4.5.Inbreuk op garanties?
Overtredingen van de Omgevingsvergunning?
4.5.1.Pearlpaint stelt dat het Bedrijfspand op de Ondertekeningsdatum niet voldeed aan de brandwerendheidsvereisten van de Omgevingsvergunning. Pearlpaint heeft ter onderbouwing hiervan verwezen naar de brieven van de Omgevingsdienst van 19 april 2021 en 17 maart 2022.Uit het rapport van KH van 9 maart 2023 volgt ook dat en waarom het Bedrijfspand feitelijk niet voldeed aan de vereiste bouwkundige brandwerendheid als opgenomen in de Omgevingsvergunning. In dit rapport staat een nadere uiteenzetting van (i) de maatregelen die nodig zijn om te voldoen aan de Omgevingsvergunning en (ii) een geactualiseerde inschatting van de kosten die daarmee gepaard gaan.Hierdoor is op de eerste plaats sprake van een inbreuk op Garantie 15.5. Op zitting heeft de heer [naam 8] , business development KWA Engineering, (hierna: [naam 8] ) toegelicht dat hij heeft geconstateerd dat de staalconstructie en de binnen- en buitenwanden en alles wat daarbij hoort (bijvoorbeeld de deuren en ramen) van het Bedrijfspand niet aan de daarvoor geldende 30 of 60 minuten eisen voldoen. Ten aanzien van het dak geldt volgens [naam 8] dat er een bepaalde strook van het dak, gezien vanaf de gevel, brandwerend moet zijn. Dat is in dit geval niet zo.
4.5.2.Isynka c.s. betwisten dat op de Ondertekeningsdatum niet aan de brandwerendheidseisen van de Omgevingsvergunning werd voldaan en dat sprake is van een inbreuk op een garantie. De Omgevingsdienst heeft in 2004, 2012 en 2018 geconstateerd dat BICCS aan de brandwerendheidseisen voldeed. Uit de brief en e-mail van 24 en 29 juni 2022 volgt dat de Omgevingsdienst aangeeft dat eerder al is aangetoond dat aan de eisen van brandwerendheid is voldaan, dat BICCS dat niet nogmaals hoeft aan te tonen en dat het handhavingstraject is stopgezet.Daarnaast hebben Isynka c.s. verwezen naar het UPD waaruit volgt dat aan de brandwerendheid wordt voldaan.Uit het besprekingsverslag van het gesprek van 8 april 2022 volgt dat [naam 1] BICCS ten aanzien van de brandwerendheid en branddoorslag van een uitgebreide en gemotiveerde weerlegging heeft voorzien op de standpunten van de Omgevingsdienst en heeft gewezen op bij BICCS aanwezige documenten die ter onderbouwing van dat verweer konden dienen. Op zitting heeft [naam 1] toegelicht dat het Bedrijfspand destijds volgens de 30 en 60 minuten brandwerendheidseisen is gebouwd. De buitenmuren zijn gemaakt van gasbetonblokken die 113 minuten brandwerend zijn. In het dak is 80 mm steenwol gebruikt dat 60 minuten brandwerend is. Voor de staalconstructie is een specifieke brandwerende coating gebruikt. De leverancier heeft destijds volgens [naam 1] bevestigd dat de deuren 60 minuten brandwerend zijn.
4.5.3.De rechtbank stelt voorop dat op Pearlpaint de stelplicht en bij gemotiveerde betwisting de bewijslast rust van haar stelling dat de binnen- en buitenmuren (inclusief deuren, ramen en gevels) en de staalconstructie van het Bedrijfspand op de Ondertekeningsdatum niet voldeden aan de in de Omgevingsvergunning opgenomen WBDBO en dat het dak van het Bedrijfspand niet voldeed aan de in de Omgevingsvergunning opgenomen brandwerendheidseisen.
