ECLI:NL:RBAMS:2022:6979

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
29 november 2022
Publicatiedatum
28 november 2022
Zaaknummer
13/142556-22
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak van verdachte en medeverdachten in zaak van voorbereiding plofkraak

In de strafzaak tegen de verdachte, geboren in 2001, heeft de rechtbank Amsterdam op 29 november 2022 uitspraak gedaan. De zaak betreft de beschuldiging van voorbereiding van een plofkraak in de periode van 7 tot en met 8 juni 2022. De verdachte zou samen met anderen een gestolen auto met vervalste kentekenplaten en diverse voorwerpen, zoals jerrycans met benzine en een bivakmuts, hebben voorhanden gehad. Tijdens de zittingen op 20 september en 15 november 2022 heeft de officier van justitie, mr. F.R. Bons, gepleit voor een veroordeling, terwijl de verdediging, vertegenwoordigd door mr. J.P. Plasman, vrijspraak bepleitte.

De rechtbank heeft vastgesteld dat er onvoldoende bewijs is voor de beschuldiging van voorbereidingshandelingen voor een plofkraak. Er zijn geen concrete plannen of bewijzen van samenwerking aangetroffen, zoals zoekslagen op internet of communicatie tussen de verdachten. De rechtbank concludeert dat het enkele bezit van goederen die bij plofkraken gebruikt kunnen worden, niet voldoende is om te bewijzen dat de verdachten daadwerkelijk een plofkraak wilden plegen. Daarom is de verdachte vrijgesproken van alle ten laste gelegde feiten.

De rechtbank heeft ook beslist dat alle in beslag genomen voorwerpen aan de verdachte moeten worden teruggegeven. Dit vonnis is uitgesproken door een meervoudige kamer van de rechtbank Amsterdam, waarbij de voorzitter en twee andere rechters aanwezig waren, en is openbaar gemaakt op 29 november 2022.

Uitspraak

RECHTBANK AMSTERDAM

VONNIS
Parketnummer: 13/142556-22
Datum uitspraak: 29 november 2022
Vonnis van de rechtbank Amsterdam, meervoudige strafkamer, in de strafzaak tegen
[verdachte] ,
geboren op [geboortedag] 2001 in [geboorteplaats] ,
ingeschreven in de Basisregistratie Personen op het [adres]
.

1.Het onderzoek ter terechtzitting

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van 20 september 2022 en 15 november 2022.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie, mr. F.R. Bons en van wat verdachte en zijn raadsman, mr. J.P. Plasman, naar voren hebben gebracht.
De zaak is tegelijk op de zitting behandeld met de zaken tegen medeverdachten [medeverdachte 1] (13/141823-22), [medeverdachte 2] (13/141887-22), [medeverdachte 3] (13/141849-22) en [medeverdachte 4] (13/141869-22). De rechtbank doet vandaag in de zaken van de vijf verdachten uitspraak.

