ECLI:NL:RBAMS:2022:6775

Rechtbank Amsterdam

Datum uitspraak
29 september 2022
Publicatiedatum
18 november 2022
Zaaknummer
13.060054.20
Instantie
Rechtbank Amsterdam
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht; Materieel strafrecht
Procedures
  • Beschikking
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van gedragsbeïnvloedende maatregel in jeugdzaak

In deze zaak heeft de Rechtbank Amsterdam op 29 september 2022 een beschikking gegeven in een jeugdzaak betreffende de verlenging van een gedragsbeïnvloedende maatregel voor de veroordeelde, geboren in 2001. De vordering tot verlenging van de maatregel met twaalf maanden werd ingediend door de officier van justitie, en de veroordeelde stemde in met deze verlenging. De rechtbank heeft kennisgenomen van een advies van Reclassering Nederland, waarin werd gesteld dat de veroordeelde meermalen heeft gerecidiveerd en dat er verschillende agressie-incidenten hebben plaatsgevonden. De rechtbank oordeelde dat de verlenging van de maatregel noodzakelijk was voor de ontwikkeling van de veroordeelde, die nog niet in staat is om zelfstandig te functioneren zonder begeleiding.

De rechtbank heeft de voorwaarden van de maatregel vastgesteld, waaronder meldplicht bij de reclassering, ambulante behandeling, begeleid wonen, en meewerken aan dagbesteding. De veroordeelde moet openheid geven over zijn middelengebruik en inzicht geven in zijn financiële situatie. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie toegewezen en de gedragsbeïnvloedende maatregel verlengd voor de duur van twaalf maanden. De beschikking is gegeven in openbare raadkamer en uitgesproken door de voorzitter en de rechters op de openbare terechtzitting.

Uitspraak

beschikking

RECHTBANK AMSTERDAM

Team Familie & Jeugd
Parketnummer: 13.060054.20
Beschikking op de op 19 september 2022 ter griffie van deze rechtbank ingekomen vorderingen van de officier van justitie in het arrondissement Amsterdam in de zaak tegen:

[veroordeelde],

geboren te [geboorteplaats] op [geboortedag] 2001, wonend op het adres [adres].
die bij vonnis van deze rechtbank van 11 maart 2021 werd veroordeeld tot de gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van twaalf maanden.
De inhoud van de vordering
De vordering van de officier van justitie strekt tot het verlengen van de termijn van genoemde maatregel met twaalf maanden.
De procesgang
De rechtbank heeft kennis genomen van de stukken in de zaak met bovenvermeld parketnummer, waaronder:
- een door de Reclassering Nederland opgemaakt met redenen omkleed advies van 31 augustus 2022, strekkende tot verlenging van de gedragsbeïnvloedende maatregel voor de duur van twaalf maanden.
De rechtbank heeft op 29 september 2022 in de raadkamer met gesloten deuren gehoord: de officier van justitie, [veroordeelde] en zijn raadsvrouw, mr. S. Plas, advocaat te Amsterdam, alsmede de heer M.J.A. Lawalata, namens Reclassering Nederland.
De beoordeling
Advies Reclassering Nederland
Volgens genoemd advies is [veroordeelde] meermalen gerecidiveerd tijdens de maatregel. Daarnaast hebben er verschillende agressie-incidenten plaatsgevonden. Als risicofactoren worden gezien: delictverleden, financiën, dagbesteding, sociaal netwerk, omgang met familie, gezin en partner en het psychosociaal functioneren. [veroordeelde] is zelfbepalend, maar kan de daarbij behorende verantwoordelijkheden nog niet dragen. Hij laat in zijn gedrag en houding blijken dat hij er nog niet klaar voor is om zonder begeleiding en ondersteuning van de reclassering en andere professionals een zelfstandig leven op te bouwen.
[veroordeelde] zal verdere begeleiding nodig hebben voor het versterken van sociale vaardigheden en zijn autonomie. Tevens zal de behandeling bij [instelling], of soortgelijke instantie, gecontinueerd moeten worden ten aanzien van de psychosociale en agressieregulatie problematiek.
Daarom is verlenging van de gedragsbeïnvloedende maatregel noodzakelijk. Binnen de verlenging van de maatregel kan worden gewerkt aan stabiliteit, het accepteren van externe sturing en nabijheid van hulpverlening, het blijven volgen van behandeling, beheersen van zijn frustratie en boosheid en daarnaast kan worden ingezet op controle om [veroordeelde] te corrigeren waar nodig.
Standpunten ter zitting
[veroordeelde] heeft mede bij monde van zijn raadsvrouw verklaard dat hij zich kan vinden in een verlenging van de maatregel voor de duur van twaalf maanden. [veroordeelde] wil graag op eigen benen staan en hij erkent dat hij daar hulp en begeleiding bij nodig heeft. Hij ervaart positief effect van de behandeling bij [instelling] en wil graag bij [instelling 2] blijven wonen.
Reclassering Nederland heeft verzocht de volgende voorwaarden aan de maatregel te verbinden:
- reclasseringscontact, waarbij de frequentie naar verloop van tijd omlaag (en telefonisch) zal gaan;
- meewerken aan begeleid wonen bij [instelling 2] of andere instelling;
- behouden van een zinvolle dagbesteding;
- voortzetten van behandelingsmodule Topzorg van [instelling];
- indien nodig meewerken aan begeleiding door een coach, waarmee [veroordeelde] kan reflecteren op en het in de praktijk brengen van wat hij bij [instelling] heeft geleerd;
- de mogelijkheid van inzetten van elektrische controle indien nodig. Het locatieverbod is niet langer nodig;
- openheid geven van middelengebruik en meewerken aan middelencontrole;
- inzicht geven in financiën. Gezien wordt dat [veroordeelde] makkelijk veel geld uitgeeft aan kleding en sieraden maar het lastig vindt om geld te reserveren voor andere zaken, bijvoorbeeld voor zijn rijbewijs.
De officier van justitie heeft haar vordering gehandhaafd en heeft verzocht de door Reclassering Nederland voorgestelde inhoud over te nemen.
Oordeel rechtbank
Gelet op voormeld advies, het verhandelde in raadkamer en artikel 6:6:36 Wetboek van Strafvordering, is de rechtbank van oordeel dat het gedrag van [veroordeelde] aanleiding geeft tot verlenging van de gedragsbeïnvloedende maatregel en dat de verlenging van de maatregel in het belang is van de ontwikkeling van [veroordeelde]. Gelet op het voorgaande wordt de gedragsbeïnvloedende maatregel verlengd voor de duur van twaalf maanden waarbij de rechtbank de voorgestelde voorwaarden van Reclassering Nederland overneemt.
Beslissing.
De rechtbank:
Wijst de vordering van de officier van justitie toe en
verlengtde termijn van de aan [veroordeelde] voornoemd opgelegde
gedragsbeïnvloedende maatregelvoor de duur van
12 (twaalf) maanden, welke maatregel bestaat uit:

