Uitspraak
RECHTBANK AMSTERDAM
[adres] ,
nu gedetineerd in [detentieadres] .
1.Onderzoek ter terechtzitting
mr. R. van Leuven en van wat verdachte en zijn raadsman mr. M.A.C. van Vuuren naar voren hebben gebracht.
2.Tenlastelegging
bijlage Idie aan dit vonnis is gehecht en geldt als hier ingevoegd.
3.Waardering van het bewijs
processen-verbaal van verhoor van getuigen [getuige 1] en [getuige 2] en de verklaring van de verdachte ter zitting, acht de rechtbank bewezen dat verdachte – door tegen aangever (onder meer) te zeggen dat hij hem zou gaan steken en daarbij met zijn hand in zijn jaszak te graaien – de indruk heeft gewekt dat hij een steekwapen bij zich had en dit wilde pakken om het te gebruiken en dat hij dit heeft gedaan om, bij betrapping van de door hem gepleegde diefstal op heterdaad, aan zichzelf de vlucht mogelijk te maken. Naar het oordeel van de rechtbank was het oogmerk van verdachte hierop ook gericht. Verdachte heeft namelijk ter terechtzitting verklaard dat hij na de door hem gepleegde diefstal heeft geprobeerd zich verbaal en fysiek te verzetten tegen aangever. De rechtbank acht daarom de in zaak B tenlastegelegde diefstal, gevolgd van bedreiging met geweld, bewezen.
4.Bewezenverklaring
bijlage IIopgenomen bewijsmiddelen waarin de redengevende feiten en omstandigheden zijn vervat – bewezen dat verdachte
[naam 1] de indruk te wekken dat hij, verdachte, een steekwapen had en dit wilde gaan pakken en gebruiken.
5.Strafbaarheid van de feiten
6.Strafbaarheid van verdachte
7.Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders
ISD-maatregel wordt geadviseerd.
ISD-maatregel bijzondere voorwaarden aan een voorwaardelijk strafdeel te verbinden, waaronder de voorwaarde opname in een kliniek. Daarmee wordt dan ook voldaan aan zijn verslavingsproblematiek, zij het niet in het kader van de ISD-maatregel. Verdachte is bereid aan alle voorwaarden mee te werken. Verdachte is in de penitentiaire inrichting ingesteld op ADHD medicatie en hij is ervan overtuigd dat hij, indien hij deze buiten blijft gebruiken, niet zal terugvallen in middelengebruik en delictgedrag, omdat hij door de medicatie minder impulsief zal reageren. Verdachte wijt zijn terugval in middelengebruik na de schorsing van de voorlopige hechtenis op 26 oktober 2021 aan het ontbreken van een ‘warme overdracht’ waardoor de verstrekking van zijn medicatie uitbleef en daarnaast aan het ontbreken van concrete hulpverlening.
GGZ Reclassering Inforsa, als deskundige gehoord. De deskundige heeft het advies om de
ISD-maatregel op te leggen, bevestigd. In aanvulling op het rapport heeft de deskundige toegelicht dat verdachte al in juni 2021, heeft aangegeven dat hij een klinische behandeling wilde ondergaan, maar dat hij toen geen enkele afspraak nakwam. Daarom heeft het FAZ geconcludeerd dat verdachte niet intrinsiek gemotiveerd was om zijn verslavingsproblematiek aan te pakken en is het behandelcontact eind augustus 2021 beëindigd. De reclassering vindt een klinische opname in de vorm van een bijzondere voorwaarde verbonden aan een voorwaardelijk strafdeel dan ook een gepasseerd station. Daarnaast is verdachte niet alleen vanwege de huidige detentie zijn plek bij de woonvoorziening verloren, maar ook wegens het stelselmatig niet nakomen van de betalingsafspraken.
ISD-maatregel stelt. Hiervoor is bewezenverklaard dat verdachte meerdere misdrijven heeft begaan waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten. Uit het uittreksel Justitiële Documentatie van verdachte van 7 maart 2022 blijkt dat hij gedurende de vijf jaren voorafgaand aan
16 februari 2022 meer dan driemaal wegens een misdrijf onherroepelijk is veroordeeld tot een vrijheidsbenemende straf, terwijl de in dit vonnis bewezenverklaarde feiten zijn begaan na tenuitvoerlegging van deze straffen en er, zoals blijkt uit de hiervoor genoemde rapportage, ernstig rekening mee moet worden gehouden dat verdachte wederom een misdrijf zal begaan. Blijkens het strafblad is ook voldaan aan de eisen die de “Richtlijn voor Strafvordering bij meerderjarige veelplegers” van het Openbaar Ministerie stelt: verdachte is een zeer actieve veelpleger, die over een periode van vijf jaren processen-verbaal tegen zich zag opgemaakt worden voor meer dan tien misdrijven, waarvan ten minste één in de laatste twaalf maanden, terug te rekenen vanaf de pleegdatum van het laatst gepleegde feit. Ook is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van personen of goederen het opleggen van de maatregel eist, gelet op de ernst en het aantal door verdachte begane vermogensdelicten, al dan niet gepleegd met (bedreiging met) geweld. Verdachte heeft inmiddels meerdere gevangenisstraffen uitgezeten, loopt in twee proeftijden en de reclassering heeft getracht door hulpverlening verdachte op het goede spoor te krijgen, maar dit alles lijkt geen positief effect te hebben gehad op de (verslavings-)problematiek van verdachte en zijn daarmee samenhangende delictgedrag. Verdachte veroorzaakt daarmee ernstige overlast.
ISD-maatregel ten uitvoer te leggen. De maatschappij moet optimaal worden beschermd, de recidive van verdachte moet worden beëindigd en er moet een bijdrage worden geleverd aan de oplossing van zijn problematiek, waaronder zijn middelenverslaving. Daarom zal de rechtbank de maatregel opleggen voor de maximale termijn van twee jaren. De rechtbank zal de tijd die verdachte in voorarrest heeft doorgebracht niet in mindering brengen op de duur van de ISD-maatregel.
8.Beslag
9.Vorderingen tot tenuitvoerlegging voorwaardelijke veroordeling
10.Toepasselijke wettelijke voorschriften
11.Beslissing
diefstal;
opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, beschadigen;
in het besloten lokaal bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringen;
[verdachte], daarvoor strafbaar.
maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige dadersvoor de duur van
2 (twee) jaren.
onttrokken aan het verkeer: