Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[gedaagde sub 2/hoofdredacteur],
1.De procedure
- [eiser] (na 10 minuten) en zijn echtgenote, met mr. Alberdingk Thijm en mr. W.R. Jonk;
- aan de zijde van gedaagden: [gedaagde sub 2/hoofdredacteur] (hoofdredacteur), [journalist 1] , [journalist 2] en [journalist 3] (journalisten), met mr. Chavannes en mr. D. Verhulst. Tevens was aan die zijde aanwezig [naam] (anti-fraude en -corruptie expert), die als informant is gehoord.
2.De feiten
3.Het geschil
- links naar de publicaties uit haar index te verwijderen, zodat de publicaties niet meer vindbaar zullen zijn via de zoekmachine, met overlegging van afschriften van deze verzoeken aan de raadsman van [eiser] ,
4.De beoordeling
Spoedeisend belang
Openbaar Ministerie onderzoekt fraudebij megaovername ING” [onderstreping, ook hierna, aangebracht door vzr] en evenmin met de volgende passages in dat artikel:
- ING is mogelijk opgelichttoen het in 2018 het Amsterdamse Payvision voor €350 mln overnam.
- Het
- Afgelopen maand bleek al dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar het opzettelijk overtreden van de witwasregels door Payvision.
opgelichttoen het begin 2018 het Amsterdamse fintechbedrijf Payvision voor €350 mln overnam van de oprichters. Het
Openbaar Ministerie onderzoekt of de verkopers de prijs hebben opgepomptdoor witwascontroles te negeren en moedwillig foute klanten aan boord te hijsen. Dat blijkt uit onderzoek van het FD.
Strafzaken wegens prijsopdrijvingkomen zelden voor. Als Justitie overgaat tot vervolging, ligt onder meer beslaglegging bij
[eiser] , die het leeuwendeel van de verkoopopbrengst opstreek, voor de hand.
fraudeonderzoekis in het diepste geheim voorbereid.”
OM onderzoekt fraudebij ING’s megaovername van Payvision.”
- Het
- Een van de
- (…)
Justitie onderzoekt bovendien of hij ING heeft opgelichtdoor de prijs kunstmatig op te drijven.
○ Payvision-oprichter[eiser] is verdachte in OM-onderzoek(vet gedrukt)
Justitie onderzoekt fraudebij fintechbedrijf Payvision, maar
de verdachteweet van niks.
fraude.
Is hier ook sprake van oplichting geweest? (…)
zijn status als verdachteen ook niet over deze onderzoeksrichting. (…)
is nu ook de hoofdrolspeler in deze strafzaak.
[ [journalist 2] :] (…) En is het überhaupt zo, dat hij die
fraude heeft gepleegd? (…).
hij is wel aangemerkt als verdachte, maar hij wordt nog niet vervolgd, er is nog geen tenlastelegging en in zoverre, eigenlijk zijn we vrij vroeg in het hele stadium dat we hierover kunnen berichten.”
In een eerdere versie werd [eiser] in ‘in het kort‘ aangeduid als verdachte. Die verdenking sloeg echter niet op het genoemde fraude-onderzoek, maar op overtreding van de witwasregels.” Ook dat is gewoon niet waar, aangezien, zoals hierboven is overwogen, in de publicaties stond dat [eiser] verdacht werd van oplichting.
- “Justitie heeft onder meer bekeken of het eventueel wederrechtelijk verkregen voordeel zou kunnen terughalen bij de verkopers”,
- “om te zien of ING moedwillig is benadeeld”
- “Het OM wilde weten of de oprichters [eiser] en (…) expres foute klanten aan boord zouden hebben gehesen (…) om een hogere overnamesom te kunnen incasseren”.
1.524,00