8.3Oordeel van de rechtbank
De hierna te noemen strafoplegging is in overeenstemming met de ernst van het bewezen geachte, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals van een en ander ter terechtzitting is gebleken.
De rechtbank heeft bij de keuze tot het opleggen van een vrijheidsbenemende straf en bij de vaststelling van de duur daarvan in het bijzonder het volgende laten meewegen.
Ernst van de feiten
De verdachte heeft een explosief voorhanden gehad. De laatste jaren komen explosieven (en ontploffingen) geregeld voor, de eerste jaren vaak in relatie met plofkraken, maar tegenwoordig steeds vaker ook met andere geweldsdelicten. Een ontploffing levert, voor omstanders binnen een afstand van enkele meters van de ontploffing, gevaar voor ernstig lichamelijk letsel of dodelijk letsel op. Een ontploffing teweegbrengen is daarnaast een delict met een sterk gevaarzettend en mogelijk intimiderend karakter. Dergelijke delicten dragen bij aan gevoelens van angst, onrust en onveiligheid in de samenleving. In dit geval heeft zich geen ontploffing voorgedaan, maar het explosief was daarvoor blijkens onderzoek wel geschikt.
Voor wat betreft het aanwezig hebben van lachgas geldt dat de laatste jaren sprake is van toenemende problemen op allerlei terreinen (van onder meer de gezondheidszorg, criminaliteit en het milieu) als gevolg van het gebruik (onder vooral jongeren) ervan als recreatief roesmiddel. Om die reden staat lachgas sinds 1 januari 2023 op lijst II van de Opiumwet, waardoor het bezit strafbaar is.
Persoon verdachte
De rechtbank heeft acht geslagen op het Uittreksel van de Justitiële Documentatie (het strafblad) van verdachte van 21 september 2023. Hieruit blijkt dat verdachte de afgelopen vijf jaren niet is veroordeeld voor een soortgelijk feit.
De rechtbank heeft daarnaast acht geslagen op de reclasseringsrapportages van 20 september 2023 en 13 oktober 2023. Hieruit blijkt het volgende. Verdachte ervaart stabiliteit op praktisch gebied, heeft huisvesting en dagbesteding. Ook zijn er geen problemen op het gebied van financiën en psychosociaal functioneren. Volgens de reclassering is verdachte wanneer hij alcohol en/of lachgas gebruikt impulsiever en beïnvloedbaar. Ook heeft verdachte betrokkenheid bij een lokale groep die zich bezighoudt met criminele activiteiten. De reclassering zou graag meer inzicht willen krijgen in de vriendenkring van verdachte omdat ze daar nu weinig over weten. De reclassering adviseert de rechtbank bij een veroordeling een voorwaardelijke straf op te leggen met bijzondere voorwaarden, te weten een meldplicht, drugs- en alcoholverbod en een contactverbod.
De rechtbank is van oordeel dat gelet op alle hiervoor genoemde omstandigheden aanleiding bestaat om bij de straftoemeting af te wijken van hetgeen door de officier van justitie is gevorderd.
De rechtbank is van oordeel dat verdachte ernstige feiten heeft gepleegd zoals hiervoor omschreven, waardoor zij het in beginsel - mede gelet op de oriëntatiepunten vastgesteld door het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht - passend en geboden acht om een (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf op te leggen. De rechtbank ziet in de persoonlijke omstandigheden van verdachte evenwel aanleiding om een behoorlijk gedeelte daarvan in voorwaardelijke zin op te leggen, om daarmee te voorkomen dat verdachte zich wederom schuldig zal maken aan strafbare feiten.
Alles afwegende acht de rechtbank, gelet op de ernst van de feiten en daarbij rekening houdend met de persoon van verdachte, een gevangenisstraf voor de duur tien maanden met aftrek van het voorarrest, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaren, passend en geboden. Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat een taakstraf voor de duur van tweehonderdveertig uren moet worden opgelegd.
De rechtbank zal daarbij de bijzondere voorwaarden, met uitzondering van het contactverbod en het alcoholverbod, opleggen zoals geadviseerd door de reclassering, om verdachte de benodigde hulp en begeleiding te bieden om zodoende het recidiverisico te verminderen. Voor het opleggen van het contactverbod en het alcoholverbod ziet de rechtbank niet de noodzaak.
Verbeurdverklaring
De in beslag genomen en niet teruggegeven voorwerpen, te weten: tas (plastic Albert Heijn tas waarin het explosief is aangetroffen) en een kabel (witte elektriciteitskabel die aan het exposief vast zat) die aan verdachte toebehoren, dienen te worden verbeurd verklaard en zijn daarvoor vatbaar, aangezien die voorwerpen geheel of grotendeels zijn gebruikt voor het onder feit 2 bewezen geachte.
Onttrekking aan het verkeer
Het inbeslaggenomen en niet teruggegeven voorwerp, te weten: verdovende middelen (16 flessen lachgas), dient onttrokken te worden aan het verkeer en is daarvoor vatbaar, aangezien met behulp van dit voorwerp het onder feit 3 bewezen geachte is begaan en dit voorwerp van zodanige aard is dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet.