Uitspraak
1.Het onderzoek ter terechtzitting
2.Tenlastelegging
bijlage 1en geldt als hier ingevoegd.
4.Waardering van het bewijs
- Op 16 januari 2023 zou verdachte flyers hebben achtergelaten bij de chiropractor van [aangeefster] . Verdachte heeft verklaard dat hij inderdaad aan de chiropractor heeft gevraagd of hij flyers wilde uitdelen, maar dat dit ook zijn chiropractor is. De rechtbank acht hierdoor niet bewezen dat verdachte dit heeft gedaan met het opzet om inbreuk te maken op de persoonlijke levenssfeer van [aangeefster] .
- Op 30 januari 2023 zou verdachte een SMS bericht hebben gestuurd aan [aangeefster] met de tekst: “Kk hoer krijg nog geld van je. Kom het zo ophalen.” Verdachte ontkent dit te hebben gedaan en uit het verrichte onderzoek naar dit SMS bericht is niet komen vast te staan dat verdachte dit bericht heeft gestuurd.
- Op 14 februari 2023 zou verdachte het naambordje van [aangeefster] bij de centrale ingang van haar woning hebben beklad met de tekst “Happy Valentines”. Zij zou het handschrift van verdachte herkennen. Verdachte ontkent en op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat het verdachte is geweest die dit heeft gedaan.
- Op 2 maart 2023 zou verdachte een ei tegen het raam van de woning van [aangeefster] hebben gegooid. Verdachte ontkent en op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat het verdachte is geweest die dit heeft gedaan.
- Op 16 maart 2023 zou verdachte bij [aangeefster] hebben aangebeld en “kankerhoer” hebben gezegd. Er zit een foto van de deurbelcamera in het dossier waarop een stuk van een kaal hoofd te zien is. Deze foto is op de zitting getoond en verdachte ontkent de persoon te zijn die op deze foto is te zien. De rechtbank is op basis van de eigen waarneming ter zitting van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat verdachte op die foto te zien is.
- Op 20 januari 2023 heeft verdachte de politie gebeld en naar het adres van [aangeefster] gestuurd. Verdachte heeft verklaard dat het klopt dat hij de politie heeft gebeld vanwege een vaag burenfeestje, dat hij onder invloed was en dat hij per ongeluk het adres van [aangeefster] heeft opgegeven. De rechtbank vindt de verklaring van verdachte dat hij per ongeluk het adres van [aangeefster] heeft opgegeven onaannemelijk.
- Op 4 februari 2023 heeft verdachte een visitekaartje achtergelaten in de brievenbus van [aangeefster] . Deze heeft zij overhandigd aan de politie. Verdachte ontkent dit te hebben gedaan. Hij heeft wel visitekaartjes, maar deze liggen of hangen in openbare ruimtes. Volgens verdachte heeft [aangeefster] zelf een kaartje gepakt om hem te benadelen. De rechtbank ziet geen reden om te twijfelen aan de verklaring van aangeefster dat verdachte zijn eigen visitekaartje bij haar in de brievenbus heeft gedaan. Als [aangeefster] verdachte inderdaad had willen benadelen zou zij direct melding hebben gedaan vanwege het overtreden van het contactverbod en niet pas op 17 maart 2023.
- Op 4 maart 2023 heeft verdachte bij [aangeefster] aangebeld en op de deurbelcamera geslagen. Er zit een foto van de deurbelcamera in het dossier. Deze foto is op de zitting getoond en verdachte heeft zichzelf, mede aan de hand van de tattoo van een lelie in zijn nek, op deze foto herkend.
- Op 17 maart 2023 heeft verdachte een ruit van de woning van [aangeefster] vernield. Verdachte heeft dit bekend en deze gedraging is ook onderdeel van de onder feit 1 bewezenverklaarde vernieling.
5.Het bewijs
6.De strafbaarheid van de feiten
7.De strafbaarheid van verdachte
8.Motivering van de straf en de maatregel
- een Uittreksel Justitiële Documentatie betreffende verdachte d.d. 3 november 2023;
- een Pro Justitie psychiatrisch onderzoek van 11 oktober 2023, opgesteld door D.J. Vinkers;
- een Pro Justitie psychologisch onderzoek van 12 oktober 2023, opgesteld door GZ-psycholoog J. Yntema;
- een maatregelenrapport ten behoeve van tbs met voorwaarden van GGZ Fivoor van 21 november 2023, opgemaakt door reclasseringswerker [reclasseringswerker] .
Lithium, stemmingsstabilisator), in combinatie met alcohol-, drugs- en/of overmatig medicatiegebruik (
Dexamfetamine, ADHD-medicatie). Verdachte zou naar eigen zeggen niet goed tegen Lithium kunnen, maar de rechtbank ziet dit niet terug in de rapportages. Ook weigert hij - nog steeds - het advies om een andere stemmingsstabilisator in te nemen (bv.
