2.14.Bij dagvaarding van 14 maart 2022 heeft [gedaagde] bij de kantonrechter van deze rechtbank in kort geding gevorderd dat Eigen Haard veroordeeld zal worden om:
- [gedaagde] te accepteren in een woning van Eigen Haard, danwel te verbieden hem te weigeren, danwel hem actief een woning toe te wijzen zonder verstrekkende gedragsaanwijzingen;
- een positieve verhuurdersverklaring af te geven;
Deze vorderingen zijn afgewezen bij vonnis van 4 april 2022, waartoe onder meer is overwogen:
“9. Voor de inhoudelijke beoordeling is van belang wat partijen op 28 december 2021 met elkaar zijn overeengekomen. Ten aanzien van de verplichting die Eigen Haard op zich neemt staat in het proces-verbaal: “ [gedaagde] zal zich inspannen om zo spoedig mogelijk te verhuizen naar een 65+ woning;Eigen Haard zal waar mogelijk daarbij bemiddelen; [gedaagde] zal zelf reageren op het woningaanbod via Woningnet;” (onderstreping kantonrechter).
Uit deze formulering kan niet worden afgeleid dat voor Eigen Haard een verplichting bestaat om [gedaagde] te accepteren in een woning van Eigen Haard, een verplichting voor Eigen Haard om [gedaagde] actief een woning toe te wijzen of een verbod om hem als huurder te weigeren. Ook volgt uit het proces-verbaal voor Eigen Haard geen verbod om [gedaagde] gedragsaanwijzingen op te leggen. Alleen al hierom kan het eerste deel van de vordering van [gedaagde] niet slagen.
10. Bovendien heeft Eigen Haard ter zitting toegelicht dat zij wel degelijk bereid is om een nieuwe huurovereenkomst met [gedaagde] te sluiten, als hij bij die huurovereenkomst een allonge met aanvullende voorwaarden tekent. [gedaagde] werd geconfronteerd met deze allonge toen hij een andere woning van Eigen Haard aan de [adres 2] accepteerde. [gedaagde] weigerde de allonge te tekenen, waardoor de woning uiteindelijk naar een andere kandidaat is gegaan. [gedaagde] heeft toegelicht dat hij weigerde de allonge te tekenen omdat daar gedragsaanwijzingen in stonden ten aanzien van zijn bezoek en omdat in de allonge stond dat overtreding van één van de punten direct een ontbinding rechtvaardigende tekortkoming oplevert. Dit vond [gedaagde] te ver gaan. De kantonrechter acht de voorwaarden uit de allonge echter niet zodanig onredelijk, dat Eigen Haard daarmee feitelijk de zoektocht van [gedaagde] naar een andere woning (van Eigen Haard) blokkeert. Volgens Eigen Haard is de allonge nodig om een gedragsverandering bij [gedaagde] teweeg te brengen en bedoeld als stok achter de deur voor [gedaagde] om zich te onthouden van het veroorzaken van overlast voor omwonenden. Gelet op de geschiedenis tussen partijen is dit niet onbegrijpelijk. Bovendien zal een ontbinding en ontruiming altijd via een rechter moeten worden gevorderd en kan Eigen Haard hiertoe niet zelfstandig besluiten op basis van de allonge. Tegen deze achtergrond heeft [gedaagde] onvoldoende aannemelijk gemaakt dat het voor hem onmogelijk is om een andere woning via Eigen Haard te huren.
11. In de tweede plaats vordert [gedaagde] een veroordeling van Eigen Haard tot het afgeven van een positieve verhuurdersverklaring, omdat het volgens [gedaagde] anders onmogelijk voor hem is om een woning te huren van een andere woningcorporatie. Eigen Haard betwist dit en voert aan dat een negatieve verhuurdersverklaring voor een woningcorporatie over het algemeen geen aanleiding zal zijn om af te zien van een huurovereenkomst, maar wel een reden kan zijn tot het maken van aanvullende afspraken. Bovendien weigert Eigen Haard een verhuurdersverklaring te verstrekken die in strijd is met de waarheid.
12. Op de verhuurdersverklaring die Eigen Haard heeft afgegeven heeft zij de vragen: “zijn er sommaties gestuurd i.v.m. overlast” en “is er een juridische procedure geweest i.v.m. overlast” met ‘ja’ beantwoord. Onder de toelichting heeft Eigen Haard geschreven: “Geen lange overlast, wel incident in December 2021. Voor info kunt u contact opnemen met [naam 1] ”. Volgens [gedaagde] ontbreekt in deze bewoordingen de context (volgens [gedaagde] : zelfverdediging) waarbinnen het incident van december 2021 zich heeft voorgedaan, waardoor de verhuurdersverklaring onterecht negatief is.
13. De kantonrechter volgt [gedaagde] niet in deze stelling. Eigen Haard kan bovenstaande geciteerde vragen niet anders beantwoorden dan met ‘ja’ of ‘nee’. Eigen Haard moet daar wel ‘ja’ invullen, omdat zij de verklaring anders bezijden de waarheid afgeeft. Onder de toelichting geeft Eigen Haard vervolgens aan dat er geen sprake is van lange overlast, maar dat er wel een incident in december 2021 heeft plaatsgevonden waarover nadere inlichtingen kunnen worden ingewonnen. [gedaagde] heeft onvoldoende toegelicht dat deze toelichting zodanig negatief is geformuleerd, dat deze verhuurdersverklaring het hem onmogelijk maakt om bij een andere woningcorporatie een woning te huren. Ook is onvoldoende uit de verf gekomen hoe volgens hem de verhuurdersverklaring dan wel geformuleerd zou moeten worden door Eigen Haard. Slechts stellen dat de verklaring ‘positief’ moet zijn en context moet vermelden, is in dit geval onvoldoende. “