4.5.4.De rechtbank stelt vast dat Pearlpaint met het rapport van KH en de toelichting daarop van [naam 8] voldoende onderbouwd heeft gesteld dat de binnen- en buitenmuren (inclusief deuren, ramen en gevels) en de staalconstructie van het Bedrijfspand op de Ondertekeningsdatum niet voldeden aan de in de Omgevingsvergunning opgenomen WBDBO en dat het dak van het Bedrijfspand niet voldeed aan de in de Omgevingsvergunning opgenomen brandwerendheidseisen. Zoals Isynka c.s. echter hebben aangevoerd volgt ten eerste uit het UPD dat wel aan de brandwerendheidseisen van de binnen- en buitenwanden werd voldaan. Ten tweede heeft ook de Omgevingsdienst aangegeven dat in de overwegingen van de Omgevingsvergunning expliciet staat vermeld dat de binnenmuren van de magazijnen beschikken over een WBDBO van 60 minuten en de buitenwanden over een WBDBO van 30 minuten en dat de Omgevingsdienst het onredelijk vindt om van BICCS te verlangen dat BICCS (opnieuw) aantoont dat deze muren (nog steeds) beschikken over de vereiste WBDBO. Ten derde heeft [naam 1] op zitting toegelicht dat en waarom de binnen- en buitenwanden, de staalconstructie en het dak aan de brandwerendheidseisen voldoen. Hiermee hebben Isynka c.s. voornoemde stelling van Pearlpaint voldoende gemotiveerd betwist.
4.5.5.De rechtbank heeft behoefte aan voorlichting door een deskundige over de vraag of het Bedrijfspand op de Ondertekeningsdatum voldeed aan de brandwerendheidseisen. Over het vervolg van de procedure verwijst de rechtbank naar rechtsoverweging 4.6.
4.5.6.Als de deskundige tot de conclusie komt dat het Bedrijfspand niet voldeed aan de brandwerendheidseisen, is Garantie 15.5 geschonden. Pearlpaint heeft niet aangevoerd wat daarnaast nog het belang is van de beoordeling van de andere garanties. Ook heeft Pearlpaint niet aangevoerd wat het zelfstandig belang is van de beoordeling van de grondslag wanprestatie. Hierdoor kan de rechtbank in het midden laten of ook sprake is van een inbreuk op andere garanties en of sprake is van wanprestatie.
Overtredingen van de Arbowetgeving?
4.5.7.Pearlpaint stelt dat BICCS op de Ondertekeningsdatum niet voldeed aan de Arbowetgeving. Pearlpaint heeft verwezen naar de brieven van de Inspectie van 27 oktober 2021, 10 november 2021 en 6 april 2022.Ook heeft Pearlpaint verwezen naar een e-mail van de bedrijfsadviseur KWA over de geconstateerde tekortkomingen in verband met het EVD, een kostenoverzicht opgesteld door KH met de maatregelen die nodig zijn om het pand compliant te maken met de Arbowetgeving en een overzicht met een toelichting van de noodzaak van deze maatregelen. Op zitting heeft de advocaat van Pearlpaint de volgende overtredingen ten grondslag gelegd aan de gevorderde schade:
1) het EVD voldeed niet aan de Arbowetgeving omdat de ontstekingsbronnen niet waren geïdentificeerd / in het EVD waren opgenomen. De in het EVD voorgestelde maatregelen waren onvolledig en niet opgevolgd.
a. er waren geen certificaten en productspecificaties beschikbaar van apparatuur. De heer [naam 9] , adviseur procesveiligheid en explosieveiligheid KWA Bedrijfsadviseurs, (hierna: [naam 9] ) heeft op zitting toegelicht dat deze nodig zijn om het op grond van art. 3.5a tot en met f Arbobesluit in ATEX-zones verplichte onderzoek naar explosieveiligheid te kunnen uitvoeren.
b. de ventilatie in de productieruimte en PGS-opslagruimte voldeed niet aan de Arbowetgeving. [naam 9] heeft op zitting toegelicht dat bij BICCS gebruik werd gemaakt van open vaten. Dat zijn gevarenbronnen waar een brandbare damp vanaf komt. Bij BICCS was de ventilatie onvoldoende voor hetgeen er op dat moment in de ruimte stond. De Inspectie toetst aan de hand van praktijkstandaarden. Voor brandbare gassen en vloeistoffen is dat de NPR 7910 deel 1. [naam 9] heeft zelf gekeken naar de ventilatie bij BICCS en zijn conclusie is dat de ventilatie niet voldeed.
c. de medewerkers hadden in strijd met art. 8 Arbowet geen training gevolgd over risico’s en maatregelen in verband met explosieveiligheid (basale ATEX training).
d. er ontbraken 16 goed passende deksels op kuipen en mengvaten om explosiegevaarlijke dampen te voorkomen. Na de closing is geconstateerd dat deze noodzakelijke investering (om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te voorkomen alsook om explosieveiligheid te verhogen) voor de overname al op investeringslijsten stond, maar door Isynka c.s. nooit was gerealiseerd.
2) de kachel met open vlam was in strijd met art. 3.5e Arbobesluit en moest worden vervangen in verband met de eis van de Inspectie om – na inventarisatie ontstekingsbronnen – direct doeltreffende maatregelen te treffen. [naam 9] heeft op zitting aangegeven dat de kachel daar weg moest omdat de kachel niet explosieveilig was. De heer [naam 10] , voormalig interim Plant Manager bij BICCS, (hierna: [naam 10] ) heeft op zitting verklaard dat de Inspectie aangaf dat de kachel een ontstekingsbron was en dat de activiteiten niet op deze manier mochten worden doorgezet.
3) de RI&E was in strijd met art. 5 en 14 Arbowet niet door een externe deskundige getoetst.
4) er had in strijd met art. 4.2 lid 1 Arbobesluit geen onderzoek plaatsgevonden naar de blootstelling van gevaarlijke stoffen aan werknemers. De heer [naam 11] , Plant Manager bij BICCS, (hierna: [naam 11] ) heeft op zitting toegelicht dat BICCS wel had onderzocht of medewerkers zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen, maar dat de Inspectie vereist dat je voorkomt dat medewerkers worden blootgesteld. Als een bedrijf werkt met gevaarlijke stoffen moet het bedrijf een vierstappenplan uitvoeren. Dit plan geeft de maatregelen die je moet nemen om te voorkomen dat de medewerkers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Hier voldeed BICCS niet aan.
Voornoemde overtredingen van de Arbowetgeving leiden op de eerste plaats tot inbreuken op Garantie 12.3.
4.5.8.Isynka c.s. betwisten dat garanties in de Koopovereenkomst zijn geschonden en dat op de Ondertekeningsdatum niet aan de Arbowetgeving werd voldaan. BICCS had een RI&E en een EVD. Daaruit waren aandachtspunten naar voren gekomen en er was een plan van aanpak RI&E (hierna: PvA RI&E) om die aandachtspunten aan te pakken. Dat behoort tot de normale bedrijfsuitoefening. Uit de besprekingsverslagen van het gesprek van 8 april 2022 volgt dat [naam 1] BICCS ten aanzien van de explosieveiligheid en blootstelling van een uitgebreide en gemotiveerde weerlegging heeft voorzien op de standpunten van de Inspectie en heeft gewezen op bij BICCS aanwezige documenten die ter onderbouwing van dat verweer konden dienen.
- Er waren problemen met de ventilatie. Dit was het gevolg van kapotte ventilatoren. Die zijn echter gerepareerd. De ventilatie voldeed na de reparatie ruim aan de norm en had een verversingsgraad van 4.7.
- Er werden wel trainingen aan het personeel gegeven.
- Uit niets volgt dat de kachel verwijderd of vervangen moest worden. De kachel hing daar al ver voor de Omgevingsvergunning werd verleend. De plaats van de kachel is destijds zelfs gekozen op basis van een advies van Nagtglas Versteeg Inspecties B.V. (hierna: Nagtglas Versteeg) dat bij de aanvraag voor de Omgevingsvergunning aan de gemeente is verstrekt en waarmee bij de vergunningverlening rekening is gehouden. Nagtglas Versteeg heeft berekend dat de dampen uit de vaten niet hoger kwamen dan 1 meter boven de vloer. Daardoor kon een ontstekingsbron (de kachel) wel 1 meter boven de vloer worden geplaatst. De Omgevingsdienst heeft dit ook goedgekeurd. Door de Inspectie zijn nooit eerder opmerkingen over de kachel gemaakt.
- Er zijn elke drie jaar blootstellingcontroles en -analyses gedaan. Dit werd regelmatig gecontroleerd door het laboratorium.
