Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Onderzoek ter terechtzitting
2.Tenlastelegging
3.Voorvragen
4.Waardering van het bewijs
5.Bewezenverklaring
6.Strafbaarheid van de feiten
7.Strafbaarheid van verdachte
8.Motivering van de straffen en maatregelen
- rapport van de JBRA, opgemaakt op 11 januari 2023;
- Psychologisch Pro Justitia rapport opgemaakt door S.L. van Woerden, GZ-psycholoog, op 13 oktober 2022.
psycholoogkomt tot de volgende conclusie.
Wat opvalt is dat verdachte zeer goed in staat is om zijn gedachten, mening en ook gevoel te bespreken. Vanuit het onderzoekscontact komt naar voren dat verdachte een sterke behoefte heeft aan richting en kaders. Zijn wat ingetogen en introverte grondhouding passen hier ook bij. Verdachte lijkt iemand die lastige situaties vooral op een rationeel niveau benadert en oplost, waarbij hij zich niet laat leiden door emoties. Er lijkt sprake van voldoende empathiebeleving en moreel besef, al wordt deze vooral op een rationeel niveau besproken. Hierdoor komen zijn uitingen van spijt, berouw en inzicht minder doorleefd over. En ook vrij sociaal wenselijk.
Op basis van huidig onderzoek komen er geen psychische stoornis of verstandelijke handicap bij verdachte naar voren. Er zijn daarom geen gedragskundige gronden om te adviseren tot een verminderde toerekeningsvatbaarheid.
Door de afwezigheid van een stoornis kan er geen pathologisch gemotiveerde risicoanalyse worden opgesteld. Daarnaast ontkent verdachte zijn betrokkenheid bij de huidige ten laste gelegde feiten. Beschouwend kan worden gesteld dat verdachte statistisch gezien in een groep jongvolwassenen valt bij wie er op korte termijn sprake is van een laag risico op recidive op een nieuw (gewelddadig) delict.
Er is in het verleden geen sprake geweest van hulpverlenings- of gedwongen behandelcontact tot februari 2022, toen hij werd opgepakt met een vuurwapen en in zijn kamer een twintigtal zakjes softdrugs werden gevonden. Naar aanleiding hiervan is toezicht en begeleiding vanuit de Jeugdbescherming ingezet en een IFA-coach betrokken. Verdachte houdt zich goed aan de kaders en afspraken. Wel is er in beperkte mate zicht op zijn sociale netwerk en hierdoor zijn eventuele beïnvloedbaarheid. Ook dient er aandacht te zijn voor een stevige identiteitsontwikkeling, zoals bij veel jongeren binnen deze ontwikkelfase.
Gezien de afwezigheid van een psychische stoornis of verstandelijke handicap en het volledig toerekenbaar zijn, zijn er geen gronden om een advies voor begeleiding en/of behandeling in een strafrechtelijk kader uit te brengen.
JBRAverklaard dat zij sinds augustus 2022 betrokken zijn en dat verdachte goed met hen in contact is. Het is zorgelijk dat sprake is van zoveel beschermende factoren en dat verdachte toch van zo’n ernstig delict wordt verdacht en in juni 2022 is veroordeeld. Er komen wel zorgen naar voren over het sociale netwerk van verdachte en het zicht dat ouders op hem hebben als hij buiten is. Hier zijn veiligheidsafspraken over gemaakt.
Raadheeft zich ter zitting aangesloten bij het advies van JBRA. Het is wel zorgelijk dat verdachte geen inzicht geeft en geen verantwoordelijkheid neemt.
- 1 STK Snorfiets, omschrijving: PL1300-2022023778-G5396264, Grijs, merk: Piaggo N/A, chassisnr: [nummer] ;
- 1 STK Jas, omschrijving: PL1300-2022023778-G614033, Zwart;
- 1 STK Wapen, omschrijving: PL1300-2022023778-G6149035, Zwart.
9.Toepasselijke wettelijke voorschriften
10.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
4 (vier) maanden.
nietzal worden ten uitvoer gelegd, tenzij later anders wordt gelast.
1 (één) jaarvast.
- dat veroordeelde meewerkt aan het vinden en behouden van passende dagbesteding;
- dat veroordeelde volgens het rooster naar school en/of stage gaat;
- dat veroordeelde meewerkt aan het vinden en behouden van positieve vrijetijdsbesteding in de vorm van een bijbaan;
- dat veroordeelde meewerkt aan de begeleiding van Credible Messengers.
- ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit zijn medewerking zal verlenen aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 Wet op de identificatieplicht ter inzage zal aanbieden;
- zijn medewerking zal verlenen aan het door de jeugdreclassering te houden toezicht, bedoeld in artikel 77aa, eerste tot en met het vierde lid, van het Wetboek van Strafrecht, daaronder begrepen de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclasseringsinstelling zo vaak en zolang als de reclasseringsinstelling dit noodzakelijk acht.
Jeugdbescherming regio Amsterdamtot het houden van toezicht op de naleving van voormelde voorwaarden en de veroordeelde ten behoeve daarvan te begeleiden.
een werkstraf voor de duur van 30 (dertig) uren.
verbeurd:
- 1 STK Snorfiets, omschrijving: PL1300-2022023778-G5396264, Grijs, merk: Piaggio N/A, chassisnr: [nummer] ;
- 1 STK Jas, omschrijving: PL1300-2022023778-G614033, Zwart;
onttrokken aan het verkeer: