Op 16 februari 2023 ontving de voorzieningenrechter een e-mail van de Raad, die adviseert de ouders op te dragen zich te laten begeleiden door het Jeugdteam [woonplaats] dat dan regie moet voeren om aan de volgende opdrachten/doelen te werken:
“ In overleg met ouders de omgang tussen vader en [minderjarige] weer opstarten binnen gestelde veiligheidsgrenzen, namelijk begeleid door een derde of op een openbare plek;
Ouders aanmelden voor een traject om tot een constructievere onderlinge communicatie te komen;
Meer zicht krijgen op de opvoedsituatie bij beide ouders, met name op de manier waarop ouders naar de kinderen toe gezonde grenzen uitdragen ten aanzien van naakt-niet naakt en seksualiteit, en hen daarin van begeleiding danwel adviezen voorzien.”
De Raad licht toe dat de zaak door het Jeugdteam [woonplaats] dan direct wordt opgepakt en dat de ouders worden aangemeld voor een passend traject zoals bijv. Ouderschap Blijft of Actief&Advies; indien nodig kan het Jeugdteam opschalen naar de Jeugdbescherming.
Verder staat in het advies:
“Het is aan advocaten om het aan de rechtbank te laten weten indien ouders onverhoopt niet aankomen bij het Jeugdteam [woonplaats] . In dat geval moet er weer een zitting worden gepland. Ten aanzien van de omgang adviseert de RvdK om in het kader van voorlopige voorzieningen omgang tussen [minderjarige] en vader op te leggen van drie dagdelen per week, in aanwezigheid van een derde of op een openbare plek. Ouders kunnen daar in samenspraak met het Jeugdteam nadere afspraken over maken. Indien wenselijk kan deze regeling op geleide van de bevindingen van de hulpverlening worden uitgebreid of bijgesteld. De RvdK stelt niet direct specifieke eisen aan de neutraliteit van een derde, omdat in dit geval loyaliteitsproblematiek bij het kind niet op de voorgrond lijkt te staan. Het gaat meer om het creeren van een zo natuurlijk mogelijke situatie waarin vader en [minderjarige] elkaar kunnen blijven zien, maar er geen seksueel overschrijdend gedrag zou kunnen plaatsvinden.
Om een gedegen omgangsadvies voor de langere termijn te geven, biedt de RvdK een raadsonderzoek aan. De wachtlijst is echter helaas op dit moment ongeveer 9 maanden.”
De Raad verzoekt geen (voorlopige) ondertoezichtstelling.