4.5.9.Isynka c.s. stellen dat Pearlpaint op de Ondertekeningsdatum bekend was met meerdere overtredingen waardoor zij op grond van art. 10.4, 10.6 en 11.6 sub iv Koopovereenkomst geen beroep kan doen op de garanties. Isynka c.s. hebben gewezen op het bedrijfsbezoek op 3 december 2020 door de heer [naam 12] , adviseur van Pearlpaint en de bedrijfsbezoeken op 25 januari 2021 en 4 februari 2021 door de heer [naam 13] van Bleko Chemie B.V., de heer [naam 14] van Pearlpaint en een deskundige van het adviesbureau BMD Advies. Deze bezoeken zagen onder meer op de Arbowetgeving en CE-markering van productiemiddelen. Op grond van art. 10.4 Koopovereenkomst valt de informatie die hierdoor is verkregen ook onder “
Verstrekte Informatie”. Ook hebben Pearlpaint en Isynka c.s. op 5 februari 2021 een afsluitende bespreking gehad. Tijdens deze bespreking is afgesproken om de overwinst van 2020 en de te verwachten belastingteruggaaf in BICCS te laten gelet op de aandachtspunten die uit het due diligence onderzoek naar voren kwamen. In het DD-rapport staat dat sprake is van “
terugkerende openstaande punten die (…) niet afgerond/opgelost worden”, van meerdere punten met een “
Hoog Risico” en “
achterstallig onderhoud” waarmee “
tijd en geld” gemoeid zullen zijn. Pearlpaint verzocht Isynka c.s. zelfs om de door haar geconstateerde situatie mee te wegen “
in de vaststelling van de verkoopprijs van de aandelen.” De advocaat van Isynka c.s. heeft op zitting toegelicht dat het bekendheidsverweer alleen ziet op de volgende overtredingen van de Arbowetgeving.
- Pearlpaint wist al op de Ondertekeningsdatum dat niet van alle machines en apparaten certificaten en specificaties aanwezig waren. Isynka c.s. verwijzen hiervoor naar de index van de dataroom, het DD-rapport, de RI&E en het PvA RI&E. In het DD-rapport wordt gesproken over CE markeringen en dat dit ook is meegewogen bij de vaststelling van de koopprijs.
- In de RI&E en het PvA RI&E stond dat medewerkers geen training ontvingen. Ook dat was op de Ondertekeningsdatum bekend bij Pearlpaint.
- Dat de deksels vervangen moesten worden was bekend bij Pearlpaint. De vervanging van de deksels stond op de investeringslijst die aan Pearlpaint is verstrekt.
- Ten aanzien van de kachel geldt dat voor Pearlpaint bekend was dat de kachel daar stond omdat er rondleidingen aan Pearlpaint zijn gegeven. Hier waren ook deskundigen bij aanwezig.
- In het DD-rapport noteerde Pearlpaint zelf dat niet goed werd omgegaan met de blootstelling van gevaarlijke stoffen. In de RI&E en het PvA RI&E stond dat hier geen onderzoek naar was gedaan. Voor zover op dit punt niet aan de Arbowetgeving werd voldaan, was dit dus bekend.
Pearlpaint had volgens Isynka c.s. in ieder geval voldoende aanknopingspunten voor nader onderzoek en was daartoe ook gehouden.
4.5.10.Pearlpaint betwist dat zij de schending van de garanties kende op basis van de bestudering van de “
Verstrekte Informatie” zoals gedefinieerd in de Koopovereenkomst (of andere informatie van verkopers) of behoorde te kennen. Informatie verkregen door de bedrijfsbezoeken valt hier niet onder. Bovendien waren die bezoeken niet bedoeld om compliance met regelgeving te onderzoeken, maar om de producten en recepturen van BICCS beter te leren kennen. Voor de onderwerpen blootstelling, keuring van apparaten en training van personeel bestonden enkele aandachtspunten. Ernst en omvang van die punten kon Pearlpaint op basis van de wel verstrekte informatie niet vaststellen. Laat staan dat zij prima facie de gevolgen en kosten hiervan kon inschatten.
4.5.11.De rechtbank stelt vast dat het EVD niet voldeed aan art. 3.5c lid 1 Arbobesluit, omdat de ontstekingsbronnen niet waren geïdentificeerd. Dit volgt uit de brief van de Inspectie van 10 november 2021 en wordt door Isynka c.s. ook niet betwist. Het EVD was uit 2016 en was niet in de Dataroom opgenomen. Isynka c.s. hebben ook geen bekendheidsverweer ten aanzien van deze overtreding gevoerd. Hierdoor is de rechtbank van oordeel dat op de Ondertekeningsdatum BICCS op dit punt niet aan de op haar toepasselijke Arbowetgeving voldeed en dat daardoor sprake is van een inbreuk op Garantie 12.3.
4.5.12.De rechtbank overweegt dat tussen partijen vaststaat dat niet van alle machines en apparaten certificaten en productspecificaties aanwezig waren. Pearlpaint heeft alleen onvoldoende gesteld welke certificaten en productspecificaties van welke machines er ten tijde van de Ondertekeningsdatum ontbraken en welke certificaten op grond van welke Arbowetgeving precies vereist waren. Het had op de weg van Pearlpaint gelegen om dit nader uit te werken. Hierdoor is de rechtbank van oordeel dat niet is gebleken dat er sprake is van enige garantieschending of tekortkoming in dit verband.
