ECLI:NL:RBAMS:2023:2718

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
27 maart 2023
Publicatiedatum
28 april 2023
Zaaknummer
C/13/729598 / KG ZA 23-105
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Verbintenissenrecht
Procedures
  • Kort geding
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Betaling van gefactureerde werkzaamheden door zorginstelling in kort geding

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 27 maart 2023 uitspraak gedaan in een kort geding tussen de stichting Care & Coaching en de stichting Forsa Amsterdam. Care & Coaching vorderde betaling van € 56.127,66 aan achterstallige facturen, vermeerderd met wettelijke rente en buitengerechtelijke kosten. De vorderingen zijn voortgekomen uit een raamovereenkomst tussen beide zorginstellingen, waarbij Care & Coaching zorg verleende aan cliënten van Forsa. Forsa had echter een betalingsachterstand van 13 facturen, die niet waren voldaan. De rechtbank oordeelde dat Care & Coaching voldoende aannemelijk had gemaakt dat de facturen correct waren en dat Forsa in gebreke was gebleven met de betaling. De voorzieningenrechter wees de vorderingen van Care & Coaching toe, inclusief de buitengerechtelijke kosten, en veroordeelde Forsa in de proceskosten. In reconventie vorderde Forsa onder meer dat Care & Coaching haar medewerking verleent aan het storten van een bedrag op de derdenrekening van haar advocaat, maar deze vordering werd afgewezen. De rechtbank verklaarde het vonnis uitvoerbaar bij voorraad, gezien het spoedeisende belang van Care & Coaching.

Uitspraak

vonnis

RECHTBANK AMSTERDAM

Afdeling privaatrecht, voorzieningenrechter civiel
zaaknummer / rolnummer: C/13/729598 / KG ZA 23-105 IHJK/TF
Vonnis in kort geding van 27 maart 2023
in de zaak van
de stichting
STICHTING CARE & COACHING,
gevestigd te Diemen,
eiseres in conventie bij dagvaarding van 20 februari 2023,
verweerster in reconventie,
advocaat mr. J. Bos te Amsterdam,
tegen
de stichting
STICHTING FORSA AMSTERDAM,
gevestigd te Amsterdam,
gedaagde in conventie,
eiseres in reconventie,
advocaat mr. C.H.J.M. Abeln te Amsterdam.
Partijen zullen hierna Care & Coaching en Forsa worden genoemd.

1.De procedure

1.1.
Ter zitting van 13 maart 2023 heeft Care & Coaching de vorderingen zoals omschreven in de dagvaarding toegelicht. Forsa heeft aan de hand van een vooraf ingediende conclusie van antwoord verweer gevoerd en een tegenvordering (eis in reconventie) ingediend. Care & Coaching heeft de tegenvordering bestreden. Beide partijen hebben schriftelijke stukken en een pleitnota in het geding gebracht.
Vonnis is bepaald op heden.
1.2.
Ter zitting waren voor zover van belang aanwezig:
- aan de kant van Care & Coaching: [naam 1] en [naam 2] (bestuurders), [naam 3] (coördinator) met mr. Bos,
- aan de kant van Forsa: [naam 4] (bestuursvoorzitter, hierna [naam 4] ), [naam 5] (manager back office, hierna [naam 5] ), [naam 6] (manager) met mr. Abeln.

