ECLI:NL:RBAMS:2023:7620

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
31 oktober 2023
Publicatiedatum
30 november 2023
Zaaknummer
13/654145-18 (2023)
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van de terbeschikkingstelling met dwangverpleging voor een gediagnosticeerde betrokkene met autismespectrumstoornis

Op 31 oktober 2023 heeft de Rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan in de zaak met parketnummer 13/654145-18, waarin de officier van justitie een vordering heeft ingediend tot verlenging van de terbeschikkingstelling van de betrokkene met twee jaar. De betrokkene, geboren in 1984 en verpleegd in het Forensisch Psychiatrisch Centrum, was eerder ter beschikking gesteld door het gerechtshof te Amsterdam op 14 oktober 2021. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie toegewezen, na het horen van de betrokkene, zijn raadsman en een deskundige psycholoog. De deskundige heeft bevestigd dat de betrokkene gediagnosticeerd is met een autismespectrumstoornis (ASS) en dat er een behandelplan moet worden opgesteld. De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene nog niet voldoende ziekte-inzicht heeft en dat het recidiverisico hoog blijft zonder adequate behandeling en toezicht. De rechtbank heeft de vordering tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar toegewezen, omdat de veiligheid van anderen dit eist. Het verzoek van de raadsman om de termijn met één jaar te verlengen is afgewezen. De rechtbank heeft de betrokkene aangespoord om zich open te stellen voor zijn behandelaars, wat de behandeling ten goede zal komen.

Uitspraak

beslissing

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling Publiekrecht
Teams Strafrecht
Parketnummer: 13/654145-18
Uitspraakdatum: 31 oktober 2023
Beslissing op de op 15 september 2023 ter griffie van deze rechtbank ingekomen vordering van de officier van justitie in het arrondissement Amsterdam in de zaak tegen:

[veroordeelde] ,

geboren te [geboorteplaats] ( [land van herkomst] ) op [geboortedag] 1984,
verpleegd in het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) [kliniek] ,
die bij arrest van het gerechtshof te Amsterdam van 14 oktober 2021 ter beschikking gesteld werd, teneinde van overheidswege te worden verpleegd.

De inhoud van de vordering

De vordering van de officier van justitie strekt tot het verlengen van de termijn van genoemde terbeschikkingstelling met twee jaar.

De procesgang

De rechtbank heeft kennis genomen van de stukken in de zaak met bovenvermeld parketnummer, waaronder:
- het op 20 augustus 2023 op grond van artikel 6:6:12 eerste lid van het Wetboek van Strafvordering uitgebrachte advies, strekkende tot verlenging van deze terbeschikkingstelling met twee jaar, alsmede de daarbij overgelegde aantekeningen.
De rechtbank heeft op 31 oktober 2023 de officier van justitie mr. J. Ang, de terbeschikkinggestelde en diens raadsman mr. J.W.D. Roozemond, advocaat te Utrecht, alsmede de deskundige mevrouw C.B. Veltman (psycholoog), verbonden aan FPC [kliniek] , ter openbare zitting gehoord. Hiervan is afzonderlijk proces-verbaal opgemaakt.