4.5.13.Ten aanzien van de ventilatie stelt de rechtbank vast dat Pearlpaint in het licht van de betwisting van Isynka c.s. onvoldoende heeft gesteld wat er op de Ondertekeningsdatum precies mis was met welke ventilatie in het Bedrijfspand en welke Arbowetgeving daardoor werd overtreden. De enkele verwijzing naar productie 52 en de toelichting van [naam 9] is hiervoor onvoldoende. Het had op de weg van Pearlpaint gelegen om bijvoorbeeld een rapport over te leggen waarin dit nader was uitgewerkt en dit rapport toe te lichten. Hierdoor is ook niet komen vast te staan dat er sprake is van enige garantieschending of tekortkoming in dit verband.
4.5.14.De rechtbank stelt ten aanzien van de wettelijke verplichting een training aan medewerkers te geven over risico’s en maatregelen in verband met explosieveiligheid het volgende vast. In de RI&E die vlak voor de Ondertekeningsdatum is opgesteld, staat expliciet aangegeven dat medewerkers geen voorlichting en instructie ontvangen over het (veilig) uitvoeren van hun werk. [naam 1] heeft op zitting ook aangegeven dat het zou kunnen dat er tijdens Corona geen trainingen zijn gegeven. Hiermee staat naar het oordeel van de rechtbank vast dat sprake was van een overtreding van art. 8 Arbowet. De rechtbank is echter van oordeel dat Isynka c.s. op grond van art. 11.6 sub iv Koopovereenkomst niet aansprakelijk zijn voor schade die hiermee samenhangt. De RI&E zat namelijk in de Dataroom. Pearlpaint kende hierdoor op basis van bestudering van de verstrekte informatie de schending van enige garantie in dit verband (of behoorde deze te kennen). Op grond van een prima facie bestudering van de RI&E kon Pearlpaint, die in de sector bekend is, een redelijke inschatting maken van de (financiële) omvang en de aard van die informatie. In het licht van het voorgaande is ook niet gebleken dat sprake is van een wanprestatie.
4.5.15.Ten aanzien van de deksels geldt dat Isynka c.s. niet hebben betwist dat 16 deksels op kuipen en mengvaten die explosiegevaarlijke dampen voorkomen, moesten worden aangeschaft om aan de Arbowetgeving te voldoen. De rechtbank is echter van oordeel dat Isynka c.s. op grond van art. 11.6 sub iv Koopovereenkomst niet aansprakelijk zijn voor schade die hiermee samenhangt. Pearlpaint c.s. hebben namelijk niet betwist dat deze deksels als investering op de investeringslijst stonden die in de Dataroom was opgenomen. Pearlpaint kende hierdoor op basis van bestudering van de verstrekte informatie de schending van enige garantie in dit verband (of behoorde deze te kennen). Op grond van een prima face bestudering van de investeringslijst zal Pearlpaint een redelijke inschatting hebben kunnen maken van de (financiële) omvang en aard van die informatie. In het licht van het voorgaande is ook niet gebleken dat sprake is van een wanprestatie.
4.5.16.De RI&E is vlak voor de Koopovereenkomst opgesteld. De rechtbank overweegt dat tussen partijen vaststaat dat de RI&E niet door een externe deskundige is getoetst en dat dit wettelijk verplicht is. Isynka c.s. hebben niet betwist dat de RI&E op dit punt niet voldeed en hebben ook geen bekendheidsverweer ten aanzien van deze overtreding gevoerd. Hierdoor is de rechtbank van oordeel dat op de Ondertekeningsdatum BICCS op dit punt niet aan de op haar toepasselijke
Arbowetgeving voldeed en dat sprake is van een inbreuk op Garantie 12.3.
