerie op het gebied van cybercrime schrijven voor georganiseerde
phishingeen gevangenisstraf van drie jaar voor als uitgangspunt. Verdachte heeft zich naast de gronddelicten ook schuldig gemaakt witwassen. Die verwijten kunnen niet geheel met elkaar vervloeien en dat moet tot uiting komen in de strafmaat.
phishingfraude. Hij heeft vele mensen bestolen en opgelicht en heeft de opbrengsten daarvan structureel witgewassen. Het gaat om ernstige feiten die veel schade en nare gevoelens van onder andere onveiligheid en wantrouwen bij slachtoffers teweegbrengen. Uit de aangiftes is af te leiden dat mensen te goeder trouw waren. Dit vertrouwen heeft verdachte in grove mate beschadigd. Bovendien gaat het in veel gevallen om mensen op leeftijd. Deze mensen hebben doorgaans in hun leven jarenlang hard gewerkt en gespaard om op hun oude dag nog te kunnen genieten van hun pensioen. Verdachte en zijn mededaders hebben het structureel zonder aarzeling op deze doelgroep gemunt. Verdachte zat diep in een groot crimineel netwerk waarin hij gemakkelijk aan target- en leadslijsten kon komen. Hij verrichte niet alleen strafbare handelingen voor zichzelf, maar deed dat ook als vriendendienst voor anderen. Zo was hij naar eigen zeggen goed in het vrijmaken van buitgemaakt geld, maar ook in andere zaken, zoals het vervalsen van identiteitsdocumenten en facturen en het misleiden van de bank en cryptobedrijven. Voor deze laatste gedragingen wordt verdachte weliswaar niet veroordeeld, maar het draagt wel bij aan het beeld van hoe diep verdachte in het netwerk zat en het geeft aan dat dit structurele bezigheden waren van verdachte. Dit blijkt ook uit het feit dat verdachte niet slechts één of twee bankrekeningen had om geld wit te wassen en het niet gaat om een paar honderd euro, maar dat verdachte een aanzienlijke hoeveelheid bankrekeningen op zowel zijn eigen als andermans naam had staan om daarmee continu grote hoeveelheden geld wit te wassen. Het witwassen van criminele gelden vormt een bedreiging van de legale economie en tast de integriteit van het financiële en economische verkeer aan. Het heeft een corrumperende invloed op het normale handelsverkeer en is daarmee ook een bedreiging voor de samenleving. Witwassen bevordert het plegen van delicten, omdat door het wegsluizen van crimineel geld en/of het verschaffen van een schijnbaar legale herkomst van criminele gelden de opsporing van de onderliggende misdrijven wordt bemoeilijkt en zonder witwassen het genereren van illegale winsten een stuk minder lucratief zou zijn.
phishingen oplichting. Net als de officier van justitie en de reclassering ziet de rechtbank een groot recidivegevaar. Verdachte is zeer kundig en gedreven in
phishing, hij pleegt dit soort misdrijven al sinds zijn jonge tienerjaren en heeft een groot netwerk opgebouwd, de misdaden hebben hem zeer gemakkelijk grote sommen geld opgeleverd en het Openbaar Ministerie heeft een ontnemingsvordering aangekondigd.
8.Het beslag
9.De eerder voorwaardelijk opgelegde straffen
10.De vorderingen van de benadeelde partijen
11.De toepasselijke wettelijke voorschriften
12.De beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
gevangenisstrafvoor de duur van
36 (zesendertig) maanden.
12 (twaalf) maanden, van deze gevangenisstraf niet ten uitvoer gelegd zal worden, tenzij later anders wordt bevolen.
proeftijdvan
3 (drie) jaarvast.
drie dagenna het ingaan van de proeftijd bij het regiokantoor van de reclassering aan de [adres 3] en blijft zich daar gedurende de proeftijd zo vaak en zo lang melden als de reclassering noodzakelijk acht. Verdachte is gehouden alle regels en aanwijzingen van de reclassering op te volgen;
onttrokken aan het verkeer:
niet-ontvankelijkin zijn vordering tot schadevergoeding.
niet-ontvankelijkin zijn vordering tot schadevergoeding.
niet-ontvankelijkin zijn vordering tot schadevergoeding.
niet-ontvankelijkin zijn vordering tot schadevergoeding.
niet-ontvankelijkin zijn vordering tot schadevergoeding.
een gevangenisstraf van 3 (drie) maanden.