De beoordeling

Aan het advies van het FPC [kliniek] van 20 augustus 2023, de wettelijke aantekeningen over de periode van 17 juli 2023 tot en met 5 oktober 2023, en de toelichting door de deskundige ter zitting, wordt het volgende ontleend, zakelijk weergegeven:
Kernproblematiek
Betrokkene is gediagnosticeerd met een autismespectrumstoornis (ASS).
Behandelverloop en risicotaxatie
Betrokkene verblijft sinds 20 oktober 2022 in het huidige FPC [kliniek] , waar hij instroomde op de instroomunit [afdeling 1] . Hij begon gemotiveerd aan de behandeling. Hij zette zich in voor zijn traject, deed wat er van hem gevraagd werd en volgde zijn dagprogramma. Daarnaast vond hij het fijn om veel te sporten. Hij was goed in contact met de behandelaren. Hij behoefde geen ondersteuning bij zijn ADL. Zijn financiën gingen goed en er loopt een regeling voor de schadevergoeding. Betrokkene werkte mee aan de corvee en de groepsschoonmaak. Betrokkene heeft meegewerkt aan de observatiemodules voor muziek-, beeldende en psychomotorische therapie.
Betrokkene is begonnen met dagbesteding bij de inpak en montage. Daar hebben ze aangegeven hem niet goed te kunnen inschatten. Er is gezocht naar een andere plek. Momenteel werkt betrokkene bij [afdeling 2] . Dit is een kleinere groep waar hem meer begeleiding geboden kan worden. Dit gaat goed. Er is een prettige samenwerking, hij is positief aanwezig en hij werkt hard.
Na verloop van tijd heeft zich een aantal voorvallen voorgedaan in het contact tussen betrokkene en zijn omgeving. Betrokkene ervaarde moeilijkheden in de sociale interactie, er waren meer frustraties en betrokkene trok zich meer terug op zijn kamer. Hij accepteerde begrenzing minder goed en kon zijn zin doordrijven.
In maart 2023 was er een voorval waarbij betrokkene van een medepatiënt een porno dvd had geleend. Dit is niet toegestaan en nadat betrokkene hierover door medewerkers was aangesproken is het tot een conflict gekomen met de medepatiënt. Tijdens het gesprek hierover bestaat de indruk dat betrokkene de situatie bagatelliseert en het zag als een groot misverstand.
Daarnaast hadden verschillende medepatiënten aangegeven dat betrokkene agressief/seksueel grensoverschrijdende opmerkingen maakt over de vrouwelijke personeelsleden. Hij heeft de beschuldigingen ontkend. Betrokkene is hiervoor in afzondering geplaatst, omdat betrokkene in het verleden agressief is geweest en de opmerkingen een agressieve lading hadden. Na de afzondering zijn bloktijden ingezet. Daar heeft betrokkene zich goed aan gehouden.
In de periode daarna is betrokkene nog twee keer in bloktijden geplaatst vanwege signalen dat hij opnieuw seksueel grensoverschrijdende uitspraken deed over het personeel en richting medepatiënten.
Betrokkene loopt zichtbaar vast in sociale interactie met zijn omgeving, waarbij de afstemming tussen hem en de ander moeizaam verloopt en voor conflicten kan zorgen.
De risico’s op gewelddadig delict gedrag worden met het huidige risicomanagement matig tot laag ingeschat. Dat komt onder andere door de geboden structuur, begeleiding en beveiliging. Wanneer de zorg en het toezicht wegvallen schat de kliniek het risico in op hoog. Betrokkene heeft nog niet voldoende ziekte-inzicht om in te zien dat hij ondersteuning nodig heeft. Bij het wegvallen van het toezicht en de zorg zal hij moeten terugvallen op zijn beperkte copingvaardigheden. Het zal hem niet lukken de gemaakte afspraken vol te houden waardoor het risico op recidive hoog zal zijn.
Koers en advies
Betrokkene heeft tot op heden geweigerd mee te werken aan onderzoeken en daarnaast gaf betrokkene vaak sociaal wenselijke antwoorden en schetste hij een positief beeld van zichzelf. Hierdoor is er niet tot nauwelijks zicht gekomen op de delictscenario’s of de toedracht van de delicten.
Ten tijde van het opstellen van het advies van 20 augustus 2023, was er nog geen concrete diagnose gesteld. Na de opstelling van dit advies is een autismespectrumstoornis (ASS) vastgesteld en deze diagnose is ter zitting door de deskundige toegelicht. Nu de diagnose bekend is zal, zoals beschreven in het advies, delictdiagnostiek worden opgesteld.
Gezien de chronische aard van de problematiek is de verwachting dat betrokkene levenslang begeleiding en toezicht (externe prothese) nodig zal blijven houden om recidive te voorkomen. Het is nog te vroeg in de behandeling om een tijdspad voor de vervolgstappen te concretiseren. In behandeling wordt in eerste instantie gekoerst op uitstroom via een FPA of een soortgelijke setting.
Gelet op het behandelbeloop sinds het ingaan van de maatregel is het maken van een inschatting van de termijn waarop begeleid verlof geïndiceerd zal zijn thans niet aan de orde. De kliniek adviseert de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar te verlengen.
De deskundige heeft dit advies ter zitting bevestigd en daar waar nodig aangevuld.
De officier van justitie heeft gepersisteerd bij haar vordering tot verlenging van de maatregel met dwangverpleging voor de duur van twee jaar.
De raadsman heeft verzocht de terbeschikkingstelling te verlengen met één jaar.
De rechtbank is – gelet op het advies, het verhandelde ter zitting en artikel 38d van het Wetboek van Strafrecht – van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen eist dat de termijn van de terbeschikkingstelling met twee jaar wordt verlengd.
De rechtbank overweegt als volgt. De terbeschikkinggestelde is recent gediagnosticeerd met ASS. De rechtbank neemt deze diagnose over. Op basis van deze diagnose kan een behandelplan worden opgesteld en kan de behandeling van start gaan. Op dit moment heeft nog geen behandeling plaatsgevonden en is het recidiverisico nog onverminderd hoog. Het is, gelet op de huidige stand van zaken, niet te verwachten dat binnen één jaar een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging aan de orde zal zijn. Om die reden wordt de terbeschikkingstelling met twee jaar verlengd. Het verzoek van de raadsman om de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen wordt afgewezen.
De rechtbank geeft de terbeschikkinggestelde mee dat wanneer hij zich open stelt naar zijn behandelaars dit de behandeling ten goede zal komen.

Beslissing

De rechtbank wijst de vordering van de officier van justitie toe en verlengt de termijn van de terbeschikkingstelling van
[veroordeelde]met
twee jaar.
De rechtbank wijst het verzoek van de raadsman om de terbeschikkingstelling met één jaar te verlengen af.
Deze beslissing is gegeven door
mr. C.M. Degenaar, voorzitter,
mrs. C.P.E. Meewisse en M.M. Prinsen, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. M.R. Baart, griffier
en uitgesproken ter openbare zitting van deze rechtbank van 31 oktober 2023.
De jongste rechter is buiten staat mede te tekenen.