ECLI:NL:RBAMS:2023:8456

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
21 december 2023
Publicatiedatum
3 januari 2024
Zaaknummer
C/13/743736 / KG ZA 23-1095
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Proces-verbaal
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorlopige zorgregeling en gebruik van de echtelijke woning in kort geding

In deze zaak, behandeld door de Rechtbank Amsterdam op 21 december 2023, is een kort geding aan de orde waarin de vrouw vorderingen heeft ingesteld tegen de man met betrekking tot het gebruik van de echtelijke huurwoning en de zorg voor hun drie minderjarige kinderen. De vrouw, die op 16 mei 2012 met de man is gehuwd, vordert in conventie dat zij bij uitsluiting van de man gerechtigd is tot het gebruik van de woning en dat de kinderen aan haar worden toevertrouwd. De man heeft in reconventie een voorlopige zorgregeling gevraagd, waarbij hij de kinderen elke zaterdag en zondag zou mogen zien en dagelijks kan videobellen.

De voorzieningenrechter heeft vastgesteld dat er geen verweer is gevoerd tegen de vorderingen van de vrouw, waardoor deze zijn toegewezen. Dit houdt in dat de vrouw het exclusieve gebruik van de woning krijgt en de kinderen aan haar worden toevertrouwd. De vorderingen van de man met betrekking tot de zorgregeling zijn echter afgewezen, omdat de kinderen nog niet klaar zijn voor contact met hun vader, en er eerst herstelgesprekken moeten plaatsvinden. De voorzieningenrechter heeft ook bepaald dat de man zijn persoonlijke spullen uit de woning mag halen, met begeleiding van een gezinsmanager.

De proceskosten zijn gecompenseerd, wat betekent dat elke partij zijn eigen kosten draagt. De uitspraak is uitvoerbaar bij voorraad, wat inhoudt dat de vrouw direct gebruik kan maken van de woning en de zorg voor de kinderen kan uitoefenen, terwijl de man de woning moet verlaten.

Uitspraak

proces-verbaal

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht, voorzieningenrechter civiel
zaaknummer / rolnummer: C/13/743736 KG ZA 23/1095
Proces-verbaal van mondelinge uitspraak op 21 december 2023
in het kort geding van
[eiseres],
wonende te [woonplaats] ,
eiseres in conventie bij dagvaarding op verkorte termijn van 15 december 2023,
verweerster in reconventie,
advocaat mr. Z. Taspinar te Amsterdam,
tegen
[gedaagde],
wonende te [woonplaats] ,
gedaagde in conventie,
eiser in reconventie,
advocaat mr. M. Amrani te Amsterdam.
Tegenwoordig zijn mr. E.A. Messer, voorzieningenrechter, en mr. M. Balk, griffier.
Na uitroeping van de zaak verschijnen:
- Partijen (hierna: de vrouw en de man) en hun raadslieden;
- [naam] , gezinsmanager Regio Amsterdam (hierna: mevrouw [naam] );
- V. Sharma, tolk Urdu ten behoeve van de vrouw.
Partijen hebben producties in het geding gebracht en over en weer het woord gevoerd. De behandeling van de zaak is gesloten en vervolgens is mondeling uitspraak gedaan. Daarvan is ingevolge artikel 29a lid 3van het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering dit proces-verbaal opgemaakt, afgegeven op
22 december 2022. Bij afwezigheid van mr. Messer is dit proces-verbaal ondertekend door mr. T.H. van Voorst Vader, voorzieningenrechter.
De voorzieningenrechter heeft de volgende uitspraak gedaan.

1.Inleiding

1.1.
Partijen zijn op 16 mei 2012 te Pakistan met elkaar gehuwd. Zij hebben samen drie kinderen, [minderjarige 1] , geboren op [geboortedatum 1] 2015, [minderjarige 2] , geboren op [geboortedatum 2] 2016 en [minderjarige 3] , geboren op [geboortedatum 3] 2021. Bij beschikking van de burgemeester van Amsterdam van 28 november 2023 is aan de man een huisverbod opgelegd. Dat is verlengd tot en met 26 december 2023. De vrouw heeft op 12 december 2023 een verzoekschrift voorlopige voorzieningen echtscheiding ingediend bij deze rechtbank. Op 5 januari 2024 zal daarvan de mondelinge behandeling plaatsvinden.
1.2.
De vrouw vordert in conventie in kort geding om te bepalen dat zij bij uitsluiting van de man gerechtigd is tot het gebruik van de echtelijke huurwoning en dat de kinderen aan haar worden toevertrouwd.
1.3.
De man vordert in reconventie om een voorlopige zorgregeling vast te stellen waarbij hij de kinderen iedere zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur en iedere zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur bij zich zal hebben en daarnaast elke dag een half uur met de kinderen kan videobellen. Verder vordert de man te bepalen dat hij de gelegenheid krijgt om zijn persoonlijke spullen uit de echtelijke woning te halen.
1.4.
De man heeft de kinderen sinds 23 oktober 2023 niet gezien, behalve de jongste met wie hij op 20 december 2023 een uur omgang heeft gehad, op kantoor en in aanwezigheid van de gezinsmanager.

