Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
1.Onderzoek ter terechtzitting
2.Tenlastelegging
3.Vrijspraak
ik heb een ander model geklaard (klinkt als), snap je
ik heb wel geschoten daar weet je[naam vriendin] :
mmmm jajaja[medeverdachte 1] :
je weet toch, dus ja, de eerst volgende zitting ga ik het gewoon zeggen, ik heb in de lucht geschoten, je weet toch... zag iedereen wegrennen....Eindstand... Het ging zo snel...[medeverdachte 1] :
Ntv.... Deze man ligt daar... dood (klinkt als) ...ntv... je weet toch[medeverdachte 1] :
dan ga ik ze gewoon zeggen waar die pijp is enzo.... Ntv
‘Broer’
‘Iemand’
‘Breng’
‘Aub’
‘Ahhahahahahahahahahhahahah’
‘Pijp’
‘Ahhahahaha’
‘Na hier’
‘Aub’
‘Doe niet druk’
‘Breng gwn’
‘ [bijnaam] ’
‘Connect vrouw’
‘Yo’
‘Sa no more’
‘Haal een p bij der’
‘Kraaie’
‘Zeg der nu laat ze me baaren’
‘Veel praters broer’
‘Gelijk straffen’
‘Geregeld of?’
‘Yoo’
‘Ben allang geen kleine meer’
‘Lees nu pas’
‘Geregeld’
‘Of’
‘???!?’
‘Maken jullie gewn zorgen’
‘ [bijnaam] kom na hier’
‘ [bijnaam] regel die ding gwn’
‘Miet’
‘Ik’
‘Het’
‘Halen’
‘Veel gedronken ook’
‘Dit vind ik lekker’
‘Kijken jullie maaarrr’
‘Als t maar snel hier is’
‘Moet’
‘Ik’
‘Het’
‘Halen’
‘Of niet’
‘Zeg gewoon ja’
‘Ai ik race nu’
‘Ah bro jij moet niet drukken papi veel te verliezen broski’
‘desnoods word iemand gepayt’
‘Maar niet jij broski’
‘Vrouw neemt niet op’
‘Nee joh gekkie maak je niet druk broer’
‘Ik ben smart’
‘Geen whip’
‘Uhm [bijnaam] ’
‘Ik probeerde der oo al te bellen’
‘Waar van kraaie ben j bro’
‘2 min’
‘Nog niks he ???’
‘No’
‘Nee man’
‘Broers’
‘Alsjeblieft’
‘Snel’
‘Ik smeek jullie man’
‘Breng gwn / [bijnaam] / Connect vrouw’. ‘ [bijnaam] ’ is de bijnaam van [medeverdachte 2] . [naam vriendin] is de vriendin van [medeverdachte 1] . [medeverdachte 2] moet dus kennelijk van [medeverdachte 1] contact opnemen met [naam vriendin] . [medeverdachte 2] reageert hierop met het bericht:
‘Sa(y) no more’. Vervolgens schrijft [medeverdachte 1] om 22.56 uur:
‘Haal een p bij der / Kraaie / Zeg der nu laat ze me baaren’.De moeder van [naam vriendin] woont aan de [adres] , die zich in de wijk Kraaiennest bevindt. Om 22.58 uur zegt [medeverdachte 2] in de groepschat:
‘ [bijnaam] kom na hier’. Met ‘ [bijnaam] ’ wordt [medeverdachte 3] bedoeld. Om 22.59 uur antwoordt [medeverdachte 3] :
‘Ai ik race nu’.Om 23.20 uur stuurt [medeverdachte 1] in de groepschat berichten waarin hij de anderen smeekt om snel te zijn. [medeverdachte 3] haalt [medeverdachte 2] op en rijdt met hem naar Amsterdam Zuidoost, waar [medeverdachte 3] naar eigen zeggen een tussenstop maakt. Daar halen ze verdachte op. Vervolgens rijden ze door naar de [adres] , waar ze een vuurwapen ophalen. Daarna rijden ze naar het feestje aan de [adres] , waar [medeverdachte 2] en [medeverdachte 1] elkaar buiten ontmoeten.
“Ik heb wel geschoten daar weet je”.Tot slot blijkt uit camerabeelden dat NN1 iets in zijn rechterjaszak stopt, terwijl in de rechterjaszak van [medeverdachte 1] schotresten zijn gevonden.
‘Breng die waggie’naar [medeverdachte 3] wordt verzonden. Opvallend is ook dat NN1 na het verzenden van dit bericht omkijkt, zo te zien in de richting van NN4.
‘Breng die waggie’zijn telefoon gebruikte. Dat niet te zien is dat NN2 of NN3 op dat moment hun telefoon gebruiken, betekent echter niet per definitie dat zij hun telefoon niet hebben gebruikt.
(‘Kom na daar met [bijnaam] ens’).Verdachte is meegereden naar het feestje, waar [medeverdachte 1] wachtte op het wapen.
‘Rij je na mij’,waarop [medeverdachte 3] (om 23.02 uur) bevestigend reageerde.
‘Broer / Iemand / Breng / Aub / Pijp / Na hier’.In zijn verhoor van 22 april 2021 bij de politie heeft [medeverdachte 1] verklaard dat een ‘pijp’ een vuurwapen is. Daarnaast is algemeen bekend dat met het woord ‘pijp’ in straattaal een vuurwapen wordt bedoeld.
‘Connect vrouw / Haal een p bij der’. Gelet op het korte tijdsbestek tussen de berichten over de ‘pijp’ en de ‘p’ en het feit dat beide berichten afkomstig zijn van [medeverdachte 1] , gaat de rechtbank ervan uit dat met ‘p’ een vuurwapen werd bedoeld en dat dit ook duidelijk was voor de deelnemers aan de groepschat, onder wie verdachte, [medeverdachte 2] en [medeverdachte 3] .
‘Ah bro jij moet niet drukken papi veel te verliezen broski’.
‘Kijken jullie maaarrr / Als t maar snel hier is’.Hierop vraagt ‘ [naam account] ’ nogmaals of hij het moet halen.
‘Broers / Alsjeblieft / Snel / Ik smeek jullie man’.Hierop stuurt [medeverdachte 2] om 23.22 uur het volgende 1-op-1-bericht naar (de onbekend gebleven gebruiker van) het account ‘ [naam account] ’:
‘Eeey / Ga naar daar / Nu / Die man heeft gezeik!!!!’.De mogelijkheid bestaat dat ‘ [naam account] ’ het vuurwapen heeft gebracht waarmee [slachtoffer] is neergeschoten.
‘Waaar s die [naam 7] van p’.De rechtbank stelt vast dat [medeverdachte 2] op dat moment in elk geval nog niet beschikte over een vuurwapen, als wordt aangenomen dat het ook hier over een vuurwapen gaat.
“Ik heb een ander model geklaard (klinkt als), snap je”. Dit zegt hij vlak voordat hij tegen haar zegt:
“Ik heb wel geschoten daar weet je (…)”. Uit de tekst ‘ik heb een ander model geklaard’ leidt de rechtbank – gelet op de context van het gesprek – af dat [medeverdachte 1] hiermee mogelijk bedoelt te zeggen dat hij met een ander vuurwapen heeft geschoten dan het vuurwapen dat hij eerst voor ogen had, namelijk het vuurwapen dat hij mogelijk bij [naam vriendin] thuis op het adres aan de Kousebandstraat bewaarde, en waar [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] die avond naar op zoek waren.
‘Kom na daar met [bijnaam] ens’, dat verdachte om 23.17 uur naar [medeverdachte 1] heeft gestuurd, kan op meerdere manieren worden uitgelegd. De rechtbank kan niet met voldoende zekerheid vaststellen dat verdachte met dit bericht bedoelde dat hij met ‘ [bijnaam] ’ ( [medeverdachte 3] ) onderweg was naar [medeverdachte 1] . Het laatste relevante Snapchat-bericht afkomstig van verdachte is het bericht van 17 november 2020 om 23.25 uur met de inhoud
‘waar jij’, dat hij naar [medeverdachte 2] heeft gestuurd. Nu de rechtbank ervan uitgaat dat [medeverdachte 2] op dat moment bij [medeverdachte 3] in de auto zat, leidt zij uit dit bericht af dat verdachte op dat moment in elk geval niet bij [medeverdachte 3] en [medeverdachte 2] in de auto zat.
“Ik heb precies gezegd voor moord. Hij heeft het niet gedaan. Maar hij was er wel bij, die jongen geslagen, dit dat enzo.”
“Waarom? Heb jij, heb jij nou een keer gezegd van ..ntv.. is in elkaar geslagen?”Verdachte reageert daarop met:
“Nee dat, dat niet, maar dat is niet zo. Ik had, ik had..ntv.. wapen gericht was”.Het onderzoeksteam heeft geprobeerd om dit gedeelte van het gesprek met geluidstechnieken te verbeteren. Uit dit onderzoek bleek dat verdachte in dit gesprek tegen [naam 8] zegt:
“Nee, dat dacht ik maar dat is niet zo. Ik had ..ntv.. wapen gericht was.”
“ [bijnaam] kent die pijp ook, het is een goede pijp broer”.De rechtbank gaat er op basis van het dossier van uit dat ‘ [bijnaam] ’ een bijnaam is van verdachte. Nu de rechtbank echter niet heeft kunnen vaststellen wie het wapen heeft gehaald waarmee [slachtoffer] is neergeschoten – en gelet op het ontbreken van een nadere context bij dit audiobestand – kan de rechtbank niet tot de conclusie komen dat het audiobestand ziet op het schietincident waarbij [slachtoffer] om het leven is gekomen. Dit geldt temeer omdat het audiobestand een aantal dagen voor het schietincident is opgenomen en onduidelijk is of en in hoeverre het schietincident vooraf gepland was.
4.Beslag
5.De vorderingen van de benadeelde partijen
6.Beslissing
spreektverdachte,
[verdachte], daarvan
vrij.