Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
gedetineerd in Penitentiaire Inrichting [detentieplaats] .
1.Onderzoek ter zitting
mr. C.F. van Drumpt, en van wat door de raadsvrouw van verdachte mr. M.A. Muntjewerf, en reclasseringswerker mevrouw [naam reclasseringsmedewerker] , via een videoverbinding, naar voren is gebracht.
2.Tenlastelegging
Albert Heijn op 16 januari 2023 te Amsterdam;
bijlage Idie aan dit vonnis is gehecht en geldt als hier ingevoegd.
3.Waardering van het bewijs
12 januari 2023 aan verdachte uitgereikt en de strekking van het verbod is aan verdachte met behulp van een tolk uitgelegd. Verdachte heeft toen gezegd dat hij het heeft begrepen en heeft gevraagd of het Centraal Station ook tot het gebied behoorde. Er zat een kaartje bij het gebiedsverbod waaruit bleek dat het Centraal Station ook bij het verboden gebied hoorde. De officier van justitie vindt het niet geloofwaardig dat verdachte zich het gebiedsverbod een dag later niet meer kan herinneren zoals hij heeft verklaard tijdens zijn verhoor bij de politie op 13 januari 2023 na zijn aanhouding op het stationsplein in Amsterdam. Bovendien heeft verdachte eerder gebiedsverboden voor de duur van 24 uur gekregen. Het gebiedsverbod voldoet daarom aan de voorwaarden.
4.Bewezenverklaring
bijlage IIvervatte bewijsmiddelen waarin de redengevende feiten en omstandigheden zijn vervat, bewezen dat verdachte
5.De strafbaarheid van de feiten
6.De strafbaarheid van verdachte
7.Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders
30 maart 2023, opgesteld door mevrouw [naam reclasseringsmedewerker] . Dit rapport houdt – zakelijk weergegeven – onder meer het volgende in. Verdachte heeft geen werk, legale inkomsten, zorgverzekering en eigen woonruimte en spreekt de Nederlandse taal niet. Verdachte leidt een dakloos bestaan en pleegt delicten veelal onder invloed van alcohol om te voorzien in eten en drinken. Gelet daarop wordt het risico op recidive ingeschat als hoog. Om aanspraak te kunnen maken op sociale voorzieningen in Nederland moet een EU-onderdaan vijf jaren zelfvoorzienend en van onbesproken gedrag zijn. Hiervan is geen sprake. Er werden eerder geen reclasseringsinterventies geadviseerd of opgelegd omdat er geen mogelijkheden voor resocialisatie werden gezien. Uit recente informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst blijkt dat er op 15 februari 2023 is besloten om het rechtmatig verblijf van verdachte in te trekken. Belangrijkste risicofactoren voor delictgedrag zijn het alcoholgebruik, financiën, dagbesteding en wonen. Om te komen tot recidivevermindering is verslavingsbehandeling, begeleiding en nader onderzoek naar het psychisch functioneren en de cognitieve vermogens noodzakelijk. Hoewel verdachte zijn alcoholverslaving erkent, ontbreekt het hem aan inzicht en vaardigheden om adequate hulp te zoeken en praktische zaken te regelen. Hij wees eerder een aangeboden forensisch behandeltraject in Duitsland af. Behandeling in een gesloten setting wordt noodzakelijk gezien om te komen tot abstinentie van middelen. Fivoor ziet echter geen mogelijkheden voor deze zorg in Nederland vanwege het ontbreken van basisvoorwaarden zoals een inkomen, zorgverzekering, de taalbarrière en toekomstperspectief in Nederland. Fivoor ziet het programma dat geboden wordt binnen de ISD-maatregel als beste optie om de kans op recidive te kunnen verminderen. Op de
ISD-afdeling kan er in de eerste fase goede diagnostiek worden uitgevoerd en kunnen aan verdachte individuele behandeling en gedragsinterventies worden geboden om in ieder geval te werken aan de alcoholverslaving. Daarnaast wordt er scholing geboden en interventies gericht op cognitieve vaardigheden om de kans van slagen op een delictvrij, maatschappelijk aanvaardbaar leven te vergroten. Er zal worden gewerkt aan een zogenaamde terugkeer met zachte landing in het land van herkomst, waarbij interventies worden ingezet die gericht zijn op een geslaagde resocialisatie in het land van herkomst.
ISD-maatregel stelt (de ‘harde’ ISD-criteria). Hiervoor is bewezen verklaard dat verdachte misdrijven heeft begaan waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Uit het strafblad van verdachte blijkt dat verdachte gedurende de vijf jaren voorafgaand aan 16 januari 2023 ten minste driemaal wegens een misdrijf onherroepelijk is veroordeeld tot een vrijheidsbenemende straf, terwijl de in dit vonnis bewezen verklaarde feiten zijn begaan na tenuitvoerlegging van deze straffen en er, zoals blijkt uit de hiervoor genoemde rapportage, ernstig rekening mee moet worden gehouden dat de verdachte weer een misdrijf zal begaan. Uit het strafblad van verdachte blijkt ook dat is voldaan aan de eisen die de “Richtlijn voor Strafvordering bij meerderjarige veelplegers” van het Openbaar Ministerie stelt: verdachte is een zeer actieve veelpleger, die over een periode van vijf jaren processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt worden voor meer dan tien misdrijven, waarvan ten minste één in de laatste twaalf maanden, terug te rekenen vanaf de pleegdatum van het laatst gepleegde feit. Gezien de overlastgevende aard en het hoge aantal door verdachte begane vermogensdelicten en het als hoog ingeschatte recidiverisico is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van goederen het opleggen van de ISD-maatregel eist.
ISD-maatregel ten uitvoer te leggen. Ook is voldoende tijd nodig om een verantwoorde terugkeer naar [land van herkomst] mogelijk te maken. Daarom zal de rechtbank de maatregel voor de maximale termijn van twee jaren opleggen en de tijd die door verdachte voor de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis is doorgebracht niet in mindering brengen op de duur van de maatregel.
8.Toepasselijke wettelijke voorschriften
9.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
de maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige dadersvoor de duur van
2 (twee) jaar.