2.De feiten

2.1.
Care & Coaching is een zorgorganisatie die diensten verleent aan cliënten met zorgbehoeften. Het gaat bijvoorbeeld om het bieden van huisvesting en woonbegeleiding voor het waarborgen van een veilige en gestructureerde leef- en woonomgeving.
2.2.
Forsa is een in 1995 opgerichte zorgorganisatie. Sinds 2012 is zij een krachtens de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) toegelaten thuiszorginstelling en sinds 2020 is zij tevens een Forensische Zorginstelling, die zich bezighoudt met het aanbieden van forensische zorg aan cliënten die met justitie in aanraking zijn gekomen. Op grond van de Raamovereenkomst Forensische Zorg 2020 (hierna: raamovereenkomst I) krijgt Forsa opdrachten van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van justitiabelen op de terugkeer in de maatschappij. De raamovereenkomst I bevat als bijlage 3 een Programma van Eisen.
2.3.
Op 16 december 2021 heeft Forsa met Care & Coaching een Raamovereenkomst Inzake Forensische Zorg (hierna: raamovereenkomst II) gesloten, op grond waarvan in 2022 Forsa (als opdrachtgever) aan Care & Coaching (als opdrachtnemer) opdrachten tot het verlenen van zorg aan justitiabelen kan geven. De raamovereenkomst II bevat als bijlage 3 de tarievenlijst en declaratievoorwaarden.
In
artikel 4:
Verplichtingen Opdrachtnemervan deze overeenkomst staat, voor zover van belang, het volgende:
(…) (vii) Opdrachtnemer neemt jaarlijks het initiatief om zijn/haar dienstverlening met
Opdrachtgever te evalueren.(…)
In
artikel 7: Honorering en declaratievan deze overeenkomst staat, voor zover van belang, het volgende:
  • i) Opdrachtgever betaalt aan de Opdrachtnemer de door de Opdrachtnemer aan Justitiabele van Opdrachtgever geleverde Forensische Zorg, waarvoor tussen Partijen een Opdracht tot stand is gekomen. (…)
  • ii) Opdrachtnemer zal per periode van één kalendermaand met de daarbij horende registraties en verslagen/rapportages aan Opdrachtgever een door hem/haar vervaardigde factuur doen toekomen voor de verleende zorg. De factuur zal voldoen aan de wettelijke vereisten en de toepasselijke declaratievoorwaarden zoals bepaald in de overeenkomst met de DJI (zie Bijlage). De Opdrachtnemer is uitdrukkelijk zelf verantwoordelijk voor de facturatie, alsmede zijn/haar administratie en boekhouding in het algemeen. Opdrachtnemer heeft uitsluitend recht op vergoeding van daadwerkelijke, feitelijke en inzichtelijke geleverde Forensische Zorg welke gebaseerd zijn op de overeenkomst van opdracht.
  • iii) Indien Opdrachtgever voor haar facturatie nadere gegevens nodig heeft, verplicht Opdrachtnemer zich jegens Opdrachtgever om binnen veertien (14) dagen na verzoek daartoe de verzochte gegevens te verstrekken.
  • iv) Opdrachtgever zal het door Opdrachtnemer gefactureerde bedrag voldoen binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur en controle van de registraties en verslagen/rapportages in het EPD (Careweb).
2.4.
Care & Coaching heeft in 2022 in opdracht van Forsa werkzaamheden uitgevoerd en gefactureerd.
2.5.
In een e-mail van 25 maart 2022 van [naam 4] aan Care & Coaching staat voor zover van belang het volgende:
“(…) Wij willen u beide informeren over de financiële stand van zaken met betrekking tot de betalingen van FORZO.
Stichting Forsa is voortdurend in gesprek met FORZO over de betalingsachterstand vanuit FORZO, die nadelige gevolgen kan hebben voor zowel Stichting Forsa en haar Samenwerkende partijen.
Wij hebben samen met andere Zorgaanbieders de Contractmanager van DJI een alarmerend bericht gemaild om dit structurele probleem op te lossen. (…) Ik verzoek jullie vriendelijk hier rekening mee te houden m.b.t. de facturatie van de geleverde zorg. (…)”
2.6.