2.De gronden van de beslissing

2.1.
Er wordt geen verweer gevoerd tegen de vorderingen in conventie van de vrouw en dus worden deze toegewezen. Dit betekent dat de vrouw – totdat eventueel door een rechter anders zal zijn beslist – bij uitsluiting van de man gerechtigd is tot het uitsluitend gebruik van de echtelijke huurwoning aan het [adres] en dat de kinderen aan haar worden toevertrouwd.
2.2.
Over de tegenvorderingen wordt het volgende overwogen: de spoedeisendheid van deze vorderingen is gegeven, ook al komt er nog een zitting bij de familierechter op 5 januari 2024. De tegenvordering houdt kort gezegd in dat er een voorlopige zorgregeling wordt vastgesteld en dat de man dagelijks kan videobellen met de kinderen. Verder vraagt de man dat hij in de gelegenheid wordt gesteld om zijn persoonlijke spullen uit de echtelijke woning te halen. Op de zitting heeft hij die spullen benoemd. Het betreft: een laptop, reserve autosleutels, autopapieren en fietssleutels. Deze laatste vordering zal worden toegewezen, waarbij zo nodig mevrouw [naam] begeleiding zal bieden. De reden voor toewijzing is dat het niet zonder meer aannemelijk is dat deze spullen in de huwelijksgemeenschap vallen. Voor wat betreft de auto is evenmin aannemelijk geworden dat de man die zal verduisteren. Omgekeerd is het wel aannemelijk dat de man de spullen nodig heeft.
2.3.
De kern van de zaak betreft de voorlopige zorgregeling. Omgang met [minderjarige 3] is met begeleiding van Jeugdbescherming al opgestart en zal ook worden voortgezet. Dit ligt anders voor [minderjarige 1] en [minderjarige 2] . Mevrouw [naam] heeft kortgeleden gesproken met [minderjarige 2] . [minderjarige 2] wil nog geen contact met zijn vader en mevrouw [naam] zegt dat eerst een herstelgesprek moet plaatsvinden. Voor [minderjarige 2] is het dus nog te vroeg om een zorgregeling vast te stellen; deze kwestie kan verder worden besproken op de zitting van 5 januari 2024. Ditzelfde geldt voor [minderjarige 1] , omdat mevrouw [naam] vandaag met hem gaat praten. Ook is het, om dezelfde redenen, nog te vroeg voor videobellen. Dit alles betekent dat de vorderingen die zien op de zorgregeling zullen worden afgewezen.
2.4.
De proceskosten zullen worden gecompenseerd. Dit beteken dat ieder de eigen kosten draagt, zoals in dit soort procedures gebruikelijk is.

3.De beslissing

De voorzieningenrechter
In conventie:
3.1.
bepaalt dat de vrouw bij uitsluiting van de man de echtelijke huurwoning aan het [adres] mag gebruiken en beveelt de man om deze woning te verlaten en niet verder te betreden,
3.2.
machtigt de vrouw om het bepaalde onder 3.1 zo nodig ten uitvoer te leggen met behulp van de sterke arm,
3.3.
bepaalt dat de kinderen aan de vrouw worden toevertrouwd,
3.4.
verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,
3.5.
compenseert de kosten aldus, dat iedere partij de eigen kosten draagt,
3.6.
wijst het meer of anders gevorderde af.
In reconventie:
3.7.
bepaalt dat de vrouw, zo nodig met begeleiding van mevrouw [naam] , ervoor zal zorgen dat zo spoedig mogelijk de volgende zaken (partijen genoegzaam bekend) aan de man zullen worden verstrekt:
- de laptop
- de reserve autosleutels en de autopapieren
- de fietssleutels,
3.8.
verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,
3.9.
compenseert de kosten aldus, dat iedere partij de eigen kosten draagt,
3.10.
wijst het meer of anders gevorderde af.
Waarvan is opgemaakt dit proces-verbaal, dat door de voorzieningenrechter en de griffier is vastgesteld en ondertekend.
Waarvan proces-verbaal,
Griffier Voorzieningenrechter