Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Onderzoek ter terechtzitting
2.Tenlastelegging
3.Voorvragen
4.Vrijspraak
5.Waardering van het bewijs
6.Bewezenverklaring
7.Strafbaarheid van de feiten
8.Strafbaarheid van verdachte
9.Motivering van de straffen en maatregel
- rapport van de Raad opgemaakt op 4 april 2023;
- rapport van JBRA opgemaakt op 21 maart 2023;
- Psychologisch Pro Justitia rapport opgemaakt door drs. A.M.I. Peelen, GZ-psycholoog, op 17 februari 2023.
psycholoogkomt tot de volgende conclusie.
In de emotionele ontwikkeling valt op dat verdachte weinig diepgang en nuance laat zien. Als hij een probleem heeft of iets moet wat hij niet wil, zal hij sneller datgene ontkennen of weglopen uit de situatie, dan het aan te pakken en te ‘voelen’ wat hem belemmert. Hij is weinig in staat tot zelfreflectie en is weinig gevoelig voor gezag.
Classificerend kan gesproken worden van een andere gespecificeerde disruptieve, impulsbeheersings- of andere gedragsstoornis. Gezien wordt dat verdachte zichzelf boven de wet en autoriteit kan plaatsen. Hij is vooral gericht op zichzelf en hij wordt onvoldoende geraakt door een ander. Daarbij is er sprake geweest van ouder-kind relatieproblematiek, daar hij zich tijdens de adolescentie door zijn moeder nagenoeg niet pedagogisch liet beïnvloeden. Over de persoonlijkheidsontwikkeling kan gezegd worden dat deze nog niet uitgerijpt is, verdachte is nog jong wat betreft het mentaliseren en de morele ontwikkeling.
Op basis van de risicotaxatie instrumenten en op basis van klinische indruk van onderzoeker kan gesproken worden van een matig recidiverisico op soortgelijk gedrag zonder inzet van begeleiding.
Ten gunste van de ontwikkeling van verdachte en ter afname van de risicofactoren op recidive wordt het voortzetten van de begeleiding vanuit de IFA-coach als belangrijk geacht. Daarnaast worden een aantal systeemgesprekken voor verdachte en zijn ouders geadviseerd, zoals bij een forensische instelling als de Waag.
Geadviseerd wordt bovenstaande begeleiding en behandeling, net als een jeugdreclasseringstoezicht, als voorwaarde op te leggen bij een deels voorwaardelijke straf.
de Raadgepersisteerd bij het ingediende advies. Het is van belang dat hulpverlening zo snel mogelijk gaat starten en vanuit IFA zal aandacht moeten zijn voor een delictanalyse.
IFAheeft ter zitting naar voren gebracht dat verdachte openstaat voor hulpverlening. Hij heeft de bijzondere voorwaarden bij zijn schorsing en huisarrest als verschrikkelijk ervaren, maar heeft zich er wel aan gehouden. Er heeft een gedragsverandering plaatsgevonden bij verdachte.
ouders van verdachtevinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd. Wel zien zij de afgelopen weken een verandering bij verdachte, omdat hij betere dagbesteding heeft.
- 1 STK Muts, omschrijving: PL1300-2022184618-G6230527, wit;
- 1 STK Mes, omschrijving: PL1300-2022184618-G6230526, zwart, merk: machete;
- 1 STK Telefoontoestel, omschrijving: PL1300-2022184618-G6231136, zilverkleurig, merk: Samsung Galaxy A8;
- 1 STK Telefoontoestel, omschrijving: PL1300-2022184618-G6231503, zwart, merk: Samsung;
- 1 STK Handschoen, omschrijving: PL1300-2022184618-G6230528, zwart, merk: Profeco.
10.Toepasselijke wettelijke voorschriften
11.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
85 (vijfentachtig) dagen.
nietzal worden ten uitvoer gelegd, tenzij later anders wordt gelast.
- dat veroordeelde naar school en/of stage gaat volgens het rooster;
- dat veroordeelde meewerkt aan de hulpverlening van IFA;
- dat veroordeelde meewerkt aan het vinden en behouden van een positieve vrijetijdsbesteding;
- dat veroordeelde meewerkt aan hulpverlening vanuit de Waag of een soortgelijke instelling;
- dat veroordeelde op geen enkele wijze – direct of indirect – contact zal opnemen, zoeken of hebben met zijn medeverdachten [medeverdachte 3] , geboren op [geboortedag 2] 2008, [medeverdachte 4] , geboren op [geboortedag 3] 2008, [medeverdachte 5] en [medeverdachte 2] , geboren op [geboortedag 4] 2007;
- dat veroordeelde op geen enkele wijze – direct of indirect – contact zal opnemen, zoeken of hebben met het slachtoffer [benadeelde partij] , geboren op [geboortedag 5] 2008, tenzij dit in het kader van mediation is.
- ten behoeve van het vaststellen van zijn identiteit zijn medewerking zal verlenen aan het nemen van een of meer vingerafdrukken of een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 Wet op de identificatieplicht ter inzage zal aanbieden;
- zijn medewerking zal verlenen aan het door de jeugdreclassering te houden toezicht, bedoeld in artikel 77aa, eerste tot en met het vierde lid, van het Wetboek van Strafrecht, daaronder begrepen de medewerking aan huisbezoeken en het zich melden bij de reclasseringsinstelling zo vaak en zolang als de reclasseringsinstelling dit noodzakelijk acht.
Jeugdbescherming regio Amsterdamtot het houden van toezicht op de naleving van voormelde voorwaarden en de veroordeelde ten behoeve daarvan te begeleiden.
dadelijk uitvoerbaarzijn.
werkstraf voor de duur van 60 (zestig) uren.
[benadeelde partij]toe tot een bedrag van € 1.000,- (zegge: duizend euro) voor immateriële schade, te vermeerderen met de wettelijke rente daarover vanaf de dag van het ontstaan van de schade tot aan de dag van de algehele voldoening.