Uit de e-mailwisseling vanaf het voorjaar van 2022 tot en met juni 2022 tussen Forsa en Care & Coaching volgt dat in die periode discussie is gevoerd over controle van facturen en (onder andere) de registratie van woonbegeleiding.
In een e-mail van 3 juni 2022 heeft [naam 4] van Forsa aan Care & Coaching bericht dat Forsa bezig is de facturen en bijbehorende rapportages van Care & Coaching te controleren om tot betaling te kunnen overgaan en heeft zij voor drie facturen een aantal onjuistheden opgegeven. Verder spreekt zij de hoop uit dat partijen om de samenwerking goed te laten verlopen elkaar kunnen aanspreken op verbeterpunten.
In een e-mail van 10 juni 2022 van [naam 5] aan Care & Coaching staat voor zover van belang het volgende:
Aan het begin van de samenwerking hebben jullie inderdaad een training/uitleg gehad van mij (…) (careweb), hier is duidelijk uitgelegd dat (…) Ik ga er dan ook vanuit dat de woonbegeleiding voortaan onder bovenstaand code wordt geregistreerd.
Bij e-mail van 28 juni 2022 heeft Care & Coaching op deze e-mail geantwoord dat zij de rapportage woonbegeleiding per week en onder de juiste codering zal verrichten.
2.7.
Bij e-mail van 14 september 2022 heeft Care & Coaching de samenwerking met Forsa met een opzegtermijn van twee maanden beëindigd, vanwege een gebrek aan vertrouwen in de samenwerking met Forsa en openstaande facturen.
2.8.
Forsa heeft in de periode van oktober 2022 tot en met januari 2023 voor een totaalbedrag van € 56.127,66 aan door Care & Coaching ingediende facturen (in totaal 13) niet betaald.
2.9.
In de vanaf oktober 2022 tot en met 25 januari 2023 gevoerde
e-mailwisseling tussen een van de bestuursleden van Care & Coaching en [naam 4] van Forsa over de opzegging van de samenwerking en de betalingsachterstand staat, voor zover van belang, het volgende:
Een e-mail van 12 oktober 2022 van Forsa aan Care & Coaching:
“(…) De declaraties zijn inmiddels verzonden naar DJI voor de maanden juni en juli. Uit voorzorg dient Stichting Forsa declaraties laat in om afkeuring te voorkomen. (…) Kunnen wij volgende week woensdag 19 oktober 2022 na de middag een fysieke afspraak (…) inplannen. We hebben ruimte ingeruimd (…) gezien de afhandeling van de beëindiging van de samenwerking.”
Een e-mail van 26 oktober 2022 van Forsa aan Care & Coaching:
“We hebben elkaar gesproken, was trouwens een heel volwassengesprek wederzijds. (…) Andere vraag is: De capaciteit willen we verder gaan uitbreiden, heb je nu op het moment plekken voor verblijfszorg voor cliënten per 1 november om onze capaciteit verder uit te breiden. Zo ja laat ons weten hoeveel en beschikbaarheid.”
In een e-mail van 27 oktober 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
(…) Wat betreft het opschalen van capaciteit. Wij hebben meerdere plekken beschikbaar voor nieuwe cliënten. Alleen willen wij eerst in gesprek gaan met Forsa en hier strakke en goede afspraken over maken. Afgelopen jaren zijn er helaas te vaak misverstanden ontstaan omdat afspraken niet worden nagekomen en de samenwerking niet professioneel is geweest.
Een van de punten die nog steeds niet goed gaat is de uitbetaling van facturen. Doordat de uitbetalingen zo lang uitblijven kunnen wij niet professioneel te werk gaan. Wij hebben te maken met hele hoge kosten en die stapelen zich op. Ik wil je daarom dringend vragen om de facturen van juli en augustus deze week nog over te maken. (…)
Een e-mail van 4 november 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
(…) Het is bijna 3 weken geleden dat wij bij jullie op kantoor waren voor een gesprek. Tijdens het gesprek heb ik duidelijk gemaakt dat de facturen z.s.m. betaald moeten worden vanwege hoge kosten die zich opstapelen. Tot op heden hebben wij geen enkele betaling ontvangen. (…) Indien de facturen niet worden betaald voor 11 november, zijn wij genoodzaakt om de samenwerking per 13 november 2022 stop te zetten. (…)
