ECLI:NL:RBAMS:2023:3403

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
22 juni 2023
Publicatiedatum
31 mei 2023
Zaaknummer
10297053 CV EXPL 23-1176
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Verbintenissenrecht
Procedures
  • Verstek
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verstek en ambtshalve toetsing van herroepingsrecht in consumentenovereenkomst

In deze zaak, behandeld door de Rechtbank Amsterdam, heeft de kantonrechter op 22 juni 2023 een eindvonnis gewezen in een civiele procedure tussen Stichting Kinderrijk als eiseres en twee gedaagden die niet verschenen. De zaak betreft een vordering die door eiseres was ingesteld, maar deze is afgewezen. De kern van de zaak draait om de informatieplicht van de eiseres met betrekking tot het herroepingsrecht, zoals vastgelegd in artikel 6:230m lid 1 sub h van het Burgerlijk Wetboek (BW). Eiseres heeft erkend dat zij niet heeft voldaan aan deze informatieplicht, wat leidt tot een verlenging van de ontbindingstermijn met maximaal een jaar, totdat de informatie op de juiste wijze is verstrekt.

De kantonrechter oordeelt dat, omdat eiseres de overeenkomst heeft opgezegd binnen de verlengde herroepingstermijn, de gedaagden geen kosten voor de geleverde diensten verschuldigd zijn. Dit is in lijn met artikel 6:230s lid 5 onder a sub 1 BW, dat stelt dat gedaagden geen verplichtingen hebben als de informatie over het herroepingsrecht niet is verstrekt. De uitspraak verwijst ook naar een recent arrest van het Europese Hof van Justitie, dat bevestigt dat consumenten vrijgesteld zijn van betalingsverplichtingen als zij hun herroepingsrecht uitoefenen zonder de benodigde informatie te hebben ontvangen.

De vordering van eiseres wordt afgewezen en zij wordt veroordeeld in de proceskosten, die aan de zijde van de gedaagden op nihil zijn begroot. Dit vonnis is openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier, en de uitspraak benadrukt het belang van de informatieplicht in consumentenovereenkomsten.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht
zaaknummer: 10297053 CV EXPL 23-1176
vonnis van: 22 juni 2023
fno.: 991

vonnis van de kantonrechter

i n z a k e

Stichting Kinderrijk

gevestigd te Amstelveen
eiseres
gemachtigde: mr. O.J. Boeder
t e g e n

1. [gedaagde 1]

wonende te [woonplaats 1]

2. [gedaagde 2]

wonende te [woonplaats 2]
gedaagden
niet verschenen

Verdere verloop van de procedure

Op 6 april 2023 is een tussenvonnis gewezen. Eiseres heeft een akte ingediend. Gedaagden hebben hierop niet gereageerd. Vervolgens is een datum voor vonnis bepaald.

Gronden van de beslissing

Eiseres heeft in haar akte erkend dat zij niet heeft voldaan aan de informatieplicht ex artikel 6:230m lid 1 sub h BW. Dat gaat over het herroepingsrecht.
Gevolg van het niet verstrekken van informatie over het herroepingsrecht is ingevolge artikel 6:230o BW verlenging van de ontbindingstermijn, totdat de informatie alsnog op de voorgeschreven wijze is verstrekt, met ten hoogste een jaar.
Nu gesteld noch gebleken is dat informatie over het herroepingsrecht als bedoeld in artikel 6:230m lid 1 sub h BW alsnog op de voorgeschreven wijze aan gedaagden is verstrekt, moet het ervoor worden gehouden dat niet aan deze informatieplicht is voldaan, met als gevolg dat de termijn van veertien dagen waarbinnen de overeenkomst kon worden ontbonden wordt verlengd met een jaar.
Nu eiseres de overeenkomst heeft opgezegd voor verstrijking van de verlengde herroepingstermijn, zijn gedaagden op grond van artikel 6:230s lid 5 onder a sub 1 BW geen kosten voor de geleverde diensten verschuldigd. Hierbij is van belang dat eiseres, door de overeenkomst binnen de verlengde herroepingstermijn op te zeggen, gedaagden de mogelijkheid heeft ontnomen om nog gebruik te maken van hun herroepingsrecht.
Over dit onderwerp heeft het Europese Hof van Justitie overigens recentelijk nog een arrest gewezen op 17 mei 2023 (ECLI:EU:C:2023:413) en beslist dat als geen informatie over het herroepingsrecht is verstrekt en de consument zijn herroepingsrecht uitoefent nadat de overeenkomst al was uitgevoerd, de consument is vrijgesteld van elke verplichting tot betaling van de prestaties die zijn verricht ter uitvoering van een buiten verkoopruimten gesloten overeenkomst.
Daarbij is van belang dat de informatieverplichting met betrekking tot het herroepingsrecht bij een overeenkomst buiten verkoopruimte hetzelfde is als bij een overeenkomst op afstand. Weliswaar is in de onderhavige zaak het herroepingsrecht niet door gedaagden ingeroepen, maar dat doet niet af aan de uitkomst, gelet op hetgeen hiervoor is overwogen onder 4.
Het voorgaande leidt tot afwijzing van de vordering.
Eiseres wordt als de in het ongelijk gestelde partij veroordeeld in de proceskosten.

Beslissing

De kantonrechter:
wijst de vordering af;
veroordeelt eiseres in de proceskosten, tot op heden aan de zijde van gedaagde begroot op nihil.
Dit vonnis is gewezen door mr. E. Pennink, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op 22 juni 2023 in tegenwoordigheid van de griffier.