Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[adres 1] ,
nu gedetineerd in [naam PI] .
1.Onderzoek ter terechtzitting
mr. S.J. Wirken en van wat verdachte en zijn raadsvrouw mr. J.T. Brassé naar voren hebben gebracht.
2.Tenlastelegging
3.Waardering van het bewijs
4 april 2022, in de wettelijke vorm opgemaakt door de daartoe bevoegde opsporingsambtenaren [naam 2] en [naam 3] , doorgenummerde bladzijden
12 tot en met 13.
4.Strafbaarheid van het feit
5.Strafbaarheid van verdachte
6.Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders
– kort gezegd – in dat verdachte veelvuldig is veroordeeld wegens (onder meer) vermogensdelicten, waarbij zijn delictgedrag er voornamelijk op is gericht om in zijn verslaving aan harddrugs te kunnen voorzien. Verdachte heeft twee keer eerder de
ISD-maatregel opgelegd gekregen. Tijdens deze eerdere maatregelen bleken er mogelijkheden te zijn tot groei. Tijdens de meest recente maatregel, die afliep in februari 2020, heeft verdachte gedurende ruim een jaar buiten de penitentiaire inrichting goed gefunctioneerd met behulp van begeleid wonen en een dagbesteding. Maar verdachte viel terug in middelengebruik en recidiveerde meermaals. Daarna zijn meerdere toezichten mislukt, omdat verdachte dakloos was en met geen mogelijkheid los kon komen uit zijn leefstijl van drugsgebruik en delictgedrag. Gedurende het in februari 2021 opgestarte toezicht met begeleid wonen, dagbesteding en ambulante behandeling viel verdachte terug in drugsgebruik, onttrok zich aan de begeleiding en verbrak ieder contact. Na een gedeeltelijke tenuitvoerlegging van de straf vond het toezicht doorgang en werd naar wens van verdachte een woonsetting buiten Amsterdam gezocht. Op 27 februari 2022 onttrok verdachte zich opnieuw aan deze begeleiding, verliet de woonsetting en verbrak al het contact.
ISD-maatregel voor de duur van twee jaren op te leggen. In het kader van deze maatregel wordt geadviseerd om interventies in te zetten in de vorm van een klinisch traject gericht op verslaving en licht verstandelijke beperking en begeleid wonen met ondersteuning bij sociaal maatschappelijke zaken.
GGZ Reclassering Inforsa Amsterdam, als deskundige gehoord. De deskundige heeft het advies om de ISD-maatregel op te leggen bevestigd.
ISD-maatregel stelt. Hiervoor is bewezen verklaard dat verdachte een misdrijf heeft begaan waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Uit het strafblad van verdachte van
14 juni 2022 blijkt dat hij gedurende de vijf jaren voorafgaand aan 4 april 2022 meer dan driemaal wegens een misdrijf onherroepelijk is veroordeeld tot een vrijheidsbenemende straf, terwijl het in dit vonnis bewezen verklaarde feit is begaan na tenuitvoerlegging van deze straffen en er, zoals blijkt uit de hiervoor genoemde rapportage, ernstig rekening mee moet worden gehouden dat verdachte wederom een misdrijf zal begaan.
ISD-maatregel doorlopen en de reclassering heeft daarna opnieuw getracht door begeleiding en hulpverlening verdachte op het goede spoor te krijgen, maar dit alles lijkt geen positief effect te hebben gehad op de (verslavings-)problematiek van verdachte en zijn daarmee samenhangende delictgedrag. Verdachte veroorzaakt ernstige overlast en de recidive van verdachte moet worden beëindigd.
ISD-maatregel veel hulp aangeboden op meerdere probleemgebieden, maar hij viel telkens terug in middelengebruik, recidiveerde meermaals en onttrok zich aan de begeleiding, waardoor de reclassering onderbouwd heeft aangegeven geen enkele andere mogelijkheid te zien dan oplegging van deze maatregel. De rechtbank heeft er geen vertrouwen in dat verdachte in het kader van een door de verdediging verzochte (deels) voorwaardelijke veroordeling met oplegging van bijzondere voorwaarden niet in middelengebruik en delictgedrag zal terugvallen. Naar het oordeel van de rechtbank vormt het drugsgebruik van verdachte de kern van de problematiek en heeft verdachte behandeling nodig om te voorkomen dat hij in de toekomst weer strafbare feiten pleegt. Door aan verdachte de
ISD-maatregel op te leggen wordt niet alleen de maatschappij beschermd tegen de delicten die verdachte pleegt, maar kan verdachte ook langdurig en intensief behandeld worden voor zijn verslavingsproblematiek en kan de door verdachte gewenste hulp ten aanzien van andere leefgebieden worden geboden.
ISD-maatregel passend en geboden is.
ISD-maatregel ten uitvoer te leggen. De maatschappij moet optimaal worden beschermd, de recidive van verdachte moet worden beëindigd en er moet een bijdrage worden geleverd aan de oplossing van zijn problematiek, waaronder zijn middelenverslaving. Daarom zal de rechtbank de maatregel opleggen voor de maximale termijn van twee jaren. De rechtbank zal de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht niet in mindering brengen op de duur van de ISD-maatregel.
7.Toepasselijke wettelijke voorschriften
8.Beslissing
[verdachte], daarvoor strafbaar.
maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige dadersvoor de duur van
2 (twee) jaren.