2.Tenlastelegging

Verdachte wordt er – kort gezegd – van beschuldigd dat hij zich in de periode van 7 juni 2022 tot en met 8 juni 2022 in Amsterdam en/of Nijmegen, samen met anderen, schuldig heeft gemaakt aan voorbereiding van een plofkraak door een gestolen auto met vervalste kentekentekenplaten, vijf jerrycans met benzine, een opengesneden gieter, twee (valse) Duitse kentekenplaten, een bivakmuts, een hoofdlamp, regenkleding, een tas met gereedschap, lege sporttassen, een fles ammoniak en gele vatdoekjes daarvoor voorhanden te hebben.
De volledige tekst van de tenlastelegging is opgenomen in de bijlage van dit vonnis. De inhoud daarvan geldt als hier ingevoegd.
3. Beoordeling of verdachte het ten laste gelegde heeft begaan
3.1.
Standpunt van het Openbaar Ministerie
De officier van justitie heeft zich op het standpunt gesteld dat verdachte moet worden vrijgesproken, omdat medeplegen niet bewezen kan worden.
3.2.
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft bepleit dat verdachte van het ten laste gelegde moet worden vrijgesproken.
3.3.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank is van oordeel dat niet kan worden bewezen dat verdachte, samen met anderen, voorbereidingshandelingen heeft gepleegd voor een plofkraak. Zij overweegt daartoe het volgende.
Op 2 juni 2022 trof een verbalisant een grijze Volkswagen Golf type R met [kenteken 1] (hierna: de Golf) aan in Amsterdam. Het bleek te gaan om een gestolen voertuig met valse kentekenplaten. Ambtshalve was deze verbalisant bekend dat dit snelle type voertuig regelmatig wordt gebruikt voor zware vormen van criminaliteit, waaronder plofkraken.
Door de politie is de Golf op 2 juni 2022 voorzien van plaatsbepalingsapparatuur (baken) en is er een camera geplaatst met zicht op de Golf. Op de camerabeelden is te zien dat een witte Volkswagen Touran (hierna: de Touran) op 7 juni 2022 achter de Golf parkeerde. Daarbij zijn verdachte, medeverdachte [medeverdachte 2] en een onbekend gebleven persoon op basis van de camerabeelden door een verbalisant herkend. Er is niet goed te zien wat zij exact bij de Golf deden, maar na een korte tijd reed de Touran weer weg, waarna medeverdachte [medeverdachte 2] in de Golf wegreed.
Later op de avond van 7 juni 2022 kregen verbalisanten de melding dat de Golf vanuit Amsterdam in de richting van Nijmegen reed, waarna verbalisanten de Golf in zicht kregen en de achtervolging hebben ingezet. De bestuurder van de Golf negeerde een stopteken, ramde een dienstvoertuig van de politie en ging er met zeer hoge snelheid vandoor. De politie heeft de achtervolging uiteindelijk moeten staken, waarna de Golf zonder inzittenden op de [straatnaam 1] in Nijmegen is aangetroffen. Een getuige verklaarde dat vier mannen waren uitgestapt en weggerend. Een andere getuige verklaarde dat hij vier mannen in het portiek van een flat op de [straatnaam 2] in Nijmegen had gezien. De politie trof daar medeverdachten [medeverdachte 1] , [medeverdachte 2] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 4] aan, waarna zij zijn aangehouden. Vervolgens zag de politie dat een witte Volkswagen Touran (hierna: de Touran) dichtbij de plek van aanhouding van de medeverdachten parkeerde. De bestuurder van de Touran bleek verdachte te zijn. Verdachte verklaarde dat hij door een vriend was gebeld en uit Amsterdam was gekomen om deze vriend op te halen. Uit onderzoek in de politiesystemen bleek dat verdachte de broer is van medeverdachte [medeverdachte 4] .
In de kofferbak van de Golf zijn vijf jerrycans met benzine, een opengesneden gieter en twee Duitse kentekenplaten met het [kenteken 2] aangetroffen. Uit informatie van de Duitse autoriteiten komt naar voren dat deze kentekenplaten eerder op een grijze of zwarte Volkswagen Golf zaten die op 28 mei 2022 betrokken was bij een poging tot plofkraak van een geldautomaat in [plaatsnaam] in Duitsland. Op de achterbank lagen twee tassen met daarin een bivakmuts, een hoofdlamp en regenkleding. In een vuilniszak onder de armleuning op de achterbank werd gereedschap aangetroffen, namelijk een hamer, een breekijzer en een schroevendraaier. In een andere vuilniszak zaten twee lege sporttassen. Tussen de vuilniszakken lag een fles ammoniak. Ook lagen er gele vaatdoekjes in het opbergvak achter de bijrijdersstoel.
Een verbalisant heeft beschreven ermee bekend te zijn dat daders van plofkraken gebruikmaken van jerrycans met benzine, geprepareerde gieters en bivakmutsen om te voorkomen dat zij worden herkend op camerabeelden van tankstations en geldautomaten. Ook regenpakken worden bij het plegen van plofkraken gedragen om te voorkomen dat daders worden herkend en zodat er geen sporen op de eigen kleding achterblijven. Verder weet de verbalisant uit ervaring dat daders van plofkraken hoofdlampjes dragen, zodat zij zicht hebben in het donker en hun handen vrij hebben voor het aanbrengen van explosieven en het leeghalen van de geldautomaten.
Bij de doorzoeking van de slaapkamer van verdachte is een kassabon voor de aankoop van zes jerrycans aangetroffen. In de Touran is een kassabon gevonden waaruit blijkt dat op 19 mei 2022 76,78 liter benzine is getankt. De Touran rijdt op diesel.
Vrijspraak
De rechtbank stelt voorop dat voor een bewezenverklaring van het plegen van voorbereidingshandelingen is vereist dat het opzet van de verdachte gericht was op het voorbereiden van het beoogde feit dat in de tenlastelegging is omschreven en dat hij moet weten dat de in de tenlastelegging omschreven middelen bestemd waren tot het begaan van dát misdrijf.
De rechtbank kan op grond van de genoemde feiten en omstandigheden niet vaststellen dat de verdachten een concreet plan voor een plofkraak hadden. Zo zijn er bijvoorbeeld geen zoekslagen op het internet, routebeschrijvingen, chatgesprekken, foto’s of video’s met betrekking tot geldautomaten aangetroffen. Daarnaast is er niets aangetroffen waarmee een ontploffing dan wel een ontsteking kan worden veroorzaakt. Het enkele gegeven dat de wel aangetroffen goederen mede bij plofkraken gebruikt kunnen worden, is onvoldoende om bewezen te achten dat de verdachten het plegen van een plofkraak als misdadig doel voor ogen hadden en dat zij daartoe deze goederen bij zich hadden. Informatie uit Duitsland dat de Golf en enkele medeverdachten mogelijk betrokken zijn geweest bij eerdere plofkraken maakt dit naar het oordeel van de rechtbank niet anders. De rechtbank komt dan ook niet toe aan de beantwoording van de vraag of verdachte de voorwerpen voorhanden heeft gehad of als medepleger betrokken is geweest bij de voorbereiding van een plofkraak.
Op grond van het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat niet bewezen is dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan voorbereidingshandelingen van een plofkraak. Verdachte zal van het ten laste gelegde worden vrijgesproken.