Meldplicht bij Reclassering Nederland

[veroordeelde] blijft zich melden op afspraken met de reclassering, zo vaak en zolang de reclassering dat nodig vindt.

Ambulante behandeling

[veroordeelde] laat zich behandelen door [instelling] (Topzorg) of een soortgelijke zorgverlener, te bepalen door de reclassering. De behandeling duurt de gehele duur van de GBM of zoveel korter als de reclassering nodig vindt. [veroordeelde] houdt zich aan de huisregels en de aanwijzingen die de zorgverlener geeft voor de behandeling. Het innemen van medicijnen kan onderdeel zijn van de behandeling.

Begeleid wonen of maatschappelijke opvang

[veroordeelde] verblijft in [instelling 2] of een andere instelling voor beschermd wonen of maatschappelijke opvang, te bepalen door de reclassering. Het verblijf duurt de gehele duur van de GBM of zoveel korter als de reclassering nodig vindt. [veroordeelde] houdt zich aan de huisregels en het dagprogramma dat de instelling in overleg met de reclassering voor hem heeft opgesteld. [veroordeelde] wijzigt niet van verblijfadres zonder toestemming van de reclassering.

Meewerken aan ambulante begeleiding van een coach

[veroordeelde] werkt mee aan begeleiding van een coach, indien de reclassering dit nodig acht.

Elektronische controle

[veroordeelde] werkt mee aan elektronische controle indien de reclassering dit nodig acht.

Meewerken aan dagbesteding

[veroordeelde] zet zich actief in voor het vinden en behouden van een passende dagbesteding in de vorm van werk of opleiding. [veroordeelde] verandert niet van dagbestedingsplek alvorens dit met de reclassering te bespreken.

Openheid van zaken middelengebruik / meewerken aan middelencontrole

[veroordeelde] geeft openheid van zaken over alcohol- en cannabisgebruik en er geldt een verbod op harddrugsgebruik. [veroordeelde] zal meewerken aan urinecontroles en/of bloedonderzoek. De reclassering bepaalt hoe vaak [veroordeelde] wordt gecontroleerd.

Inzicht geven in financiële situatie

[veroordeelde] geeft inzicht in zijn financiële situatie en laat zich, indien nodig, begeleiden zodat zich een gezond inkomsten -en uitgavenpatroon kan ontwikkelen.
Geeft aan
Reclassering Nederlandde opdracht toezicht te houden op de naleving van de voorwaarden en [veroordeelde] ten behoeve daarvan te begeleiden.
Beveelt, voor het geval [veroordeelde] niet naar behoren aan de tenuitvoerlegging van de maatregel heeft meegewerkt, dat de maatregel zal worden
vervangen door jeugddetentievoor de duur van
6 (zes) maanden.
Deze beschikking is gegeven in openbare raadkamer van deze rechtbank en kamer door
mr. M. van der Kaay, voorzitter tevens kinderrechter,
mrs. I.M. Nusselder en A.K. Mireku, rechters,
in tegenwoordigheid van mr. F. Nijland, griffier
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 29 september 2022.