Een e-mail van 12 november 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
(…) Hierbij het overzicht van de openstaande facturen zoals afgesproken. (…)
Een e-mail van 14 november 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
(…)Tot onze verbazing is er nog steeds niks betaald. (…) Wij hadden een overeenkomst waarin staat dat de facturen binnen 30 dagen worden betaald. (…)
Een e-mail van 14 november 2022 van Forsa aan Care & Coaching:
(…) Het klopt dat we hebben aangegeven dat de declaraties op 20 november de deur uit zijn gegaan. We hebben nog steeds geen betalingen ontvangen. (…) Wanneer wij de gelden binnen hebben worden de facturen betaald. Wij hopen dat we deze week de gelden binnen krijgen zodat jullie facturen betaald worden. (…)
Een e-mail van 16 december 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
(…) Ik zie dat er nog verschillende facturen open staan. (…) Zouden jullie de openstaande facturen van de maanden augustus, september en oktober per direct kunnen overmaken. (…)
Een e-mail van 26 december 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
Helaas hebben wij de facturen van september, oktober en november 2022 nog steeds niet ontvangen. (…)
Een e-mail van 28 december 2022 van Care & Coaching aan Forsa:
(…) Wanneer wordt er uitbetaald? (…)
Een e-mail van 29 december 2022 van Forsa aan Care & Coaching:
(…) Wij hebben gisteren antwoord gegeven op je vorige mail. Jullie facturen worden zo spoedig mogelijk betaald.
Een e-mail van 23 januari 2023 van Care & Coaching aan Forsa:
Tot op heden zijn de facturen vanaf september 2022 niet betaald. (…)
Een e-mail van 25 januari 2023 van Forsa aan Care & Coaching:
(…) Wij willen een afspraak met jullie inplannen voor (…) om de samenwerking te evalueren de betalingen te bespreken. (…)
Een e-mail van 25 januari 2023 van Care & Coaching aan Forsa:
Op dit moment zijn wij in een fase terecht gekomen, waarbij het geen zin heeft om de betalingen te bespreken. (…) Indien de facturen van 2022 niet voor vrijdag 27 januari 2023 17:00 betaald zijn, zijn wij genoodzaakt om het uit handen te geven aan een incassobureau.
(…)
2.10.
Bij e-mail van 25 januari 2023 heeft Forsa Care & Coaching erop geattendeerd dat de accountantsverklaring en de afsluiting van het boekjaar 2022 voor de deur staan. In de e-mail staat voor zover van belang het volgende:
(…) Elke zorgaanbieder (…) dient aan te leveren in de PFZ (…):
  • Doelmatige Rapportage op client niveau (woonbegeleiding navolgbaar)
  • Doelmatige urenregistratie op client niveau
  • Verblijfsdagen registratie met aanwezigheid datums historie (datums dat client op de woning verbleef over 2022)
Aanlevering uiterlijk 9 februari 2023 in het epd (careweb) t.b.v. de verblijfsdagen registratie is een excel bestand voldoende. Graag zorgdragen voor een tijdige aanlevering om te voorkomen dat er terugbetaald moet worden. (…)
2.11.
Care & Coaching heeft bij e-mail van 7 februari 2023 aan Forsa laten weten dat er niet eerder om een excellbestand is gevraagd en dat de gevraagde informatie reeds is verstrekt via Careweb.
2.12.
De samenwerking tussen partijen is op 31 januari 2023 geëindigd.
2.13.
Op 8 februari 2023 heeft deze voorzieningenrechter op verzoek van Care & Coaching voor de vordering uit hoofde van de onbetaalde facturen verlof verleend tot het leggen van conservatoir derdenbeslag ten laste van Forsa onder de ING Bank en de DJI. De vordering waarvoor beslag werd verzocht is met inbegrip van rente en kosten begroot op € 72.000,00. Op 9 februari 2023 heeft Care & Coaching de beslagen gelegd.
2.14.
Bij brief van 13 februari 2023 heeft DJI bij Forsa aangekondigd dat bij haar instelling een materiële controle over het boekjaar 2021 zal gaan plaatsvinden.