4.Beslag

Onder verdachte zijn de volgende voorwerpen in beslag genomen:
1. STK Telefoontoestel (omschrijving: G6196920, zwart, merk: Apple)
2 1 STK Telefoontoestel (omschrijving: G6196435, wit, merk: Apple)
3 1 STK Telefoontoestel (omschrijving: G6197108, Samsung)
4 1 STK Document (omschrijving: G6196847, T-Mobile)
5 1 STK Document (omschrijving: G6196852, KPN)
6 1 STK Telefoontoestel (omschrijving: G6196833, blauw, merk: Apple)
7 1 STK Bon (omschrijving: G6196856)
8 1 STK Bon (omschrijving: G6196858, Hornbach)
9 1 STK Document (omschrijving: G6196849, Lycamobile)
10 1150 EUR; IBGN 8-6-2022 (omschrijving: G6196884)
De rechtbank is met de officier van justitie en de verdediging van oordeel dat alle inbeslaggenomen voorwerpen aan de rechthebbende, verdachte, moeten worden teruggegeven.

5.Beslissing

De rechtbank komt op grond van het voorgaande tot de volgende beslissing.
Verklaart het ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij.
Gelast de teruggave aan verdachte van:
1. STK Telefoontoestel (omschrijving: G6196920, zwart, merk: Apple)
2 1 STK Telefoontoestel (omschrijving: G6196435, wit, merk: Apple)
3 1 STK Telefoontoestel (omschrijving: G6197108, Samsung)
4 1 STK Document (omschrijving: G6196847, T-Mobile)
5 1 STK Document (omschrijving: G6196852, KPN)
6 1 STK Telefoontoestel (omschrijving: G6196833, blauw, merk: Apple)
7 1 STK Bon (omschrijving: G6196856)
8 1 STK Bon (omschrijving: G6196858, Hornbach)
9 1 STK Document (omschrijving: G6196849, Lycamobile)
10 1150 EUR; IBGN 8-6-2022 (omschrijving: G6196884)
Dit vonnis is gewezen door
mr. C.P. Bleeker, voorzitter,
mrs. G.M. van Dijk en M. Wiewel, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. D. Middelburg, griffier,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van deze rechtbank van 29 november 2022.
[…]
  • […]
  • […]