Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
Parketnummer vordering tul: 15.144006.22
1.Onderzoek ter terechtzitting
2.Tenlastelegging
3.Voorvragen
4.Waardering van het bewijs
5.Bewezenverklaring
6.Strafbaarheid van de feiten
7.Strafbaarheid van verdachte
8.Motivering van de straf en maatregelen
- rapport van de Raad opgemaakt op 2 augustus 2023;
- rapport van [Jeugdbescherming] opgemaakt op 4 augustus 2023;
- Psychologisch Pro Justitia rapport opgemaakt door drs. M.E. Bredero-Onderis, GZ-psycholoog, op 31 mei 2023.
psycholoogkomt tot de volgende conclusie.
mentaliserend vermogen en gewetensontwikkeling, de identiteitsontwikkeling en zelfwaardering, probleeminzicht en realistisch toekomstperspectief. Gezien de neiging van verdachte zich te onttrekken aan toezicht en behandeling, is het geïndiceerd de behandeling in eerste instantie te starten binnen een meer gesloten kader, zoals een civielrechtelijke plaatsing binnen een instelling als [kliniek] , kliniek voor orthopsychiatrie van de GGZE (middels de OTS).
de Raadnaar voren gebracht dat zij zich al langere tijd zorgen maken over verdachte. Het is goed dat verdachte vandaag zijn verantwoordelijkheid heeft genomen en de feiten heeft bekend. Sinds het verblijf van verdachte bij [afkorting jeugdzorg] in Marokko worden er mogelijkheden gezien voor behandeling. Bij de GBM is er ook de mogelijkheid een time-out in te zetten als verdachte zich niet houdt aan de voorwaarden. Daarnaast dient de vervangende jeugddetentie als een stok achter de deur. Een voorwaardelijke PIJ-maatregel is overwogen, maar is nu nog niet aan de orde. Verdachte moet de kans krijgen om zich te bewijzen. Tijdens zijn verblijf in Marokko wordt hij klaargestoomd voor zijn terugkeer naar Nederland.
[afkorting jeugdzorg]heeft ter zitting verklaard dat verdachte in Marokko drie keer per week, twaalf weken lang, weerbaarheidstraining krijgt om zich voor te bereiden op zijn terugkeer naar Nederland.
9.Toepasselijke wettelijke voorschriften
10.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
3 (drie) maanden.
maatregel betreffende het gedrag van de jeugdigevoor de duur van
12 (twaalf) maanden, die bestaat uit:
- dat veroordeelde verblijft bij [jeugdzorg] ( [afkorting jeugdzorg] ) in Marokko tot 1 november 2023;
- dat veroordeelde aansluitend aan zijn verblijf bij [afkorting jeugdzorg] in Marokko zal worden geplaatst bij [afkorting jeugdzorg] in Nederland, op een locatie buiten [locatie 1] , of een andere passende wooninstelling;
- dat veroordeelde zal meewerken aan de regels die gelden bij [afkorting jeugdzorg] , alsmede de één op één begeleiding gedurende de eerste twee maanden van zijn verblijf bij [afkorting jeugdzorg] of een andere passende wooninstelling;
- dat veroordeelde volgens rooster naar school en/of stage zal gaan bij het [school] of een soortgelijke onderwijsinstantie, dan wel dat veroordeelde meewerkt aan het vinden en behouden van een passende dagbesteding indien school niet haalbaar blijkt te zijn;
- dat veroordeelde zich houdt aan een avondklok. Deze avondklok houdt in dat veroordeelde zich tussen 19:00 uur en 07:00 uur zal bevinden op het adres van [afkorting jeugdzorg] waar hij bij terugkomst uit Marokko geplaatst zal worden. Uitbreiding van de avondklok is alleen mogelijk na overleg met en goedkeuring van de jeugdreclassering. De avondklok zal gelden gedurende drie maanden, vanaf het moment dat veroordeelde aankomt in Nederland;
- dat veroordeelde meewerkt aan systeemtherapie van [afkorting jeugdzorg] of een soortgelijke instelling;
- dat veroordeelde meewerkt aan begeleiding vanuit IFA;
- dat veroordeelde meewerkt aan individuele behandeling bij de Waag of een soortgelijke instelling;
- dat veroordeelde op geen enkele wijze – direct of indirect – contact zal opnemen, zoeken of hebben met [naam 1] , geboren op [geboortedag 2] 2007, [naam 2] , geboren op [geboortedag 3] 2008, [naam 3] , geboren op [geboortedag 4] 2005, [naam 4] , geboren op [geboortedag 5] 2002 en [naam 5] , geboren op [geboortedag 6] 1999.
Jeugdbescherming Regio [locatie 1], een gecertificeerde instelling die jeugdreclassering uitvoert, heeft tot taak de ondersteuning van de tenuitvoerlegging van de maatregel.
6 (zes) maanden.
dadelijk uitvoerbaaris.
onttrokken aan het verkeer:
[benadeelde partij 1]toe tot een bedrag van € 750,- (zegge: zevenhonderdvijftig euro) voor immateriële schade, te vermeerderen met de wettelijke rente daarover vanaf 15 februari 2023 tot 31 mei 2023.
een werkstraf voor de duur van 60 (zestig) uren, in plaats van een last tot tenuitvoerlegging van een jeugddetentie voor de duur van 30 (dertig) dagen, met bevel, voor het geval dat de veroordeelde de taakstraf niet naar behoren heeft verricht, dat vervangende jeugddetentie zal worden toegepast voor de duur van 30 (dertig) dagen.