3.Het geschil in conventie

3.1.
Care & Coaching vordert – samengevat – Forsa bij vonnis uitvoerbaar bij voorraad te veroordelen tot betaling van:
  • een bedrag van € 56.127,66 aan achterstallige facturen, te vermeerderen met de wettelijke rente;
  • een bedrag van € 1.616,90 aan buitengerechtelijke kosten;
  • de proceskosten (inclusief nakosten) en de beslagkosten.
3.2.
Care & Coaching stelt hiertoe dat zij voor de in opdracht van Forsa uitgevoerde werkzaamheden heeft gefactureerd en dat voor deze declaraties op de voet van artikel 7 iv van de raamovereenkomst II een betaaltermijn geldt van 30 dagen. Forsa heeft meerdere facturen onbetaald gelaten. Care & Coaching heeft tevergeefs betalingsherinneringen gestuurd en met Forsa over de achterstand gecommuniceerd. Forsa heeft in die periode steeds toegezegd te zullen betalen. Vervolgens zijn er facturen betaald, maar niet de facturen vanaf oktober 2022. Care & Coaching heeft een spoedeisend belang bij haar vorderingen. Zij had in genoemde periode geen inkomsten en kan daardoor moeilijk aan haar verplichtingen voldoen, zoals het betalen van salarissen, huur en huisvesting van cliënten. Care & Coaching stelt dat zij heeft gerapporteerd conform de instructies die zij hierover in het begin van Forsa heeft gehad. Alle door Forsa benodigde informatie over de verblijfsdagen staat al genoteerd in Careweb, het rapportagesysteem van Forsa. Het is ondoenlijk om deze informatie – zoals Forsa nu eist - in een apart Excel bestand te zetten. Care & Coaching betwist dat ze daartoe op grond van de overeenkomst is gehouden. Partijen voerden regelmatig overleg. Iedere 14 dagen een multidisciplinair overleg over alle cliënten en iedere vier tot zes weken een uitvoerdersoverleg. Care & Coaching vermoedt dat Forsa de facturen niet kan betalen en daarom met allerlei(onterechte) bezwaren komt. Zij heeft ook schulden bij andere zorgaanbieders.
3.3.
Forsa voert verweer.
3.4.
Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

4.Het geschil in reconventie

4.1.
Forsa vordert – samengevat – te bepalen dat Care & Coaching haar medewerking eraan verleent dat:
a. DJI het door het onder haar gelegde beslag getroffen saldo van maximaal
€ 56.000,00, althans een in goede justitie te bepalen bedrag, zal storten op de derdenrekening van de advocaat van Forsa, met de bepaling dat deze dit bedrag aan de belanghebbende partij zal uitkeren “op basis van gelijk” zodra partijen daarover een schikking hebben getroffen of daarover een in kracht van gewijsde gegane gerechtelijke uitspraak is gedaan;
de gelegde beslagen worden opgeheven;
Care & Coaching in dit geschil geen beslagen ten laste van Forsa legt zonder dat zij voorafgaand is gehoord.
Forsa vordert daarnaast Care & Coaching te veroordelen in de kosten van dit geding.
4.2.
Forsa stelt hiertoe dat de verplichtingen van beide partijen voortvloeien uit de raamovereenkomsten I en II. Op grond van artikel 7 raamovereenkomst II maakt raamovereenkomst I onderdeel uit van raamovereenkomst II. Raamovereenkomst I bevat als bijlage 3 een Programma van Eisen, waaruit ook diverse verplichtingen voor Care & Coaching volgen. Het is de verplichting van Care & Coaching haar werkzaamheden overeenkomstig deze overeenkomsten en bijlagen controleerbaar uit te oefenen en ervoor te zorgen dat bij een dossiercontrole door DJI of Forsa kan worden nagegaan of de prestaties feitelijk zijn geleverd en ook het meest waren aangewezen. Uit eigen onderzoek van Forsa is gebleken dat Care & Coaching (niet alle) gefactureerde werkzaamheden heeft verricht, althans haar prestaties niet overeenkomstig de door DJI gestelde voorwaarden heeft geregistreerd en verantwoord. Care & Coaching was gehouden als onderaannemer van DJI om ieder zorgproduct vast te leggen in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Eén van de bevindingen is dat er vrijwel geen rapportage (bestand) is over waar cliënten verblijven. Dit terwijl het registreren van de aan- en afwezigheid van cliënten bij woonbegeleiding van groot belang is. Op 22 april 2022 is daarover aan de bel getrokken. Verder zijn de rapportages van Care & Coaching inhoudelijk niet in orde.
Forsa heeft mondeling en schriftelijk richtlijnen en instructies gegeven over de inhoud en opmaak van de rapportages (bijvoorbeeld de doelen waar cliënten aan werken op
Carewebregistreren), maar daarover ontstond steeds discussie tussen partijen. Ook heeft Forsa haar zorgen geuit over het uitblijven van een constructieve dagbesteding voor cliënten. In juni 2022 heeft Forsa voor de zoveelste keer aan Care & Coaching kenbaar gemaakt dat aan de door DJI verwoorde richtlijnen en verwachte verantwoording niet voldeed. Later is nog gebleken dat Care & Coaching werkte met niet (volledig) gediplomeerde medewerkers.
4.3.
Forsa stelt verder dat zij sinds de aanvang van de samenwerking pogingen heeft gedaan de werkzaamheden van Care & Coaching en de verantwoording daarvan te verbeteren. Care & Coaching heeft echter geweigerd aan de evaluaties op grond van artikel 4 vii mee te werken. Aan Care & Coaching is regelmatig meegedeeld dat Forsa gelet op de gebrekkige verantwoording niet kan onderzoeken of de facturen juist zijn onderbouwd. Uitnodigingen voor evaluaties zijn door Care & Coaching afgeslagen. Op 13 februari 2023 heeft DJI bij Forsa een materiële controle aangekondigd over het boekjaar 2021. Het is de verwachting dat, gelet op de interne bevindingen, deze controle ook over 2022 zal plaatsvinden. De risico’s voor Forsa zijn groot. Als uit controles blijkt dat Forsa gedwongen is tot terugbetaling aan DJIis Care & Coaching daarvoor verantwoordelijk en aansprakelijk. Uit eigen controle van Forsa tot nu toe is gebleken dat Forsa recht heeft op terugbetaling van minimaal € 136.893,20 van Care & Coaching. De zorg die voor dat bedrag is gefactureerd kan niet of onvoldoende worden vastgesteld. De geldvordering in conventie voldoet dan ook niet aan het daarvoor geldende criterium en het spoedeisend belang bij uitbetaling ontbreekt. In reconventie geldt dat het beslag onder DJI knelt. DJI zal zolang het beslag er ligt geen uitkeringen meer doen aan Forsa. Dit terwijl Forsa van DJI afhankelijk is. In het kader van een belangafweging is toewijzing van de voorzieningen in reconventie gerechtvaardigd.
4.4.
Care & Coaching voert verweer.
4.5.
Op de stellingen van partijen wordt hierna, voor zover van belang, nader ingegaan.

5.De beoordeling in conventie in en in reconventie

5.1.
Nu de vorderingen in conventie en in reconventie met elkaar samenhangen worden ze hierna gezamenlijk besproken.
5.2.
De gevorderde voorziening in conventie strekt tot betaling van een geldsom. Voor toewijzing van een dergelijke vordering is in kort geding slechts plaats, als het bestaan en de omvang van de vordering voldoende aannemelijk zijn en uit hoofde van onverwijlde spoed een onmiddellijke voorziening vereist is.
Toepasselijke overeenkomst en artikel 7 raamovereenkomst II
5.3.
Op de rechtsverhouding tussen partijen is raamovereenkomst II van toepassing. Raamovereenkomst I is gesloten tussen tussen DJI en Forsa. Op grond van deze overeenkomst kan Forsa bedragen die zij uitbetaalt aan de door haar ingeschakelde onderaannemers (waaronder Care & Coaching) op haar beurt declareren bij DJI. Zij krijgt het bedrag van die werkzaamheden van DJI vergoed met een opslag van 25%. Dat Care & Coaching, zoals Forsa lijkt te betogen, een directe verantwoordingsplicht heeft jegens DJI is niet gebleken. Zij legt rekening en verantwoording af aan Forsa. Wel komen de declaratievoorwaarden die DJI stelt terug in Raamovereenkomst I en heeft Care & Coaching zich daaraan te houden.
5.4.
In artikel 7 van raamovereenkomst II staat hoe het declareren van werkzaamheden moet gaan. In het kort komt het erop neer dat de opdrachtnemer conform sub ii registreert, rapporteert en facturen indient die voldoen aan de wettelijke vereisten en de in bijlage 3 van de raamovereenkomst opgenomen toepasselijke declaratievoorwaarden. Op grond van sub iv dienen de facturen binnen 30 dagen na ontvangst en na controle van de registraties en rapportages in het EPD (Careweb) te worden uitbetaald. Dit betekent dus dat de controle en uitbetaling van de facturen binnen een korte termijn moet plaatsvinden. Op grond van sub iii dient de opdrachtnemer binnen 14 dagen gegevens ter verstrekken als de opdrachtgever daarom vraagt. Hoewel sub ii van de overeenkomst vermeldt dat opdrachtnemer, in dit geval Care & Coaching, zelf verantwoordelijk is voor de juiste facturen en administratie wordt van Forsa dus verwacht dat zij proactief handelt als gegevens ontbreken.
De geldvordering
5.5.
In de in 2.9 opgenomen e-mailwisseling tussen partijen in de periode van oktober 2022 en januari 2023 vraagt Care & Coaching herhaaldelijk om uitbetaling van de facturen. Forsa heeft herhaalde malen aan Care & Coaching laten weten dat betaling van de facturen spoedig zou volgen, zonder daarbij te vermelden dat er gegevens ontbraken of facturen ondeugdelijk waren. Uit e-mails uit de periode daarvoor, opgenomen onder 2.6, blijkt dat Forsa Care & Coaching eerder wel heeft aangesproken op haar wijze van rapporteren, maar ook dat Care & Coaching naar aanleiding daarvan de rapportage woonbegeleiding per week en de codering heeft aangepast. Voor het voortduren van of nieuwe klachten van Forsa over de rapporten ontbreekt onderbouwing. Integendeel, Forsa vraagt aan Care & Coaching of zij de capaciteit heeft voor uitbreiding van de werkzaamheden. Pas na het einde van de samenwerking tussen partijen is Forsa met klachten gekomen over de rapportage en de geleverde zorg. Bij e-mail van 25 februari 2023 vraagt Forsa voor het eerst om de registratie van verblijfsdagen in een Excel bestand. Vooralsnog is dan ook niet aannemelijk geworden dat Care & Coaching de facturen en de registratie onjuist of onvolledig heeft uitgevoerd. Voor eventuele opschorting van de betaling van die facturen – voor zover Forsa heeft bedoeld daar een beroep op te doen – bestaat daarom onvoldoende grond. Het bestaan en de omvang van de geldvordering van Care & Coaching zijn voldoende aannemelijk.
5.6.
Voor zover Forsa heeft bedoeld een beroep te doen op verrekening met een vordering van minimaal € 136.893,20 die zij stelt te hebben op Care & Coaching geldt dat zij die vordering – gelet op de betwisting door Care & Coaching –
onvoldoende heeft onderbouwd. Care & Coaching betwist dat zij heeft nagelaten de in de door Forsa overgelegde productie 11 genoemde registraties uit te voeren. Van een verplichting tot terugbetaling door Forsa aan DJI, voortkomend uit een dossier van Care & Coaching is niet gebleken. Vooralsnog is niet aannemelijk geworden dat Forsa op grond van een tekortkoming aan de zijde van Care & Coaching het door Care & Coaching gevorderde bedrag van € 56.127,66 met een bedrag € 136.893,20 kan verrekenen.
5.7.
Care & Coaching heeft een spoedeisend belang bij haar geldvordering. Facturen dienen conform artikel 7 van raamovereenkomst II binnen 30 dagen te worden uitbetaald en Care & Coaching ondervindt nadeel van het niet uitbetalen.
5.8.
De vordering in conventie zal dus worden toegewezen.
De voorzieningenrechter ziet geen aanleiding om Care & Coaching te verplichten tot het stellen van bankgarantie. Care & Coaching heeft inmiddels nieuwe opdrachtgevers en van een restitutierisico aan de kant van Care & Coaching is onvoldoende gebleken. Het bedrag tot voldoening waarvan Forsa zal worden veroordeeld, geldt als voorschot op en ter nadere verrekening met hetgeen zij ten gronde zal blijken verschuldigd te zijn.
5.9.
Care & Coaching maakt in conventie aanspraak op de vergoeding van buitengerechtelijke incassokosten. Deze dienen te worden berekend aan de hand van het Besluit Vergoeding voor buitengerechtelijke incassokosten (Besluit BIK) en worden conform het gevorderde derhalve gesteld op een bedrag van € 1.616,90.
Het beslag
5.10.
Gelet op het voorgaande zal de vordering in reconventie onder a worden afgewezen. De geldvordering is summierlijk deugdelijk gebleken. Een belangenafweging leidt voorts tot de conclusie dat van Care & Coaching niet kan worden gevergd dat het geldbedrag in afwachting van een vonnis of schikking tussen partijen op de derdenrekening van mr. Abeln komt te staan. Care & Coaching heeft immers een spoedeisend belang bij haar geldvordering en het risico dat Care & Coaching het bedrag van € 56.127,77 niet zal kunnen terugbetalen is klein, althans van een restitutierisico is onvoldoende gebleken. Ook de vorderingen onder b en c worden afgewezen.
De proceskosten
5.11.
Forsa zal in conventie als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Care & Coaching worden begroot op:
- dagvaarding € 109,33
- griffierecht 2.837,00 (waaronder € 676,00 voor het beslagrekest)
- salaris advocaat
1.079,00
Totaal € 4.025,33.
5.12.
De nakosten zullen worden toegewezen op de wijze zoals in de beslissing is vermeld.
5.13.
Care & Coaching vordert in conventie Forsa te veroordelen tot betaling van de beslagkosten. Deze vordering is gelet op het bepaalde in artikel 706 Rv toewijsbaar. De beslagkosten worden aan de hand van de overgelegde exploten begroot op € 1.014,66 aan explootkosten en € 539,50 aan salaris advocaat.
5.14.
Forsa zal in reconventie als de in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld. De kosten aan de zijde van Care & Coaching worden gelet op de samenhang met de vordering in conventie begroot op nihil.
Uitvoerbaarheid bij voorraad
5.15.
Tot slot wordt dit vonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaard nu dat inherent is aan een kortgedingvonnis. Care & Coaching heeft een spoedeisend belang bij uitbetaling van de in conventie toe te wijzen geldvordering.