Depakine) terwijl dit wel is aangewezen. Verdachte wijdt de meest recente manische ontregeling aan het feit dat hij tijden verkeerde medicatie heeft voorgeschreven gekregen die contra-geïndiceerd zouden zijn met zijn bipolaire stoornis (namelijk
Dexamfetamine). Weliswaar is de huidige medicatie (
Olanzapine(antipsychoticum) en zo nodig
Lorazepam) passender bij het ziektebeeld van verdachte, maar het is de rechtbank wel opgevallen dat verdachte lange tijd wel stabiel is geweest op de voorgaande voorgeschreven medicatie. De manisch-psychotische ontregeling vanaf ongeveer januari 2023 is ontstaan doordat verdachte wederom stopte met zijn medicatie, en omdat sprake was van een forse overschrijding van de destijds voorschreven dosis Dexamfetamine al dan niet in combinatie met wederom alcohol en/of drugsgebruik. Inmiddels is verdachte weer gestabiliseerd en toont hij tekenen van ziekte-besef en -inzicht. Hij erkent zijn bipolaire stoornis en is bereid daarvoor medicatie in te nemen. De rechtbank vindt deze ontwikkeling positief maar ook nog erg pril en broos. Het probleembesef is nog niet voldoende. Verdachte is van mening dat enkel het innemen van medicatie waardoor hij stabiel is, voldoende is en hij heeft op de zitting aangegeven zo snel mogelijk uit de FPK te willen vertrekken. Het is de rechtbank op basis van de rapporten echter duidelijk geworden dat er meer nodig is om recidive te voorkomen en langetermijneffecten te kunnen bewerkstellingen, namelijk langdurige intensieve behandeling en begeleiding. Het is de rechtbank ook gebleken dat als verdachte ontregelt, sprake is van een heftige ontregeling waarbij hij niet meer weet wat hij doet. Hierom is ook een hoog beveiligingsniveau geïndiceerd. Daarbij komt dat verdachte niet in staat is gebleken eerder aan de bel te trekken als hij voelt dat het niet goed met hem gaat. Gelet op het voorgaande vindt de rechtbank het dan ook noodzakelijk dat de behandeling en begeleiding plaatsvindt in een stevig kader, namelijk tbs met voorwaarden, en niet in voorwaardelijk strafkader, dat eerder niet afdoende is gebleken.
9.Vordering tot schadevergoeding van de benadeelde partij [persoon 1]
10.Toepasselijke wettelijke voorschriften
11.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
gevangenisstrafvoor de duur van
4 (vier) maanden.
ter beschikking zal worden gestelden stelt daarbij de volgende
voorwaarden:
- Veroordeelde maakt zich niet schuldig aan een strafbaar feit.
- Veroordeelde werkt mee aan het reclasseringstoezicht. Deze medewerking houdt onder andere het volgende in:
- Veroordeelde laat zich opnemen in een FPK, FPA of een soortgelijke zorginstelling, te bepalen door de justitiële instantie die verantwoordelijk is voor plaatsing. De opname is reeds gestart. De opname duurt zolang de reclassering dat nodig vindt. Veroordeelde houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorginstelling geeft voor de behandeling. Gelet op de problematiek kan hieronder ook het innemen van medicijnen vallen, als de zorginstelling dat nodig vindt. Als de reclassering een overgang naar ambulante zorg, begeleid wonen of maatschappelijke opvang gewenst vindt, werkt veroordeelde mee aan de indicatiestelling en plaatsing.
- Veroordeelde laat zich behandelen door Forensische Polikliniek Inforsa of een soortgelijke zorgverlener, te bepalen door de reclassering. De behandeling start aansluitend aan de klinische opname. De behandeling duurt zolang de reclassering dat nodig vindt. Veroordeelde houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Gelet op de problematiek kan hieronder ook het innemen van medicijnen vallen, als de zorgverlener dat nodig vindt.
- Indien daartoe aanleiding is, zoals in geval van ernstige zorgen over het psychiatrische toestandsbeeld of bij een terugval in middelengebruik, kan veroordeelde voor een time-out worden opgenomen in een Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC), een FPK, een FPA of soortgelijke instelling. De reclassering kan daartoe een indicatiestelling aanvragen voor een kortdurende klinische opname voor crisisbehandeling, detoxificatie, stabilisatie, observatie of diagnostiek. Indien de voor indicatie verantwoordelijke instantie een kortdurende klinische opname indiceert zal, nadat dit door de rechter is bevolen (op grond van artikel 6:6:10a Sv), de veroordeelde zich laten opnemen in een zorginstelling te bepalen door de justitiële instantie die verantwoordelijk is voor plaatsing. De kortdurende klinische opname duurt 7 weken of zoveel korter als de reclassering dat nodig vindt, tot maximaal 14 weken per jaar;
- Veroordeelde heeft eigen huisvesting. Mocht hij deze verliezen, dan verblijft hij in een instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering. Het verblijf start als hij zijn eigen huisvesting zou verliezen. Het verblijf duurt zolang de reclassering dat nodig vindt. Veroordeelde houdt zich aan de huisregels en het dagprogramma dat de instelling in overleg met de reclassering voor hem heeft opgesteld.
- Veroordeelde gebruikt geen drugs en werkt mee aan controle op dit verbod. De controle gebeurt met urineonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak veroordeelde wordt gecontroleerd.
- Veroordeelde gebruikt geen alcohol, en werkt mee aan urineonderzoek en ademonderzoek (blaastest) om dit alcoholverbod te controleren. De reclassering bepaalt met welke controlemiddelen en hoe vaak veroordeelde wordt gecontroleerd.
- Veroordeelde heeft of zoekt op geen enkele wijze - direct of indirect - contact met [aangeefster] (geboren op [geboortedatum] ), zolang het Openbaar Ministerie dit verbod nodig vindt.
- Veroordeelde spant zich in voor het vinden en behouden van betaald werk, onbetaald werk en/of vrijetijdsbesteding, met een vaste structuur. De dagbesteding draagt bij aan het voorkomen van delictgedrag.
- Veroordeelde werkt mee aan het aflossen van zijn schulden en het treffen van afbetalingsregelingen, ook als dit inhoudt meewerken aan schuldhulpverlening in het kader van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Veroordeelde geeft de reclassering inzicht in zijn financiën en schulden.
dadelijk uitvoerbaarzijn.