4.5.17.Ten aanzien van het blootstellingsonderzoek geldt het volgende. De Inspectie heeft per brief van 27 oktober 2021 het volgende vastgesteld. Terwijl arbeid werd verricht waarbij werknemers werden of konden worden blootgesteld aan stoffen die gevaar voor de veiligheid of de gezondheid voor de werknemers konden opleveren, had BICCS in strijd met art. 4.2 lid 1 Arbobesluit nagelaten in het kader van de RI&E de aard, de mate en de duur van die blootstelling te beoordelen teneinde de gevaren voor de werknemers te bepalen. De Inspectie verwijst daarbij naar een vierstappenplan. Isynka c.s. hebben weliswaar aangegeven dat er elke drie jaar blootstelling controles en analyses zijn gedaan die werden gecontroleerd door het laboratorium, maar [naam 11] heeft op zitting toegelicht dat de Inspectie vereist dat een bedrijf door middel van een vierstappenplan maatregelen neemt om te voorkomen dat medewerkers worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en dat BICCS hier niet aan voldeed. Dit hebben Isynka c.s. daarna niet betwist. Ten aanzien van het bekendheidsverweer dat ziet op deze overtreding van de Arbowetgeving geldt dat uit het DD-rapport slechts volgt dat niet werd voldaan aan de registratieplicht op persoonsniveau. In de RI&E staat slechts dat er niet is onderzocht of medewerkers tijdens het werk worden blootgesteld aan biologische agentia. Uit beide stukken volgt niet dat niet aan het verplichte vierstappenplan werd voldaan. Pearlpaint was ook niet gehouden tot nader onderzoek. Hierdoor is de rechtbank van oordeel dat op de Ondertekeningsdatum BICCS op dit punt niet aan de op haar toepasselijke Arbowetgeving voldeed en dat sprake is van een inbreuk op Garantie 12.3.
4.5.18.Ten aanzien van het EVD, het blootstellingsonderzoek en de toetsing van de RI&E heeft de rechtbank in de voorgaande overwegingen geoordeeld dat sprake is van een inbreuk op Garantie 12.3. Pearlpaint heeft niet aangevoerd wat daarnaast het belang is van de beoordeling van de andere garanties. Ook heeft Pearlpaint niet aangevoerd wat het zelfstandig belang is van de beoordeling van de grondslag wanprestatie. Hierdoor kan de rechtbank in het midden laten of ook sprake is van een inbreuk op andere garanties en of sprake is van wanprestatie.
4.5.19.Ten aanzien van de kachel is de rechtbank van oordeel dat deze mogelijke overtreding Pearlpaint op de Ondertekeningsdatum niet bekend was. Isynka c.s. hebben verwezen naar informatie die is verkregen uit de bedrijfsbezoeken die Pearlpaint bij BICCS heeft afgelegd. Deze informatie valt echter niet onder verstrekte informatie in de zin van de Koopovereenkomst. Dit is namelijk geen informatie die is opgenomen in de Dataroom. Dat in art. 10.4. Koopovereenkomst staat dat het due diligence onderzoek is uitgevoerd op basis van de verstrekte informatie en gesprekken met het management van BICCS maakt dat niet anders.
4.5.20.De rechtbank stelt verder ten aanzien van de kachel vast dat op Pearlpaint de stelplicht en bij gemotiveerde betwisting de bewijslast rust van haar stelling dat de kachel op de Ondertekeningsdatum niet voldeed aan art. 3.5e onder e Arbobesluit. Pearlpaint heeft met verwijzing naar de brief van de Inspectie van 10 november 2021 (waarin de kachel ‘verwarmingsketel’ wordt genoemd) deze stelling onderbouwd. [naam 9] heeft op zitting aangegeven dat de kachel niet explosieveilig was. Isynka c.s. hebben dit gemotiveerd betwist door aan te voeren dat de kachel daar al meerdere jaren stond en dat er door de Inspectie nooit eerder opmerkingen over de kachel zijn gemaakt. Ook heeft [naam 1] op zitting aangegeven dat Nagtglas Versteeg heeft onderzocht dat de kachel als ontstekingsbron daar kon worden geplaatst. Hiermee hebben Isynka c.s. voornoemde stelling van Pearlpaint voldoende gemotiveerd betwist.
4.5.21.De rechtbank heeft behoefte aan voorlichting door een deskundige over de vraag of de kachel op de Ondertekeningsdatum voldeed aan art. 3.5e onder e Arbobesluit. Over het vervolg van de procedure verwijst de rechtbank naar rechtsoverweging 4.6.
4.5.22.Als de deskundige tot de conclusie komt dat de kachel op de Ondertekeningsdatum niet voldeed aan art. 3.5e onder e Arbobesluit, is Garantie 12.3 geschonden. Pearlpaint heeft niet aangevoerd wat daarnaast nog het belang is van de beoordeling van de andere garanties. Ook heeft Pearlpaint niet aangevoerd wat het zelfstandig belang is van de beoordeling van de grondslag wanprestatie. Hierdoor kan de rechtbank in het midden laten of ook sprake is van een inbreuk op andere garanties en of sprake is van wanprestatie.