6.De beslissing

De voorzieningenrechter
in conventie
In conventie:
6.1.
veroordeelt Forsa om aan Care & Coaching te betalen een bedrag van € 56.127,66 (zegge: zesenvijftigduizend honderdzevenentwintig euro en zesenzestig eurocent), vermeerderd met de wettelijke rente vanaf de respectieve vervaldata van de onderliggende facturen, tot aan de dag van volledige voldoening,
6.2.
veroordeelt Forsa om aan Care & Coaching te betalen een bedrag van
€ 1.616,90 aan buitengerechtelijke incassokosten,
6.3.
veroordeelt Forsa in de kosten van dit geding, tot heden aan de zijde van Care & Coaching begroot op € 4.025,33,
6.4.
veroordeelt Forsa in de na dit vonnis ontstane kosten, begroot op € 173,00 voor salaris advocaat, te vermeerderen met € 90,00 en de kosten van het betekeningsexploot ingeval betekening van dit vonnis plaatsvindt,
6.5.
veroordeelt gedaagde in de beslagkosten, tot op heden begroot op
€ 1.014,66,
6.6.
verklaart dit vonnis tot zover uitvoerbaar bij voorraad,
6.7.
wijst het meer of anders gevorderde af,
in reconventie
6.8.
weigert de gevraagde voorzieningen,
6.9.
veroordeelt Forsa in de proceskosten, aan de zijde van Care & Coaching tot op heden begroot op nihil.
Dit vonnis is gewezen door mr. I.H.J. Konings, voorzieningenrechter, bijgestaan door mr. G.H. Felix, griffier en in het openbaar uitgesproken op 27 maart 2023. [1]

Voetnoten

1.type: GHF