Zal na uitvoering van het door [eiseres] gepresenteerde plan van 18 oktober 2020:
a) De warmtecapaciteit in de keuken voldoende zijn?
b) De woning voldoende verwarmd kunnen worden?
c) Het elektrisch vermogen in de woning voldoende zijn voor de uitvoering van de plannen?
d) Het thermisch comfort van de woning dalen?
II Heeft u naar aanleiding van uw onderzoek verder nog opmerkingen die voor de beoordeling van de zaak van belang zijn?
2. De deskundige heeft in zijn rapport van 20 februari 2023 de vragen als volgt beantwoord, voor zover hier van belang:
“
Antwoord op de vraag “Wordt de verhuurbaarheid beperkt?”
Uit de vraagstelling zijn de volgende onderdelen geselecteerd;
Volgens 1e voorstel (met warmtepomp)
Het gekozen systeem was een warmtepompboiler welke de warmte haalt uit de afgezogen lucht uit de woning. Het tekort aan warmte uit ventilatielucht wordt bij warmtepompboilers aangevuld met buitenlucht waar warmte uit gehaald wordt. In dit geval was sprake van lucht afkomstig uit de kruipruimte, waardoor COP langer hoger is dan 1 dan bij een volledig gebruik van buitenlucht.
Het opgewekte warme water wordt gebruikt voor het verwarmen van de radiatoren in het appartement.
Bij een tekort is een elektrische spiraal aanwezig om het water op temperatuur te houden. Uit de warmteverliesberekening (dhr. [naam 1] , van de firma OFME en in opdracht van Woon) is voor het verwarmen van de woning 3300 W nodig, afgerond is dat 3,5 kW.
Noodzakelijke aanpassingen:
Het verwarmen met een warmtepomp (lucht-water warmtepomp) vraagt wel een aantal aanpassingen aan de woning maar die zijn niet extreem.
Zo moeten de radiatoren vergroot worden en moeten bewoners rekening houden met een nagenoeg constante temperatuur in de woning. Als de capaciteit van de radiatoren al voldoende is, omdat de woning in 2010 is geïsoleerd, is deze aanpassing in het geheel niet nodig. Omdat de cv-ketel door mevr. [eiseres] al op een lagere temperatuur is gezet is aanpassing van de afmetingen niet nodig. Er wordt voldoende thermisch vermogen afgegeven door de radiatoren.
De praktijk leert dat bij het isoleren van de woning de bestaande radiatoren niet aangepast worden aan de nieuwe situatie.
De aanwezige capaciteit van de radiatoren is 4,5 kW bij een temperatuur van 75/65℃ en een buitenluchttemperatuur van -10℃.
Een radiator type 22 heeft bij afmetingen 2,6 x 0,6 m:
4,4 kW vermogen bij een temperatuur van 75/65℃.
1,5 kW vermogen bij een temperatuur van 45/40℃.
2,5 kW vermogen is nodig bij een buiten temperatuur van -10℃.
De aanpassing van de grootte van de radiatoren lijkt dus nodig.
-
De afgelopen periode (december 2022) heeft ons geleerd dat een woning ook bij lagere temperaturen warm is te houden en dat de gevraagde 20/21℃ wel erg riant is. Ter illustratie
○ Ik verwarm mijn appartement (1968), individueel gasgestookte cv-ketel, gedurende de dag met 18,5℃, de nachttemperatuur is 18,0℃. Ik werk vanuit huis.
Gasverbruik seizoen 2021-2022: 411 m³. verwarmen, warm tapwater en koken.
Lokaal maak ik gebruik van een lokale bron, een infraroodpaneel.
○ In een woning (1927) gasgestookte cv-ketel wordt alleen de woonkamer verwarmd op 18,5/19,0℃ en sporadisch de slaapkamer. Keuken wordt niet verwarmd.
Gasverbruik seizoen 2021-2022: 677 m³. verwarmen, warm tapwater en koken.
-
Bij warmtepompen wordt daarom het gevraagde vermogen niet op 100% van de warmtevraag van de woning berekend maar op slechts 80%, dat betekent dat de woning bij extreme koude minder warm wordt maar dat kan bij gestookt worden met een lokaal geplaatst infrarood paneel.
Reactie Ymere:
U noemt een kamertemperatuur van 20 graden Celsius “wel erg riant”. Dit is evenwel de geldende norm. Een lagere capaciteit dan de geldende norm wordt door de Huurcommissie als gebrek aangemerkt (zie de akte na tussenvonnis zijdens Ymere van 22 januari 2021, randnummers 3.7 t/m 3.12). Uiteraard zetten veel huishoudens de thermostaat lager om energie te besparen, maar dat laat de norm voor de capaciteit onverlet.
(..)
Reactie Deskundige:
Ik ben het eens met Ymere dat 20℃, een eis is voor woon- leefruimten.
Het gaat mij meer om de kwaliteit van het klimaat dat in een ruimte aanwezig is. Stralingstemperatuurasymmetrie is daar zo een voorbeeld van voor een al dan niet comfortabel klimaat in een ruimte.
Bij warmtepompen wordt al door adviseurs gerekend met een dekking van 80%( β=0,8) van de maximale warmtevraag welke door de warmtepomp geleverd moet kunnen worden. Het dimensioneren op de maximaal 100% van de warmtevraag bij -10℃, ook als die nagenoeg niet (meer) voor komt, is duur en niet goed voor de installatie. De restvraag kan bijgestookt worden met bijvoorbeeld een infrarood paneel.
Reactie [eiseres] :
In deze paragraaf gesteld dat het eerste voorstel een systeem van met een warmtepompboiler was. Wij kunnen ons de verwarring voorstellen, maar het eerste voorstel was een gewone lucht-water warmtepomp. Dit voorstel is niet ingetrokken door mevr. [eiseres] , maar afgewezen door Ymere. Een later voorstel maakte wel gebruik van een warmtepompboiler.
(…)
De opmerking dat het aan te raden is om de radiatoren waterzijdig in te regelen is inderdaad een goed idee. Zoals eerder vermeld in het commentaar op 3.7 is het niet noodzakelijk om de aansluiting te verzwaren naar een 3 fasen aansluiting. Graag in lijn met ons voorgaande commentaar op de paragrafen 3 aanpassen.
Reactie Deskundige
Dat is ter informatie
(..)
Tekst is aangevuld
Inregelen systemen
Volgens EU regels moeten de radiatoren waterzijdig ingeregeld worden wanneer het apparaat vervangen wordt! Praktisch houdt dit in dat de radiatorknoppen vervangen moeten worden door knoppen die de waterstroom per radiator limiteren. Hierdoor omstaat een efficiëntere afgifte van warmte en dus een zuiniger stookgedrag.
Kantekening:
Dit is een Europese verplichting welke (nog) niet standaard door installateurs wordt aangeboden / uitgevoerd.
Bewoners:
Door de beperkte capaciteit van het systeem is snel opwarmen van de woning niet mogelijk. De nieuwe bewoner moet hier mee om leren gaan.
Elektra:
De meterkast moet van een 1 fase aansluiting aangepast worden naar een 3 fasen aansluiting.
Dit is niet alleen voor de warmtepomp nodig maar ook voor een elektrische kookplaat en doorstroomapparaat. Er is geen warmtenet dat warm tapwater kan leveren.
Dan moeten ook nog de groepen gelijkmatig verdeeld worden dat een ongeveer gelijke afname over de drie fasen plaatsvindt.